Forum Culinar: Rata d'artagnana - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Rata d'artagnana

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 October 2011 - 01:47 PM

As spune ca ratusca asta poate fi servita cu succes chiar si pe masa de sarbatori. Iese delicioasa. Pe mine m-a intrigat putin paharul de otet, dar nu va speriati de el. Daca vi se pare prea "aspru" adaugati un vîrf de cutit de zahar, dar nu mai mult. Eu nu am adaugat. Cu toate ca estetica va avea putin de suferit, cel tîrziu dupa rumenire taiati rata în bucati, pentru o savoare mai buna. Eu am taiat-o în patru înainte de rumenire. Reteta provine de la muschetarul nostru, Alex (de acolo si numele retetei) :rolleyes:


Imagine atasata: monthly_10_2011/post-5-1318851160564.jpg


Ingrediente:


  • 1 rata (2 kg)
  • 2 linguri unt
  • 1 lingura rasa sare de mare
  • 6-8 bucati arpagic sau echalote
  • 2 morcovi
  • ramuri de telina
  • 4 foi de dafin
  • 5-6 catei de usturoi
  • 1 mînuta boabe de piper
  • 7-8 boabe de ienupar
  • 2 pahare de vin rosu
  • 1 pahar de otet de vin rosu


Se sareaza rata si se rumensete bine pe toate partile în unt.
Se poate rumeni întreaga sau se poate taia în bucati.
Rata rumenita se aseaza în tava. Pe lînga se adauga bucatile de morcovi, arpagic,
ramurile de telina, foi de dafin, catei de usturoi, boabele de piper si ienupar, vinul si otetul.
Se da tava în cuptor la foc domol, timp de 2-3 ore. Depinde de rata, vîrsta, greutate.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-5-13188511766959.jpg


În timp ce rata se coace la foc molcom, se pot prepara pastele.
Eu am facut tagliatelle din faina de spelta. Am preparat aluatul ca de obicei-
dintr-un ou de marime medie(50 g) la 100 g faina + sare de mare, dupa gust.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-5-1318851223362.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-5-13188512538533.jpg

Dupa acest timp, se scot bucatile din tava si se pastreaza calde,

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-5-13188512810035.jpg

iar sucul lasat se strecoara, si se separa de grasimea care se aduna deasupra.
Se aleg esalotele, morcovii si usturoiul din strecuratoare,
se adauga la sucul lasat de carne si se macina cu mixerul vertical.
Se mai adauga putina smîntîna lichida si se lasa sa traga un clocot scurt pe foc moderat.
Daca va hotarîti pentru alt sos, nu aruncati legumele în niciun caz! Sînt delicioase. Le puteti servi pe lînga.

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-5-13188512996879.jpg

Delicios! Merci, Alex!

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-5-13189448358357.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-5-13188513857873.jpg


Notite:

-otetul nu se simte, nu acreste, ci doar aromeaza si patrunde în mod placut carnea
-partile de carne mai rosie se patrund si se coloreaza aproape în negru/violet. E doar chestie de estetica.
-carnea iese moale, suculenta, iar pielea crocanta
-sosul cu unt ar fi fost prea greu pentru papila noastra, asa ca am strecurat si separat sucul lasat de carne - de grasimea care s-a adunat deasupra.
-tagliatellele de spelta le-am facut pentru prima data. Au iesit neasteptat de bine, chiar daca le-am "sucit" putin cam groase.

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 17 October 2011 - 01:58 PM

:) :rolleyes:

ploua, ploua, da nu afara ci in gura mea =))

Arata delicios si trebuie neaparat incercat.Tocmai bine ca am ochit in zona un taran care vinde rate si gaste.

Multumim Maya, multumim Alexandru pt reteta :lol:
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#3 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 October 2011 - 02:19 PM

Vezi postareaIoana, la 17 October 2011 - 01:58 PM, a spus:

:) :rolleyes:

ploua, ploua, da nu afara ci in gura mea =))

Arata delicios si trebuie neaparat incercat.Tocmai bine ca am ochit in zona un taran care vinde rate si gaste.

Multumim Maya, multumim Alexandru pt reteta :lol:


Eu ti-o recomand cu placere. Cred ca o s-o "includ" si în meniul de Craciun.
... da, da, deja ma gîndesc la meniul de Craciun. Nu mai e mult. Cum trec anii...
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#4 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 17 October 2011 - 02:22 PM

:rolleyes:
Asta nuuu e viaţăăăă
Singur tot mereuuuu
N-am si eu o raţăăăăăăăăă :lol:
Dar merg sa-mi cumpăr
Şi am si eu!
Mac-mac-mac-mac!
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#5 Useril este offline   Angel 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 2,199
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationfar far away

Postat 17 October 2011 - 02:23 PM

eu cred ca sant singura persoana de pe planeta care nu gusta rata :)...nu suport rata, na c-am zis-o :lol:
ador pozele insa. ma scuzati? :rolleyes:

#6 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 October 2011 - 02:34 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 17 October 2011 - 02:22 PM, a spus:

:rolleyes:
Asta nuuu e viaţăăăă
Singur tot mereuuuu
N-am si eu o raţăăăăăăăăă =))
Dar merg sa-mi cumpăr
Şi am si eu!
Mac-mac-mac-mac!


