Forum Culinar: Caracatita in ulei - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Caracatita in ulei

#1 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,391
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 03 February 2010 - 10:30 AM

Mai tineti minte friptura in ulei a Adrianei?
Friptura merita si aici un locsor, Adriana, cand o aduci?O friptura care ma scoate des din incurcatura, ca e pe cat de buna, se mai face si singura acolo , in pace!Deci iti dedic caracatita mea in ulei. :thumleft:

Mare mi-a fost mirarea cand am descoperit ca si caracatita se face asa.Eu am avut de ales intre o caraacatita de un kil jumatate si una de doua kile.Am ales prima varianta. :love7:

Am spalat-o bine.Am uscat-o bine , am pus-o intr-o oala am acoperit-o cu ulei de masline, dar nu extra virgin.In ulei am pus trei , patru catei de usturoi.Oala am pus-o pe gratarul din fonta si la foc mic, neacoperita.Cand o intepati cu cutitul si cutitul intra usor e gata! La mine aproape 4 ore, ca individul era mare.

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126518523167.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126518525383.jpg

Aici era deja copt .

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126518527673.jpg

Eu l-am sevit intr-o salata calda cu cartofi.

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126518540023.jpg

Diferenta dintre unul fiert si copt asa , e mare :isi pastreaza mult mai mult gustul si culoarea, aroma de ulei si usturoi.In plus nu-mi mai umple bucataria de miros.
Usturoiul cand l-am scos era alb .Uleiul nu trebuie sa fiarba , sa clocoteasca, trebuie sa ramana calm si nemiscat! :headbang:

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,790
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 03 February 2010 - 12:15 PM

Pai asta e o idee fantastica, uleiul astfel obtinut are gust de peste si se poate folosi la alte mincaruri pe baza de peste.

O sa refac friptura si o sa aduc si aici :headbang:
Bravissima :thumleft:

#3 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 03 February 2010 - 12:40 PM

Doamne ce bine arata!!! :thumleft: Soacra-mea o face intr-un singur fel, inabusita cu orez. Ca un fel de pilaf. Insa pun pariu ca a ta e mai savuroasa. Eu n-am avut curajul sa ma aventurez la gatit sepii si caracatite, desi imi place sa mananc. Reteta ta ma tenteaza, n-am tava/gratar de fonta, oare merge facuta la foc minim, pe arzatorul mic?

#4 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,391
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 03 February 2010 - 12:46 PM

Vezi postareaAdriana, la 03 February 2010 - 12:15 PM, a spus:

Pai asta e o idee fantastica, uleiul astfel obtinut are gust de peste si se poate folosi la alte mincaruri pe baza de peste.

O sa refac friptura si o sa aduc si aici :floare:
Bravissima :love7:


Daaa,adu friptura ca eu am adus caracatita! Numai ca uleiul eu il arunc.Am o fixatie, de fapt mai multe. :thumleft:

Vezi postarealaura_lala, la 03 February 2010 - 12:40 PM, a spus:

Doamne ce bine arata!!! :headbang: Soacra-mea o face intr-un singur fel, inabusita cu orez. Ca un fel de pilaf. Insa pun pariu ca a ta e mai savuroasa. Eu n-am avut curajul sa ma aventurez la gatit sepii si caracatite, desi imi place sa mananc. Reteta ta ma tenteaza, n-am tava/gratar de fonta, oare merge facuta la foc minim, pe arzatorul mic?


Ba da merge , daca ai o oala cu fundul mai gros.Important ca uleiul nu prajeste , fierbe.E bun rau facut asa , parca-i friptura de caracatita.

#5 Useril este offline   Nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 178
  • Inregistrat: 02-December 09

Postat 03 February 2010 - 07:22 PM

Imi place caracatita ta Eataly =))

cat despre ulei faci bine sa il arunci , oricum este mult ,doar nu o sa-l tii ca sa condimentezi o salata cu 3 picaturi ori max. sa faci in ea piftelutele cu ton daca tot nu a ajuns la temperaturi ridicate .
"Maybe this world is another planet's Hell." - Aldous Huxley (1894-1963)

#6 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 03 February 2010 - 09:04 PM

Wowww,misto animalul gatit astfel!Asta ar fi o nebunie pentru ai mei pestiosi!Numai nu stiu de unde gasesc eu asa animal mare si de încredere =)) Tre sa cercetez!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#7 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,391
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 04 February 2010 - 09:35 AM

Vezi postareaNicoleta, la 03 February 2010 - 07:22 PM, a spus:

Imi place caracatita ta Eataly =))



Multumesc , Nicoleta!

