Forum Culinar: Prajitura cu foi de miere, umpluta cu magiun si crema de gris - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prajitura cu foi de miere, umpluta cu magiun si crema de gris superba!!!

#1 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

  Postat 15 November 2011 - 08:09 PM

Din retetaru' maica-mii, am pregatit o prajitura minunata, saptamana trecuta. Nimic pretentios, dimpotriva, dupa lista de ingrediente zici ca-i prajitura a la Taranoaia, in schimb e extraordinar de parfumata. N-as putea sa precizez originea retetei, da' are pe putin 15 ani de cand e in carnetul nostru de retete. Mai mult ca sigur ca mama a pescuit-o de pe la rude / cunostinte.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-46-13213791849366.jpg

Ingrediente pentru foi:

25 - 30 g unt
150 g zahar
2 linguri pline cu miere cu albine, pardon, de albine! :)
1 ou
5 linguri lapte
1 lingurita bicarbonat de amoniu (se stinge separat cu lapte, altul decat cel de mai sus)
450 g faina

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-46-13213791534418.jpg

Se amesteca toate ingredientele si rezulta un aluat nelipicios. Se imparte totul in 4 bucati (cantarite, sa iasa totul la marele fix):

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-46-13213791566974.jpg

Se intind 4 foi, care se pun pe hartie de copt (sau nu) pe dosul unei tavi (se poate pune faina pe tava, daca nu aveti hartie de copt):

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-46-13213791600366.jpg

E chiar subtirica foaia:

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-46-13213791638281.jpg

Se lasa la cuptor, la foc mic (eu am lasat la minim), timp de cateva minute (cam 7-8). Fie faceti toate foile deodata, apoi le paziti, fie le intindeti ultra-rapid si le schimbati imediat ce una s-a copt. Datorita bicarbonatului de amoniu, foile raman albe, nu se ingalbenesc la copt. Daca incep sa se maroneasca, se dau imediat jos de pe tava! (tava fiind calda, foaia continua sa se coaca).
Cea mai frumoasa foaie se pastreaza pentru a fi pusa deasupra.

Separat se face crema. Avem nevoie de:
200 g zahar
100 g unt
esenta de vanilie (muuuuuulta)
1 cana de lapte (aproximativ) - noi folosim cam 500 ml
1 pahar de gris (cam 130 g)

Obs: daca se pune mai mult lapte, normal ca intra mai mult gris. N-are a face, iese mai multa crema.

Se pune laptele la fiert si cand a clocotit se adauga grisul, in ploaie si se amesteca incontinuu. Daca s-a intarit prea tare, se mai adauga lapte. Daca e cam lunga fiertura, se mai adauga gris. Cam ochiometrice cantitatile. Trebuie sa rezulte o mamaliguta nu prea tare, dar nici foarte curgatoare. ;) A priceput cineva ceva? =))

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-46-13213791672025.jpg

Separat, se amesteca zaharul cu untul si vanilia (fie esenta, fie zahar vanilat) pana se omogenizeaza, apoi se adauga si grisul racit!

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-46-13213791715558.jpg

Se mixeaza totul (sau se amesteca cu lingura), pana se face o crema si se mai albeste compozitia.
Acu' urmeaza asamblarea: se iau cate 2 foi si intre ele se pune magiun, cat de mult doreset fiecare. Pe unul din "pachete" se pune crema din gris:

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-46-13213791758621.jpg

Peste acest "pachet" se pun celelalte 2 foi, umplute cu magiun si se preseaza usor! Ordinea aranjarii: foaie, magiun, foaie, crema de gris, foaie, magiun, foaie!
Mama mai pune (cateodata) o tava cu ceva greutati in ea, peste aceasta prajitura. Nu e musai, se inmoaie si singurica. Trebuie tinuta intr-un loc mai racoros (in balcon, daca nu e calorifer acolo) si abia apoi se baga la frigider.
Se taie cu grija (nu ca mine!!!! :tongue3:) dupa ce s-a inmuiat (se lasa cateva ore / peste noapte sa se inmoaie bine foile) si se pudreaza cu zahar vanilat (sau nu!):

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-46-13213791808452.jpg

A iesit cam pictata cu magiun prajitura (deasupra) asa ca i-am pus zahar vanilat. De obicei nu puneam, dar acum cam era nevoie! Deh, cu 2 maini stangi, e cam greu sa faci ceva. :hungry:

