Forum Culinar: Sosuri - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sosuri

#1 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 29 November 2009 - 12:00 AM

mam gandit sa creez un topic cu sosuri pt ca avem nevoie de ele tot timpul
cantitatile sunt pt aprox 10 portii
eu asa am scris tot si imi e greu sa ma pun sa impart tot

SOSURI RECI

SOS DE UNT (MAITRE D'HOTEL)
unt-950 gr
patrunjel-100gr
lamaie-150 gr
piper-5 gr
sare-10 gr
se amesteca toate impreuna cu sucul stors de la lamaie si compozitia obtinuta se aseaza pe o hartie de copt si se ruleaza obtinanduse un rulou cu diametrul de 2 cm
se pastreaza la rece
se foloseste la preparate la gratar din vita sau peste



SOS RAVIGOT
maioneza-700
castraveti murati tocati marunt si storsi-250
ceapa -100
patrunjel verde-100
tarhon-100
apa minerala-200

peste maioneza se adauga patrunjelul,ceapa,castravetii si tarhonul
se amesteca usor adauganduse treptat apa minerala
se serveste la preparate din oua si peste

SOS REMULAD
maioneza-800
castraveti murati-300
oua fierte-3 buc
mustar-100
patrunjel verde100
tarhon-100
otet de mere-10 ml
piper-5
maioneza se amesteca treptat cu castravetii,tarhonul,patrunjelul,otetul,piperul si mustarul
se serveste cu preparate din oua,peste,carne de vita,etc

SOS TARTAR
maioneza-700
oua-3
ceapa verde-300
tarhon-30
capere-100
mustar-100
patrunjel verde-100
piper-5
sare-10
se amesteca treptat maioneza cu ceapa,patrunjelul,ouale,tarhonul,caperele,mustarul,piperul si sarea
se serveste ca si sosul remulad

SOS VERDE PT PESTE
maioneza -800
spanac-100
tarhon-100
ceapa verde-frunze-100
patrunjel verde-100
sare-10
spancul,tarhonul,patrunjelul si frunzele de ceapa verde se oparesc in apa cu sare,se strecoara apoi se fac piure
piureul obtinut se amesteca cu maioneza
se serveste la diferite preparate reci din peste,fructe de mare sau legume

SOSURI CALDE

SOS ALB (BECHAMEL)
lapte-1000
faina-100
unt-75
sare-10
e topeste untul si se adauga faina dizolvata in putin lapte
se amesteca continuu adauganduse restul de lapte fiert si sarea
se fierbe cca 20 min
se pastreaza la cald
se foloseste ca sos de baza pt alte sosuri

SOS ALB DIN SUPA DE PASARE (SUPREM)
unt-100
faina-125
supa de pasare-750
frisca(smantana)-100
lamaie-150
oua-4
sare-10
untul se topeste si se adauga faina dizolvata in putina supa
se amesteca continuu adauganduse restul de supa si sarea
se fierbe cca 10 min
se adauga galbenusurile frecate cu frisca si se mai fierbe 15 min
la sfarsit se adauga sucul de lamaie
se serveste cu prep. din pasare si peste

SOS ALB PICANT (CEHOSLOVAC)
unt-120
lapte-200
radacina de telina-200
morcovi-300
ceapa -150
castraveti murati-200
faina-100
zahar-40
otet-10
supa de carne-200
piper boabe-2
sare-15
ceapa,morcovii si telina se inabusa in unt apoi se adauga faina amestecata cu laptele,supa de carne,zaharul si piperul
se fierbe 30 min
se paseaza apoi se amesteca cu sarea,otetul si castravetii murati
se serveste cald la diferite prep. din carne

SOS ALB PT GLASAT FRIPTURI
faina-100
lapte-700
parmezan sau cascaval-120
oua-4
sare-25
piper-5
intrun vas se amesteca faina si ouale
se adauga laptele rece putin cate putin,sarea si piperul
comp. se amesteca pe un vas cu apa clocotita pana se ingroasa
se serveste cu friptura de vitel sau vita,cu cascaval ras