Vezi postareaMaya, la 03 February 2010 - 09:04 PM, a spus:

Wowww,misto animalul gatit astfel!Asta ar fi o nebunie pentru ai mei pestiosi!Numai nu stiu de unde gasesc eu asa animal mare si de încredere =)) Tre sa cercetez!


Pai nu-i obligatoriu mare, pescaria mea mai avea doua si l-am ales pe cel mai mic.Cu cat e mai mic, cu atat se face mai repede.Duar ca se strange de ramane putin din el.Eventual doi mai mici.Pe noi ne-a cucerit total , e de o bunatate....A mancat si Manu!

#8 Useril este offline   Roxana Anca 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 04 February 2010 - 01:35 PM

Oare daca ai face caracatita in slow coker ar fi mai bine ?

Roxana Anca

#9 Useril este offline   Alexandru 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,369
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 04 February 2010 - 01:43 PM

Vezi postareaEataly, la 03 February 2010 - 12:46 PM, a spus:

E bun rau facut asa , parca-i friptura de caracatita.


Pe asta trebuie musai sa o comit, eu unul nu preparam caracatita pîna acum decît în salata sau pané, dar reteta ta ma inspira teribil. Multumax, Eataly :D
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#10 Useril este offline   Roxana Anca 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 04 February 2010 - 01:45 PM

Si eu as incerca, dar pe aragaz mie cam frica mai degraba as face la slow cooker.

Roxana Anca

#11 Useril este offline   Roxana Anca 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 04 February 2010 - 01:56 PM

Mai am o intrebare. Nu folosesti decat tentaculele care la reteta Adrianei de salata de caracatita cu cartofi ?


Roxana Anca

#12 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,790
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 04 February 2010 - 02:03 PM

Roxana, dar eu nu folosesc doar tentaculele, pun tot, si corpul taiat bucatele.

#13 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,391
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 04 February 2010 - 02:20 PM

Vezi postareaRoxana Anca, la 04 February 2010 - 01:35 PM, a spus:

Oare daca ai face caracatita in slow coker ar fi mai bine ?

Roxana Anca


Daca as avea Slow.C , Da, ar fi mai bine!


Vezi postareaAlexandru, la 04 February 2010 - 01:43 PM, a spus:

Vezi postareaEataly, la 03 February 2010 - 12:46 PM, a spus:

E bun rau facut asa , parca-i friptura de caracatita.


Pe asta trebuie musai sa o comit, eu unul nu preparam caracatita pîna acum decît în salata sau pané, dar reteta ta ma inspira teribil. Multumax, Eataly :D


Cu placere!
Pané? Trebuie sa incerc si eu!


Vezi postareaAdriana, la 04 February 2010 - 02:03 PM, a spus:

Roxana, dar eu nu folosesc doar tentaculele, pun tot, si corpul taiat bucatele.



Mai ales ca al meu avea "botul" mai mare decat tentaculele-lelele.Pentru ca alea se strang mult la copt, botul ramane destul de intact.As arunca un bun 70%!

#14 Useril este offline   Roxana Anca 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 04 February 2010 - 02:22 PM

Am inteles. dar de a face caracatita in slow cooker ce parere ai ?

Roxana Anca

#15 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,790
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 04 February 2010 - 08:40 PM

Vezi postareaRoxana Anca, la 04 February 2010 - 02:22 PM, a spus:

Am inteles. dar de a face caracatita in slow cooker ce parere ai ?

Roxana Anca

Daca pe mine ma intrebi, se poate incerca cred cu succes, in fond eu punind-o in oala de lut pe flacara mica are acelasi mod de a coace, la foc lent.

#16 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,790
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 04 February 2010 - 08:43 PM

Vezi postareaAlexandru, la 04 February 2010 - 01:43 PM, a spus:

eu unul nu preparam caracatita pîna acum decît în salata sau pané

Cum o faci pané, mon cher?

#17 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 04 February 2010 - 10:15 PM

[quote name='Eataly' date='03 February 2010 - 10:30 AM' timestamp='1265185825' post='18540']
Mai tineti minte friptura in ulei a Adrianei?