:lol:
Asta este viataaaaa
Tre' sa mergi la piataaa
Sa-ti cumperi o rataaa!
Mac-mac-mac-mac!

Apoi ai si tu o rataaaa
Singur nu mai esti
O s-o asezi pe masa
La un ospat ca-n povesti!
Mac-mac-mac!

:)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#7 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 October 2011 - 02:36 PM

Vezi postareaAngel, la 17 October 2011 - 02:23 PM, a spus:

eu cred ca sant singura persoana de pe planeta care nu gusta rata :(...nu suport rata, na c-am zis-o :)
ador pozele insa. ma scuzati? :rolleyes:

Poate nu ai probat rata potrivita =))
Angel, stai linistita, nici noi nu mîncam tot ce zboara :)
Te scuzam si multumim :lol:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#8 Useril este offline   Phoenix 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,574
  • Inregistrat: 13-December 10

Postat 17 October 2011 - 02:40 PM

Vreau si eu rata ! Si daca e si gata preparata , ar fi si mai bine ! :rolleyes:

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 October 2011 - 02:42 PM

Vezi postareaizuk, la 17 October 2011 - 02:40 PM, a spus:

Vreau si eu rata ! Si daca e si gata preparata , ar fi si mai bine ! :rolleyes:

În orice caz, nu o preparati/gatiti cînd va este foame, ci cînd sînteti deja satui. Pîna e gata rata, numai bine apare foamea again :lol:
M-am apucat de ea ieri cam tîrziu, si am servit un prînz duminical foarte întîrzîiat :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 17 October 2011 - 03:09 PM

Vezi postareaMaya, la 17 October 2011 - 02:19 PM, a spus:

Vezi postareaIoana, la 17 October 2011 - 01:58 PM, a spus:

:) :rolleyes:

ploua, ploua, da nu afara ci in gura mea =))

Arata delicios si trebuie neaparat incercat.Tocmai bine ca am ochit in zona un taran care vinde rate si gaste.

Multumim Maya, multumim Alexandru pt reteta :lol:


Eu ti-o recomand cu placere. Cred ca o s-o "includ" si în meniul de Craciun.
... da, da, deja ma gîndesc la meniul de Craciun. Nu mai e mult. Cum trec anii...


Sa sti ca primul gand a fost " o fac de Craciun" ,da parca e prea mult de asteptat :-p.Daca am timp poate o pregatesc in we ca am musafiri
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#11 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 17 October 2011 - 03:33 PM

Arata excelent rata ta si a lui Alexandru. Sosul ma intriga, pentru ca avandu-l in fata eu tot nu am priceput :rolleyes: cum separi grasimea aia topita (Ca uleiul) de pe deasupra sosului lasat de ratusca. Otetul cred ca-i bun ca taie greata, rata e o carnita tare grasa. Intr-adevar si legumele/fructele ce le-am pus eu langa rata au fost delicioase, deci te cred si inca :)
sa va fie de bine ratusca!
si nu in ultimul rand m-ai innebunit cu pastele facute in casa :lol:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#12 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 17 October 2011 - 03:45 PM

Vezi postareaDaniella, la 17 October 2011 - 03:33 PM, a spus:

Arata excelent rata ta si a lui Alexandru. Sosul ma intriga, pentru ca avandu-l in fata eu tot nu am priceput :rolleyes: cum separi grasimea aia topita (Ca uleiul) de pe deasupra sosului lasat de ratusca. Otetul cred ca-i bun ca taie greata, rata e o carnita tare grasa. Intr-adevar si legumele/fructele ce le-am pus eu langa rata au fost delicioase, deci te cred si inca :)
sa va fie de bine ratusca!
si nu in ultimul rand m-ai innebunit cu pastele facute in casa :lol:



eu inclin cratita/tava si cu o lingura scot grasimea de deasupra cu grija. pot chiar sa torn in fir subtire grasimea, ca sta deasupra. cand mai ramane doar putina grasime peste suc/sos, atunci e mai dificil, eu cedez psihic =)) si las asa. Grasimea recuperata se poate folosi la un piure de ex...