SOS ALB PT RUMENIT (MORNEY)
sos alb-750
smantana-100
cascaval-100
galbenusuri-3
unt-25
sare-10
smantana si galbenusurile se amesteca si ae adauga treptat sosul alb si se fierbe totul la foc moderat 5 min
se ia de pe foc si se adauga 50 gr cascaval ras si sare
inainte de introducere in cuptor se adauga untul bucati si restul de cascaval
se foloseste la preparate (care urmeaza sa fie gratinate) din legume,paste fainoase ,oua,etc

SOS BRUB(SPANIOL)
oase fara maduva-100 gr
ulei-100 ml
faina-80
morcovi-100
radacina patrunjel-100
radacina telina-100
ceapa-100
usturoi-10
bulion-100
foi de dafin-2,5 gr
cimbru-10
piper -10
sare-20
oasele se taie bucati,se spala si se usuca la cuptor la foc moderat
zarzavatul se inabusa in ulei si 100 ml apa
se adauga bulionul,faina dizolvata in 100 ml apa,cca 2 l apa fiarta,oasele,foi de dafin,piper,cimbru si sare
se continua fierberea la foc moderat 3-4 ore
cand sosul e gata se strecoara
se serveste cald cu diferite prep. din carne de vita,porc sau peste
de asemenea intra in compozitia altor sosuri


SOS COLBERT
supa de oase-450
unt-500
lamaie-125
patrunjel verde-100
piper-5
sare-10
untul se topeste si se amesteca bine cu supa de oase pana se omogenizeaza compozitia
se adauga sare,sucul de la lamaie,piper si patr verde
se serveste cald cu preparate din peste

SOS DE GUTUI
gutui-1000
faina-25
unt-30
ulei-40
zahar-30
smantana-50
patrunjel-100
frunze de telina-30
sare-10
gutuile se curata,se rad apoi se fierb si se strecoara
zaharul si faina se caramelizeaza intrun vas
se ia de pe foc si se adauga intai uleiul apoi zeama in care au fiert gutuile
se pune din nou pe foc si se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul
se adauga sarea si smantana
deasupra se pun bucatele de unt si frunze de telina si patrunjel
sosul se serveste cu prep din carne de vita si pasare

SOS DE LAMAI SAU PORTOCALE
lamai sau portocale-2 buc
unt sau ulei-60
supa de carne sau apa-1000
ceapa-50
faina-20
smantana-100
patrunjel-200
sare-10
se pune untul cu faina la foc mic
se ia de pe foc si se pune ceapa rasa fin,supa,coaja rasa de portocala sau lamaie si sarea
se fierbe putin pana se leaga apoi se ia vasul de pe foc si se adauga smantana,zeama de lamaie sau portocala,patrunjelul si cateva bucati de unt
se serveste cu prep din carne de vita sau pasare

SOS DE MACIESE
marmelada de maciese-300
faina-50
unt-100
supa sau apa-600
vin acru-200
sare-25
marmelada se amesteca cu faina apoi se adauga restul de ingrediente si se fierb pana se leaga
se serveste cu carne de vita sau pasare

SOS DE MACRIS
macris-900
faina-100
unt-100
smantana-200
lamaie-50
zahar-30
sare-15
macrisul se opareste,se stoarce si se toaca marunt
faina dizolvata in 150 ml apa se adauga in untul topit
se adauga macrisul,smantana,sarea si se fierbe cca 20 min
la sfarsit se stoarce lamaia
se serveste cu friptura de miel,pasare si vita

SOS DE MUSTAR (ARDELENESC)
mustar-100
faina-100
smantana-200
supa de oase -500
unt-100
zahar-30
otet-30
sare-20
faina se dizolva in 100 ml apa si se adauga la untul topit
se amesteca cu smantana,supa de oase,otet si sare
se fierb la foc moderat
se adauga mustar si zahar si se mai fierbe inca 10-15 min
se sewrveste cald cu rasol de vita,pasare sau limba