Excelenta pare caracatita facuta asa, felicitari
Insa friptura Adrianei, pana o posteaza ea si aici, o poti povesti pe scurt pentru mine? Te rog mult de tot. Sau poate ai un link...
Multumesc

#18 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 04 February 2010 - 10:23 PM

Pe asta trebuie musai sa o comit, eu unul nu preparam caracatita pîna acum decît în salata sau pané, dar reteta ta ma inspira teribil. Multumax, Eataly :occasion15:
[/quote]

Pane nu am facut niciodata, nici nu am mancat
Insa eu stiu un alt fel de preparare, care mi se pare nemaipomenit:
O caracatita mare, de peste 1kg, curatata si spalata bine se pune intr-o cratita cu fundul mai gros. Se adauga o ceasca de ulei foarte bun de masline, o ceasca de vin de calitate, putin oregano si se lasa pe foc mic.
Caracatita lasa atata apa cat e nevoie pentru preparare, apa gata sarata, deci nu mai trebuie adaugat niciun strop(uneori e chiar putinn cam sarata, n-am inteles niciodata de unde vine diferenta...)
Daca caracatita e mare, mai trebuie intoarsa, ca sa se cuprinda bine si pe o parte si pe alta.
Cand e .. al dente, ca sa zic asa, se taie in bucati si se lasa in continuare sa fiarba, pana scade sosul suficient si ea este deja moale.
Se da deoparte, se stropeste cu otet bun, dupa gust, si se lasa sa se raceasca.
Se mananca ca aperitiv, rece si este DEMENTIALA.
Preparat din Creta

#19 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 February 2010 - 11:02 PM

Vezi postarearedivivus, la 04 February 2010 - 10:15 PM, a spus:


Insa friptura Adrianei, pana o posteaza ea si aici, o poti povesti pe scurt pentru mine? Te rog mult de tot. Sau poate ai un link...
Multumesc


Pîna una alta,uite aici: http://mayas-esprit....ura-n-ulei.html

am postat-o pe blog cu cîtiva ani in urma.Originala prevede carne de vita din pulpa,dar scrie asta si acolo,te descurci tu :tongue3:

Iese excelenta cu orice fel de carne.Eu ador friptura asta,de fapt la toata familia-motani inclusiv,toti iubim friptura asta.
E sigurul mod de a face o bucata de cotlet sa nu fie sec.Grazie,Adriana :occasion15:



Eataly,cum crezi ca ar trebui procedat daca în loc de animale mari,as folosi mici...de exemplu..asa o oala de caracatite? :D
Ar trebui sa reduc timpul la jumate..sau sa probez..sau ..ce idee imi dai? Ca îmi surîde prepararea asa,dar mi-ar place animale mai mici...
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#20 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 04 February 2010 - 11:23 PM

Vezi postareaMaya, la 04 February 2010 - 11:02 PM, a spus:

Vezi postarearedivivus, la 04 February 2010 - 10:15 PM, a spus:


Insa friptura Adrianei, pana o posteaza ea si aici, o poti povesti pe scurt pentru mine? Te rog mult de tot. Sau poate ai un link...
Multumesc


Pîna una alta,uite aici: http://mayas-esprit....ura-n-ulei.html

am postat-o pe blog cu cîtiva ani in urma.Originala prevede carne de vita din pulpa,dar scrie asta si acolo,te descurci tu :tongue3:

Iese excelenta cu orice fel de carne.Eu ador friptura asta,de fapt la toata familia-motani inclusiv,toti iubim friptura asta.
E sigurul mod de a face o bucata de cotlet sa nu fie sec.Grazie,Adriana :occasion15:



Eataly,cum crezi ca ar trebui procedat daca în loc de animale mari,as folosi mici...de exemplu..asa o oala de caracatite? :D
Ar trebui sa reduc timpul la jumate..sau sa probez..sau ..ce idee imi dai? Ca îmi surîde prepararea asa,dar mi-ar place animale mai mici...


In primul rand: multumesc de ajutor
In al doilea rand, cu scuze ca ma bag in vorba asta : din experienta mea de bucatarie greceasca pot spune ca caracatita mai mare are un gust net superior celor mici, care sunt mai mult gelatinoase, ca sa nu zic ..zgarciaose :D)
Insa caracatita mare nici nu este greu, indelung de preparat.Reteta pe care am pus-o aici, la un comentariu al lui Alexandru, se face in vreo 20-30 minute si caracatita este exact atat cat trebuie de moale.
Incearca o data, fa-ti curaj si ai sa vezi diferenta - n-o sa mai vrei pui de caracatita! :)
BTW: felicitari, pe langa preparatele pe care le faci si ni le impartasesti, si pentru calitatea impresionanta a fotografiilor. Sunt coplesita inca de ...dincolo ;). Nu mai zic nimic de blog...

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site