Forum Culinar: Garnitura din gris copt cu ciuperci uscate - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Garnitura din gris copt cu ciuperci uscate Savory Semolina Porridge, Rawa Upma, Terci

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 05 November 2011 - 11:21 AM

Dedic acesta reteta mamei mele, :) care in anii cu bani putini era nevoita sa-si prepare ceva similar(fara unt, ciuperci, oreagano) dupa ce doi baieti adolescenti, mereu hamesiti si cam nesimtiti goleau cratitele si nu-i mai lasau nimic. Am gustat si de la ea si i-am cerut mereu sa ne faca si noua acesta mancare, care a intrat in repertoriul familiei.


Garnitura din gris copt cu ciuperci uscate
Savory Semolina Porridge, Rawa Upma, terci
.
Imagine atasata: monthly_11_2011/post-168-13204843510564.jpg
.



Ingrediente: (4 - 5 portii generoase)
o ceasca de gris - 10 linguri
o ceapa ~80 g (tocata fin umple cam aceeasi ceasca)
4 linguri de ciuperci de padure uscate: chanterelles(galbiori), funghi porcini(hribi), trambita piticului, etc.
o lingura de ulei de masline + o lingura de unt. Poate ceva mai mult(am pus la ochii)
un catel de usturoi
o lingurita de floare uscata de cimbru + oregano uscat
6-10 boabe de piper verde
1,5 cm de ardei iute uscat rosu
sare o lingurita (dupa gust)
verdeata prospata (marar, chives, patrunjel, etc.)

Mod de preparare:
Ciupercile uscate se toaca marunt si se pun in cratita in care ulterior vor fierbe cu 5 cesti (aceeasi ceasca cu care am masurat grisul) de apa fierbinte si se lasa sa se rehidrateze o jumatate de ora. Apoi le punem la fiert cu sare, la foc mic cam 15 minute.
Ardeiul iute uscat se trece prin flacara aragazului sa se afume, se taie cu foarfecele o bucata, se opareste intr-un bolut, apoi se feliaza in ate, fine.
Ceapa se toaca fine brunoise (mauntel de tot :blink: ) usturoiul se curata si se zdrobeste usor cu latul cutitului.
Cimbrul, oregano si boabele de piper se macina pulbere impreuna in creuzet, sau rasnita.
Mai punem la fiert in fierbatorul elctric, sau oala inca o jumatate de litru de apa. Gata preliminiariile, incepe gatitul.

Intr-o tigaie antiaderenta uscata, incinsa la foc mediu se rumeneste grisul pret de 2-3 minute pana isi schimba usor culoarea in auriu. Se rastoarna pe o foaie de hartie. Stergem tigaia cu un servetel de hartie, punem untdelemnul si catelul de usuturoi pentru aromatizare, apoi untul si cand acesta capata acea usoara tenta noisette rasturnam ceapa tocata si o sotam 2-3 minute la foc mic pana devine sticloasa si aurie. Inlaturam usuturoiul punem atele de ardei iute si adaugam grisul copt si mestecand il lasam sa sa absoarba grasimea cam doua trei minute. Nivelam compozitia cu spatula si turnam dintr-o data toata "supa" de ciuperci uscate clocotinda. NU mestecam. (Fiti fara nici o grija!) In circa 30-40 de secunde, toata apa se incorporeaza in grisul fierbinte, clocotind si bolborosind. Nu se creaza nici un cocolos. Rezulta in cratita o masa omogena, densa si usor onctuoasa. Acum putem sa mestecam in mancare adaugand progresiv, putin cate putin, ca la risotto apa sau supa fierbinte si lasam sa fiarba la foc mic intre cinci si zece minute - indienii cand prepara Rawa Upma uneori nici nu mai pun apa, alteori gatesc mai putin 1-2 minute. Mie imi place ca grisul sa umfle bine. In timpul acesta complimentati =)) porrige-ul cu condimentele uscate si mai gustati de sare.
.
Imagine atasata: monthly_11_2011/post-168-13204847443627.jpg
.

E o garnitura excelenta pentru fripturi, gratare, tocanite, sau un brunch consistent vegan de sine statatoriu =))
Se poate pregati din vreme si pune in boluri mici sau diverse forme de silicon unse cu unt si reincalzi la cuptor. Rece e deasemenea un deliciu.

Cu condimentele va puteti juca dupa voia inimii. Ceapa si fructe de chimen de exemplu. Ceapa, ghimbir, chilli, seminte de mustar, nuci caju, asafoetida (Rawa Upma). Faceti preparatul cat de picant suportati dumneavostra.

Sa aveti pofta!
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 05 November 2011 - 11:22 AM

O versiune mult mai rustica, dar egal de gustoasa, daca nu chiar mai buna, se poate prepara cu faina de malai grisata.
La fel ca mai sus, malaiul se coace fara ulei, cateva minute pana se inchide usor de tot la culoare. (Sa vedeti ce divin miroasa!) Apoi se caleste malaiul copt in ceapa sotata, se ingroasa cu apa fierbinte, sau supa (si un rest de sos de la o friptura isi gaseste in mod fericit locul aici)
Daca aveti untura din borcanul de carnati, de la prajitul costitei, stransa de pe racituri, de la o friptura chiar face diferenta!
Si cu 30 de secunde inainte de a pune malaiul copt, adaugati la ceapa sotata 2-3 (... 4-5 =)) ) catei de usturoi tocati fin.

Despre malaiul prajit in untura am citit cu peste 35 de ani in urma in Fructele maniei de John Steinbeck.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site