SOS DE VIN
sos brun-750
unt-75
vin-150
jiu-100
sare-10
sosul brun se fierbe intrun vas
se adauga jiul,sare si vin
se fierb putin
se ia de pe foc si se pun deasupra bucati mici de unt
se serveste cu fripturi la tava,escalop,chiftelute,limba

SOS DE CEAPA
ceapa-600
supa de oase-600
ulei-100
faina-100
zahar-20
otet-20
sare-15
ceapa se inabusa in ulei impreuna cu faina
se adauga supa
cand e fiarta ceapa se adauga otet,zahar si sare si se mai fierbe 5 min
se serveste cald cu rasol de vita si pasare

SOS BERNEZ
unt-1000
galbenusuri-10
tarhon-100
ceapa-100
otet-100
lamaie-100
patrunjel-100
foi dafin-2.5
piper boabe 5
sare-10
otetul se amesteca cu 100 ml apa si se fierbe impreuna cu ceapa,tarhonul,sarea,dafinul si piperul cca 20 min
compozitia se strecoara
se adauga galbenusurile si se amesteca la foc moderat
untul topit se adauga treptat,batanduse continuu cu telul pana se alifiaza
se ia de pe foc si se stropeste cu otet,suc de lamaie si se pun frunse de patrunjel si tarhon
se serveste cald cu prep la gratar din vita si manzat


SOS MADERA
sos brun-800
supa de oase-50
unt-75
vin rosu-100
coniac-25
piper-3
sare-10
sosul brun se amesteca cu supa,vin,piper si sare si se fierbe 5 min
se ia de pe fic si se adauga unt si coniac apoi se amesteca bine
se serveste cald cu medalion,turnedou,escalop,ficat de gasca
poate intra in componenta altor sosuri

SOS MEUNIERE
unt-900
lamaie-100
capere-100
patrunjel-100
piper-3
sare--10
untul se incalzeste apoi se adauga restul ingredientelor
se amesteca bine si apoi se tine la cald
se serveste cu preparate din peste


SOS OLANDEZ
unt-1000
galbenusuri-8
lamaie-100
piper-3
sare-10
galbenusurile si sarea se bat intrun vas la bain-marie la foc moderat
se adauga treptat untul topit
cand e gata se adauga suc de lamaie si piper
se serveste imediat cu preparate din peste,conopida,sparanghel


SOS ROMANESC
faina-50
ceapa-150
ulei-100
suc de rosii-700
patrujel-100
marar-100
sare-20
faina si ceapa rasa fin se prajesc la foc mic pana se rumenesc apoi se adauga sosul de rosii,mararul,patrunjelul si sarea
se amesteca bine sa nu faca cocoloase si se toarna peste mancarea pt care sa pregatit
se serveste fierbinte

SOS UNGURESC
ceapa-200
supa de oase-700
smantana-150
ulei-100
faina-100
vin alb-100
boia dulce-3
sare-20
ceapa tocata marunt se inabusa in ulei cu 100 ml apa
se adauga faina dizolvata in apa rece si supa
se amesteca sa nu se faca cocoloase
cand ceapa e bine fiarta sosul se paseaza si se fierbe din nou
se adauga smantana,boia,sare si spre sfarsitul fierberii-vinul
se serveste cald cu fripturi de vita,pasare sau miel

SOS TOMAT
oase fara maduva-1000
ulei-100
faina-50
morcovi-50
radacina telina-50
radacina patrunjel-50
ceapa-100
pasta de tomate-150
zahar-4-
foi dafin-2,5 gr
cimbru-3
piper-3
sare-20
oasele se taie bucati, se spala,se oparesc ,se spala din nou si se fierb in apa cu sate 3-4 ore
legumele se inbusa in ulei cu 100 ml apa apoi se adauga faina dizolvata,pasta de tomate,piper,dafin,cimbru si sare
se adauga apoi supa de oase si se fierbe cca 30 min
se paseaza printro sita deasa si se adauga zaharul
se pastreaza la cald la bain-marie
se serveste cu chiftelute,limba,musaca ,paste

