Forum Culinar: Mousse de ciocolata alba - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Mousse de ciocolata alba (fara ou)

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,203
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 07 September 2011 - 09:02 PM

Ador mousse-urile de ciocolata alba, doar cele fara ou crud. Cum fara albus de ou este mai greu de obtinut o consistenta perfect aerata, ca a unui mousse adevarat, am tot experimentat cu "mici" amestecuri. Ultimul, adica acesta, este foarte aproape de ceea ce înseamna pentru mine mousse. Are o textura usoara, aerata, densitatea destul de pufoasa... deci ma declar multumita. Ma bucur ca dupa o saptamîna de soare, s-au mai copt niste zmeurici marunte, si au mai fost si tare bune! Ce face soarele! Ce a facut, ca acum ploua iar :(

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154219560688.jpg Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154219706666.jpg

Daca as sti si cum sa fac "galuste" de mousse, ar fi fost mai frumoase,
dar dupa cum se vede nici cu formatul galustelor nu le am.
Egal, bine ca am avut zmeura pentru decor :D
Aici, trei galuste mititele si zbîrlite,
care au înseninat papilele pe vremea asta ploioasa si întunecoasa!

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154220105438.jpg

Aici se vede ceva mai bine textura.
Un galuscoi mai mare, servit cu amarena cherry în sirop.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154220282839.jpg

Ingrediente:

  • 250 g ciocolata alba
  • 300 ml smîntîna de frisca
  • 100 g creme fraîche
  • 1 pastaie vanilie
  • 100 ml lapte
  • 50 g zahar
  • 10 g agar-agar (Agartine)
  • rom (fac.) *


*Aromati mousse-ul cu ce va place. Cu alcool, adica cu lichiorul preferat sau un espresso betonat (20-25 ml), sau ceva mai tare ca un rom de Jamaica, chiar un cognac bun sau whisky. Lasati fantezia sa danseze!
Se topeste ciocolata împreuna cu 100 ml smîntîna lichida si continutul unei pastai de vanilie (eu am folosit doar jumatate) pe baie de aburi, apoi se lasa la racorit. Se adauga creme fraîche si se amesteca. Se dizolva praful de agar-agar în lapte cu zahar, apoi se lasa sa traga un clocot scurt. Puteti face aceasta operatie într-o craticioara mititica, sau într-o cana de ceramica sau sticla în aparatul cu microunde. Eu folosesc a doua metoda. Atentie, începe foarte repede a clocoti! Acest amestec se lasa la racorit, apoi se adauga la ciocolata topita si racita si se mixeaza bine. Acum puteti adauga si alcoolul sau un espresso tare, sau orice aroma doriti. În final se bate smîntîna lichida ramasa, pîna obtineti o frisca densa, pe care o mixati usor la amestecul de ciocolata. Se portioneaza muosse-ul obtinut în castronele, cupe, pahare... etc, si se da la rece pentru 2-3 ore. Se poate lasa si într-un vas mare, care la fel, se da la rece pentru 3 ore, apoi se portioneaza si serveste pe farfurii, platouri... pe oglinda de sos de ciocolata neagra sau fructe, si se orneaza dupa plac.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-1315422076526.jpg Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154220860988.jpg

Pofta buna!

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Daneza13 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMontreal

Postat 11 November 2011 - 11:59 PM

Maya, foarte bun mousse-ul tau de ciocolata. Multumesc pentru reteta. :biggrin:
Am zis sa impusc doi iepuri dintr-o data, si l-am pus pe post de crema, in Tortul de ciocolata al lui any_anette. Am facut cateva modificari minore, adica am marit usor cantitatea de frisca, am inlocuit agarul cu gelatina, caci nu aveam... si am ras si 3 bucatele de ciocolata neagra, pe care le-am adaugat in mousse.

Si iata ce-a iesit...o minunatie de prajitura.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_11_2011/post-15-13210486523047.jpg


#3 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 11,044
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 November 2011 - 12:06 AM

Dana, ma bucur sa te "citesc" aici la noi :)

Ma intreb daca mi-o place mousse de ciocolata alba pentru ca ciocolata alba nu prea imi place, sorella ii modifica mult gustul, amestecata cu smintina?

#4 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,203
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 14 November 2011 - 09:28 PM

Dana, ma bucur ca ti-a placut! arata tare bine prajitura ta! :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,203
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 14 November 2011 - 09:30 PM

Vezi postareaAdriana, la 13 November 2011 - 12:06 AM, a spus:

Dana, ma bucur sa te "citesc" aici la noi :floare:

Ma intreb daca mi-o place mousse de ciocolata alba pentru ca ciocolata alba nu prea imi place, sorella ii modifica mult gustul, amestecata cu smintina?

Pai fa mousse cu ciocolata neagra :floare:
Adriana, ce sa zic? E clar ca fara spuma de ou nu are aceeasi textura, iar înlocuitul cu frisca, e clar, ca îi da o alta nota. Doar ca mie îmi place mai bine asa :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 11,044
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 14 November 2011 - 10:43 PM

Pai la asta ma gindeam si eu in timp ce te intrebam, sa pun ciocolata cu lapte ca aia imi place, eu nu cred ca am facut pina acum vreo mousse din acelasi considerent de oua.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site