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 October 2011 - 03:57 PM

Vezi postareaIoana, la 17 October 2011 - 03:09 PM, a spus:



Sa sti ca primul gand a fost " o fac de Craciun" ,da parca e prea mult de asteptat :-p.Daca am timp poate o pregatesc in we ca am musafiri

Eu zic ca potriveste bine pe masa de Craciun :rolleyes:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 October 2011 - 04:07 PM

Vezi postareaDaniella, la 17 October 2011 - 03:33 PM, a spus:

Arata excelent rata ta si a lui Alexandru. Sosul ma intriga, pentru ca avandu-l in fata eu tot nu am priceput :notworthy: cum separi grasimea aia topita (Ca uleiul) de pe deasupra sosului lasat de ratusca. Otetul cred ca-i bun ca taie greata, rata e o carnita tare grasa. Intr-adevar si legumele/fructele ce le-am pus eu langa rata au fost delicioase, deci te cred si inca :pupic:
sa va fie de bine ratusca!
si nu in ultimul rand m-ai innebunit cu pastele facute in casa :floare:


Pai, Daniella, draga mea. Sosul trebuie filtrat de toate bobitele, frunzaraie, legume and Co. Eu l-am strecurat într-un castron.
Dupa 1-2 minute vei observa ca sucul maroniu lasat de carne se lasa la fund, iar grasimea aia translucida si uleioasa se ramîne deasupra.
Înclin castronul si torn încet grasimea de deasupra. Pe masura ce torni din grasime, vei vedea tot mai bine sucul maroniu. Grija sa nu-l torni si pe ala la gunoi :D Cînd mai este doar putina grasime deasupra, se poate îndeparta cu o lingura sau polonicut, foarte bine.

Ei, sucul ala maroniu îl pui pe foc, adaugi legumele daca doresti, macini cu verticalu', si legi cu olecuta de smîntîna lichida, sau cu nimic :D

Imagine atasata: monthly_10_2011/post-5-13188604625032.jpg
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#15 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 October 2011 - 04:10 PM

Vezi postareaMariaSan, la 17 October 2011 - 03:45 PM, a spus:

Vezi postareaDaniella, la 17 October 2011 - 03:33 PM, a spus:

Arata excelent rata ta si a lui Alexandru. Sosul ma intriga, pentru ca avandu-l in fata eu tot nu am priceput :notworthy: cum separi grasimea aia topita (Ca uleiul) de pe deasupra sosului lasat de ratusca. Otetul cred ca-i bun ca taie greata, rata e o carnita tare grasa. Intr-adevar si legumele/fructele ce le-am pus eu langa rata au fost delicioase, deci te cred si inca :pupic:
sa va fie de bine ratusca!
si nu in ultimul rand m-ai innebunit cu pastele facute in casa :floare:



eu inclin cratita/tava si cu o lingura scot grasimea de deasupra cu grija. pot chiar sa torn in fir subtire grasimea, ca sta deasupra. cand mai ramane doar putina grasime peste suc/sos, atunci e mai dificil, eu cedez psihic :D si las asa. Grasimea recuperata se poate folosi la un piure de ex...

Maria, cel mai bine îl pui într-un castronel, apoi torni firicel subtire pîna mai ramîne olecuta deasupra, si apoi cu un polonicut mititel merge cel mai bine. Îl apesi drept în jos, usor, în mijlocul castronelului, si vei vedea cum toata grasimea ramasa se strecoara usor în polonic :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#16 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 17 October 2011 - 04:44 PM

Vezi postareaMaya, la 17 October 2011 - 04:10 PM, a spus:

Maria, cel mai bine îl pui într-un castronel, apoi torni firicel subtire pîna mai ramîne olecuta deasupra, si apoi cu un polonicut mititel merge cel mai bine. Îl apesi drept în jos, usor, în mijlocul castronelului, si vei vedea cum toata grasimea ramasa se strecoara usor în polonic :notworthy:



fain, mersi!

#17 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 17 October 2011 - 06:05 PM

chiar ca faina metoda, ca mai am si alte sosuri de fripturi de degresat si nu stiam cum se face. merci! :notworthy:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#18 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 17 October 2011 - 07:49 PM

Eu am dat ratele.
Nu puteam nici sa le tai ,nici sa le mai tin.

Acu tre sa merg la piata,
Daca vreau o rata .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#19 Userul este online   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,760
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 17 October 2011 - 07:54 PM

Vezi postareaAngel, la 17 October 2011 - 02:23 PM, a spus:

eu cred ca sant singura persoana de pe planeta care nu gusta rata :pupic:...nu suport rata, na c-am zis-o :floare:
ador pozele insa. ma scuzati? :notworthy:


Mirela, daca te consoleaza cu ceva, nici eu nu suport nici macar mirosul.

Dar la cum arata ce-a facut Maya, mai ca-mi vine sa-i mai dau o sansa tinandu-ma de nas.
Bravo, Maya!

#20 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 18 October 2011 - 12:58 AM

Vezi postareamoatza, la 17 October 2011 - 07:54 PM, a spus:

Vezi postareaAngel, la 17 October 2011 - 02:23 PM, a spus:

eu cred ca sant singura persoana de pe planeta care nu gusta rata :toothy9;...nu suport rata, na c-am zis-o :toothy6:
ador pozele insa. ma scuzati? :)


Mirela, daca te consoleaza cu ceva, nici eu nu suport nici macar mirosul.

Dar la cum arata ce-a facut Maya, mai ca-mi vine sa-i mai dau o sansa tinandu-ma de nas.
Bravo, Maya!


1 data ce pui o cana de otet + vin, toate acele mirodenii si toate legumele acelea parfumate, nu mai "miroase a rata"!

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site