SOSURI DULCI


SOS DE CIOCOLATA
ciocolata de menaj-150
lapte-50
zahar-150
vanilie-5
rom-15
ciocolata rasa,zaharul si laptele fierbinte se amesteca pana devine omogen
se amesteca vanilua si romul
se serveste atat reca cat si cald


SOS DE CIOCOLATA ALBA
cioco alba de menaj-350
frisca lichida-100
lapte-40
intrun vas se pun ciocolata bucati,frisca si laptele si se amesteca la foc mic pana se topeste cioco si s=devine omogen
se serveste cald si rece

SOS DE MARMELADA SAU DULCEATA PT BUDINCI DULCI
marmelada,gem sau dulceata-150 gr
vin-350 ml
rom-20 ml
intrun vas se pun dulceata cu vinul si se fierb pana se omogenizeaza
dupa ce sa racit putin se adauga romul
se serveste cu budinci


SOS DE NUCI
lapte-1000
nuci-200
zahar-100
cacao-20
nucile se piseaza marunt apoi se amesteca cu restul ingredientelor
se fierb pana scade la jumatate
se da la rece pana se coaguleaza usor
se serveste rece


SOS DE PORTOCALE
zahar-200
portocale-500
lamaie-200
lichior de portocale-100
apa-250
intrun vas se fierbe apa cu zaharul pana se obtine un sirop
se ia de pe foc,se lasa la racit ,apoi,se rade coaja la portocale apoi se stoarce sucul la portocale si lamai si se adauga lichiorul
se serveste rece


SOS MOCCA (de cafea nu gratuit)
cioco de menaj-350
frisca lichida-150
lapte-50
cafea instant-20
ciocolata bucati se pune intrun vas cu frisca la foc mic
searat se dizolva cafeaua in lapte
cand sa topit ciocolata se amesteca cu laptele cu cafea
se serveste cald sau rece

SODOU DE VANILIE
oua-6
zahar-100
lapte-600
rom-10
zahar vanilat-10
albusurile se bat spuma cu zaharul si romul
peste ele se adauga laptele si galbenusurile siu se amesteca cu telul para pe un vas cu apa clocotita
cand sa ingrosat ca un sos maioneza se ia de pe foc si se pune zahaul vanilat
se poate servi fierbinte sau rece,ornat cu frisca,cu budinca de orez sau gris,sau cu cornuri



SODOU DE VIN
oua=7
vin-600
zahar-200
rom-15
vanilie-5
scortisoara-5
albusurile se bat spuma cu zaharul si romul
peste ele se toarna galbenusurile si vinul si se amesteca bine cu telul para pe un vas cu apa clocotita
cand sa ingrosat se ia de pe foc si de adauga vanilia si scortisoara
se poate servi fierbinte sau rece,cu budinca de gris sau orez
Imagine postataImagine postata

#2 Useril este offline   laura laurentiu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 121
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 29 November 2009 - 11:34 PM

Foarte util topic, stima! Imagine postata

#3 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14,064
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 16 March 2010 - 01:04 PM

Dragele mele, cum eu sunt o curioasa care incearca,am combinat doua retete de la piscotel si mi-a iesit o minune de sos de mustar dupa care toti din fameleonu'' meu numeros sunt inebuniti,l-am servit la mici ,gratar,crenwusti...

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-405-126873719535.jpg

Deci:3 linguri de mustar iute,3 lingurite de iaurt(sau smantana),2 lingurite de miere de albine,un catel de usturoi zdrobit,5-6 lingurite de ulei de masline,piper negru proaspat rasnit.....

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-405-12687372081.jpg

Va garantez ca-i groozzaavv...

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-405-126873721835.jpg

La noi e nelipsit

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-405-126873722608.jpg

#4 Useril este offline   Cosmina N 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 423
  • Inregistrat: 06-February 10
  • LocationMalta

Postat 30 March 2010 - 05:36 PM

Superb topic :thumleft: Eu am ochit o reteta de miel cu ierburi de provence si as vrea s-o fac de Paste impreuna cu mama. Ce sos bun mi-ati recomanda? :floare: (Off topic: si ce garnitura?)
"Nu putem face lucruri mari, doar lucruri marunte cu multa dragoste." (Maica Terezadel Calcutta)

http://clipedelicioase.blogspot.com/

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,225
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 12 April 2010 - 05:47 PM

Crema/sos de sfecla rosie

  • sfecla rosie
  • sare
  • zahar
  • otet
  • hrean razuit fin
  • smîntîna
  • crema de brînza


Sfecla rosie se fierbe în apa cu sare,ceva zahar si o lingura de otet.
Cînd este rece,se macina cu mixerul bat împreuna cu ceva smîntîna,crema de brînza,putina sare si hrean dupa gust.

Merge bine cu ouale de Pasti si sunca afumata :occasion14:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-5-127108716217.jpg


Imagine atasata: monthly_04_2010/post-5-127108717631.jpg


Imagine atasata: monthly_04_2010/post-5-127108714874.jpg

Merge bine cu pui copt,miel...


-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 05 May 2010 - 11:48 AM

Garlic-WodkaSauce
Nici ustuoi n-a mancat, nici wodka nu-i miroasa :)


.
Imagine atasata: monthly_05_2010/post-168-127305252586.jpg
.


V-am retinut atentia cu wodka ceia? ;)
Oricum e optionala.
Si e de la mine cetire. Incercati si veti vedea ca-i da un kick.
Nu am prins reteta intrega de la chef-ul Don Mariano de la televizor, ci am vazut doar sfarsitul cand reamintea clou-ul retetei.
Am incercat azi si desi Claudius Caesar Drusus Germanicus (patronul pompierilor =)) - Nero) recomanda usturoiul pentru pastrarea vocii, eu am ramas fara do de sus.!!!

Ingrediente:
8-10 catei de ustoroi , pana la o capatana.( NU. NU E PREA MULT !!!)
75 g de unt
100 g faina
200 ml smanata dulce (frisca nebatuta - eu am folosit marca ALPA 30% - de la PLUS)
1/2 lingurita de sare
o lingurita cu vafr :) de Wodka, sau o lingurita de suc de lamaie.

Mod se preparare:
Se curata usturoiul si se taie felii de circa 3-4 mm grosime, deci nu prea subtire.
Intr-un vas mic se aduc la fierbere 100 ml de apa si cand aceasta fierbe se blancheaza usturoiul in apa clocotita timp de 7-8 secunde, nu mai mult.
Acesta este cheia de bolta a retetei.
Se imerseaza imediat usturoiul in apa cu gheata, se scoate si se scurge cat mai bine intr-o sita.
Se incinge o tigaie mai mica, antiaderenta, se topeste untul, se clarifica si se lasa la foc mic la rumenit pana devine o idee auriu. Se soteaza amestecand mereu feliile de usturoi la foc redus. Deja receptorii de miros simt diferenta fata de usturoiul neblanchat.
Aroma e pastel, fara componenta amara si oarecum plebee. Vorbim acum despre aroma si nu despre putoarea dupa care trebuie sa spalam perdelele din bucatarie :-* .
Alaturi, sau in cuptorul cu micro~ se incalzeste frisca nebatuta. Cand usturoiul devine si el usor auriu si sticlos se adauga faina dintr-o data si se omogenizeaza bine. Nici aceasta nu e consult (ardelenism deh) sa prinda culoare decat cel mult cat miezul de banana. Se toarna progresiv smantana dulce, amestecand in continuu, apoi vodka.
Ar fi cazul sa gustati un pic. Este ca mai merge un strop de wodkulita?
- ABSOLUT ! :beer2:
(Dati si bucatarului tainul cuvenit)
Se asezoneaza cu sare din arcul alpinocarpathohymalaian (eu carpatina, ca nu am inca hymalaiana) se lasa sa se lege bine sosul si se pastreza acoperit la cald pana il serviti cu peste, paste, oua fierte sau ce mai aveti chef.
Deasupra puteti sa mai radeti cateva aschii de unt.
.
Imagine atasata: monthly_05_2010/post-168-127305270056.jpg
.

Nu acoperiti cu capacul ca-i pacat de munca!!!
Acoperiti cel mai bine cu un prosop curat de bucatarie impaturit in doua.
Sub capac se creaza condens si va veti trezi cu o pojghita de apa peste sos. How gross is this!
Eu il prefer cu ustoroiul nepaserat sa stie omul ce consuma.

.
Imagine atasata: monthly_05_2010/post-168-127305267261.jpg
.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#7 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 10 November 2010 - 08:07 PM

Sosul de ardei copti merge perfect la gratare sau la fripturi. :pupic:

2-3 ardei grasi copti, curatati de pielita si seminte, se calesc timp de 2' intr-o lingura de ulei impreuna cu 1 esalota (ceapa mica) tocata si 1 catel de usturoi tocat. Apoi se toarna 250 ml cidru de mere (cine n-are sau nu-i place pune apa/vin), se condimenteaza dupa gust cu sare + piper si se lasa sa fiarba la foc potrivit timp de 10' (in ultimele 2' se amesteca si 1 Lg de unt care va ingrosa sosul si ii va da un gust delicat). Se ia sosul de pe foc si se mixeaza cu blenderul pina devine ca o pasta fina. In final se pun 1-2 Lg smintina groasa si se rectifica asezonarea (optional - se presara patrunjel verde tocat).

(sosul servit pe un picior de plai ... pui :-* )


Imagine postata



#8 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14,064
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 10 November 2010 - 08:15 PM

Place,place,place,mult la mine... :hungry:

#9 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 11 November 2010 - 12:18 PM

Vezi postareaGeany, la 10 November 2010 - 08:15 PM, a spus:

Place,place,place,mult la mine... :love7:


Pofta buna pt. cind o incerci, Geany ! :violent1:

#10 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,444
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 14 November 2010 - 12:01 AM

Sosurile pe care le fac eu au la baza zeama pe care o lasa carnea la cuptor, pentru ca in general pentru aceste preparate prepar sosul.
Unul este sosul cu ceapa pe care l-am "invatat" dintr-o carte de-a lui jamie Oliver.
La cam toate fripturile la cuptor pun in vasul cu carnea si zeama de lamiie sau vin, ulei de masline si condimente. Pentru prepararea sosului scurg in tigaie sucurile lasate de carne in vas, cu uleiul si lamiia sau vinul, bine-nteles, iar carnea o mai las putin la cuptor sa se rumeneasca.
Pina se rumeneste friptura e gata si sosul pe care il prepar asa:
In tigaia cu zeama de la friptura pun 2-3 cepe (preferabil rosii) taiate "pestisori" si le las la foc mic pina se inmoaie ceapa si aproape se evapora lichidul.


Imagine atasata: monthly_11_2010/post-233-128968516444.jpg

Adaug cam o cescuta de otet balsamic si las pe foc pina se caramelizeaza ceapa si se ingroasa putin sosul, eventual ajutat de un cub de unt ;)


Imagine atasata: monthly_11_2010/post-233-128968519359.jpg


Si in poza, o lingura- doua de sos peste piureul de linga friptura facuta la cuptor


Imagine atasata: monthly_11_2010/post-233-128968536348.jpg

#11 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,444
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 14 November 2010 - 12:35 AM

Si un sos tot cu baza "zeama de cuptor", de data asta pentru peste


Ingredientele (pe linga indispensabilul peste)

capere, smintina, lamiie si uleiul de masline pentru peste, a se vedea mai jos)


Imagine atasata: monthly_11_2010/post-233-128968655826.jpg


Pestele, alb sau portocaliu, in traducere salau sau somon, il pun in hirtie de copt bine inchisa sa nu scape niciun pic de zeama, cu sare, ulei de masline si zeama de lamiie


Imagine atasata: monthly_11_2010/post-233-128968666717.jpg


Si impachetat


Imagine atasata: monthly_11_2010/post-233-128968765786.jpg


Cind e gata (eu il tin cam o ora la cuptor), se scurge zeama lasata in hirtia de copt intr-o tigaie si se adauga o lingurita-doua de capere tocate cam asa


Imagine atasata: monthly_11_2010/post-233-128968676061.jpg


Se adauga smintina dulce, pentru gatit, se condimenteazaeu condimentez cu schinduf ca imi place tare mult in contextul asta si se lasa pe foc sa se ingroase cit de cit


Imagine atasata: monthly_11_2010/post-233-128968692411.jpg


Eu l-am servit de obicei la masa cu cartofi natur alaturi de pestele la cuptor, in poza aveti doar pestele ;)
Va asigur ca e tot ce-i trebuie pestelui de genul asta, salau sau somon la cuptor, e delicios. Ultima data cind l-am prezentat a fost mincat chiar si doar peste cartofi, e foarte bun si pentru asa ceva.


Imagine atasata: monthly_11_2010/post-233-128968722634.jpg


Dupa cum spuneam, eu mereu m-am folosit de zeama pestelui de la cuptor, dar foarte bine puteti folosi doar ulei si zeama de lamiie, continuind cu prepararea ca mai sus.

#12 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,714
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 14 November 2010 - 12:57 AM

Excelente sosurile Carmella. eu fac unul simplu de tot la peste un+smantana dulce, tras un clocot, piper, sare , capere si eventual lamaie; daca nu sfert de lamaie alaturi pentru cine doreste.
am sa le incerc musai...

#13 Userul este online   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 11,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 25 November 2010 - 11:13 PM

Vezi postareauptown girl, la 10 November 2010 - 08:07 PM, a spus:

Sosul de ardei copti merge perfect la gratare sau la fripturi. :D

De cind l-ai postat muream de curiozitate sa-l incerc, ieri dimineata nu stiu cum am ajuns sa citesc aici si iar mi-am zis, tre sa il incerc, apoi m-am dus la aprozar si am facut ce nu fac niciodata, am cumparat ardeii gata copti si curatati de proprietara, asa ca ajunsa acasa am facut sosul in Thermomix cu mici modificari, ma duc sa scriu reteta in topicul lui. Si aseara n-aveam nimic care se potrivea cu el dar l-am pus totusi pe masa, vreau sa-ti zic ca l-am dat gata aproape pe tot, a iesit o jumatate de kg, doar cu piine B)
Mersi frumos, e bun de tot.

#14 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 26 November 2010 - 01:06 AM

pare bun sosul asta cu capere, am sa-l incerc si eu. Eu pentru peste mai fac cateodata un sos mai putin elaborat, din iaurt batut cu apa, usturoi si ghimbir.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#15 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 26 November 2010 - 12:01 PM

Vezi postareaCarmella, la 14 November 2010 - 12:35 AM, a spus:

Si un sos tot cu baza "zeama de cuptor", de data asta pentru peste
capere, smintina, lamiie si uleiul de masline pentru peste, a se vedea mai jos)
......
Se adauga smintina dulce, pentru gatit, se condimenteaza, eu condimentez cu schinduf ca imi place tare mult in contextul asta ...

:pupic: :lol: :lol:
Excelent sos.

Me, big schinduf fan! =))

Caperele au inceput sa-mi placa doar de doi ani. Inainte la spuneam capre rele :rolleyes: , dar acum nu-mi mai lipsesc din frigider.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#16 Userul este online   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 11,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 26 November 2010 - 12:15 PM

Wikipendia imi zice ca schinduful vostru e fieno greco, il am si eu si nu l-am folosit niciodata ca nu stiam unde sa-l pun, acu stiu :rolleyes:

#17 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 26 November 2010 - 02:19 PM

Vezi postareaAdriana, la 26 November 2010 - 12:15 PM, a spus:

Wikipendia imi zice ca schinduful vostru e fieno greco, il am si eu si nu l-am folosit niciodata ca nu stiam unde sa-l pun, acu stiu :floare:


Schinduf-ul e cel ce da mirosul dominant in amestecul de pulbere de curry.

Schinduful (Trigonella foenum-graecum), denumit şi fân grecesc sau regional molotru, aparţine familiei Fabaceae şi este înrudit cu molotrul albastru (Trigonella melilotus-coerulea). Este o plantă erbacee din familia leguminoaselor, întrebuinţată ca nutreţ pentru vite sau folosită în bucătărie şi în medicină. Seminţele de schinduf se folosesc în ţările asiatice drept condiment: fie uscate, adăugate în amestecuri tradiţionale (curry), fie încolţite ca o verdeaţă picantă, în salate
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#18 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,444
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 26 November 2010 - 03:06 PM

Mie schinduful mi se pare ca miroase foarte pregnant a mincare deja facuta, adica a amestec de legume, zici ca e morcov cu patrunjel si cu pastirnac, toate amestecate in praful ala. Si mirosul e extrem de persistent, daca pui mina pe el sa-l presari peste ceva, iti miroase mina o zi intreaga a mincare. Am patit-o... :floare: Dar e un condiment deosebit si, de cind l-am descoperit, il folosesc foarte des.
Mamadeus, sa inteleg ca ai facut sosul? :lol:

#19 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 26 November 2010 - 05:45 PM

Vezi postareaCarmella, la 26 November 2010 - 03:06 PM, a spus:

Mamadeus, sa inteleg ca ai facut sosul? =))


Ceva apropiat. Suc de lime, dar si "alimentul" numit vin alb sec, smantana, capere si coaja de lamaie murata marocana tocata marunt. Alta data am pus lemon grass.
Cu Schinduf nu am incercat inca, dar pentru mine are efectul magic al unui feromon.

O femeie a carei mana ar mirosi a schinduf, ar intra in competitie :occasion14: cu cea careia i-am jurat credinta :tongue3:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#20 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,444
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 26 November 2010 - 07:01 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 26 November 2010 - 05:45 PM, a spus:

Vezi postareaCarmella, la 26 November 2010 - 03:06 PM, a spus:

Mamadeus, sa inteleg ca ai facut sosul? :P


Ceva apropiat. Suc de lime, dar si "alimentul" numit vin alb sec, smantana, capere si coaja de lamaie murata marocana tocata marunt. Alta data am pus lemon grass.
Cu Schinduf nu am incercat inca, dar pentru mine are efectul magic al unui feromon.

O femeie a carei mana ar mirosi a schinduf, ar intra in competitie :occasion14: cu cea careia i-am jurat credinta :tongue3:



Ia uite, de-aia aveam eu atit succes atunci, iar eu nu stiam pe unde sa ma mai ascund :D Ca sa povestesc pina la capat cum a fost cind s-a intimplat asta: intr-o seara trebuia sa merg cu niste prietene la teatru. Am ajuns acasa de la serviciu si-am facut rapid niste cefe la gratar pe care am presarat schinduf. Bine-nteles ca mi-a intrat tot fumu-n cap si-a trebuit sa fac baie. Eram, deci, ca scoasa din cutie. Numai ca in sala tot imi mirosea a mincare. Ma miroseam asa discret pe haine, prin par, si nu intelegeam ce ar putea fi, ma gindeam ca poate altcineva a facut si el gratar si n-a mai avut timp sa faca baie :P Cind, din intimplare, duc mina la nas, mi-am dat seama ca de-acolo era. Banuiesc ca nu era atit de tare mirosul incit sa mai fi simtit si altcineva, dar pentru mine a fost chiar stresant... daca ma intilneam cu cineva cunoscut si-mi pupa mina? Si el nu era asa usor feromonizabil? =))
O discutie de "tehnici" ar fi cum prajiti diverse chestii si nu va umpleti de miros... :P Eu, desi am hota, dupa fiecare prajire trebuie sa ma spal la cap, altfel nu pot sa ies din casa...

Mamadeus, dupa cum povestesti de sosul tau cred ca a iesit "beton". Am retinut in mod special vinul alb ;)

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site