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-46-13213791894383.jpg

Se serveste ca atare, sau langa o cafeluta / cacao / suc. Cum ziceam si la inceput, nu e pretentioasa deloc, se face repede si e extraordinar de parfumata! E una din preferatele noastre. :love7:

#2 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 15 November 2011 - 08:14 PM

Vezi postareaFoxyy, la 15 November 2011 - 08:09 PM, a spus:

E una din preferatele noastre. :tongue3:


ar fi si-a mea daca as fi in stare sa fac foi. am niste traume teribile de la niste foi transformate in fursecuri la ora 2 noaptea.

da' tu esti talentata rau!

#3 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 November 2011 - 08:18 PM

Vezi postareamoatza, la 15 November 2011 - 08:14 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 15 November 2011 - 08:09 PM, a spus:

E una din preferatele noastre. :tongue3:

ar fi si-a mea daca as fi in stare sa fac foi. am niste traume teribile de la niste foi transformate in fursecuri la ora 2 noaptea.
da' tu esti talentata rau!

Eu si talentu'! =)) Sincer, nu prea imi ies foile la fel ca alea facute de mama, da' ma stradui.... Poate o sa fiu pe langa ea, candva, cand o sa faca niste foi si-o sa le pozez, sa se vada atunci diferenta intre un agarici ca alde mine si cineva care are talent si stie sa intinda foi pentru prajituri! :)
Incearc-o! Si daca e sa ajunga fursecuri, vei avea ceva original: fursecuri cu magiun si crema de gris! :love7: Mie imi suna bine, drept sa-ti zic! :hungry:

#4 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 15 November 2011 - 08:25 PM

Vezi postareaFoxyy, la 15 November 2011 - 08:18 PM, a spus:

Incearc-o! Si daca e sa ajunga fursecuri, vei avea ceva original: fursecuri cu magiun si crema de gris! :hungry: Mie imi suna bine, drept sa-ti zic! :tongue3:


glumeato!
mie imi suna inca traumatizant!

#5 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 15 November 2011 - 09:02 PM

Vezi postareamoatza, la 15 November 2011 - 08:14 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 15 November 2011 - 08:09 PM, a spus:

E una din preferatele noastre. Imagine postata


ar fi si-a mea daca as fi in stare sa fac foi. am niste traume teribile de la niste foi transformate in fursecuri la ora 2 noaptea.

da' tu esti talentata rau!



+1.

Zici ca-s sora cu moatza.
De fapt suntem "gemene".Si gemenii nu-s recunoscuti pentru ..rabdare.Imagine postata

Si eu am aceeasi problema.
Rar,dar rar de tot fac prjituri cu foi.
Dobos am facut de trei ori in viata si asta pentru ca cel din comert nu ma multumea .

Mie cel mai mult imi place sa fac "Tort caramel ".
Ala in care blatul si crema se toarna deodata .Imagine postata


Prajitura ta mi-a amintit de prajitura cu foi cu miere si crema de lamaie care-i preferata mea.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#6 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,489
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

  Postat 15 November 2011 - 09:17 PM

Foxx, tu te mai si opresti, sau chiar vrei sa pic pe spate de tot? Ma omori cu zile! Ma ai pe "cunostinta"
E una din preferatele mele, deja! Doar ca-i voi pune scortisoara in gris! Cu gem e bestiala combinatia!

Prajitura ta mi-a amintit de prajitura cu foi cu miere si crema de lamaie care-i preferata mea = si ne-o zici si noua? Ca lamaia e prima pe lista preferintelor mele ca aroma.Apoi romul si scortisoara.
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#7 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 15 November 2011 - 09:22 PM

Vezi postareaPiscotel, la 15 November 2011 - 09:02 PM, a spus:

+1.

Zici ca-s sora cu moatza.
De fapt suntem "gemene".Si gemenii nu-s recunoscuti pentru ..rabdare.Imagine postata

Si eu am aceeasi problema.
Rar,dar rar de tot fac prjituri cu foi.
Dobos am facut de trei ori in viata si asta pentru ca cel din comert nu ma multumea .

Mie cel mai mult imi place sa fac "Tort caramel ".
Ala in care blatul si crema se toarna deodata .Imagine postata


si nici nu mai tb ornat! ca si la capitolul asta stau bine! :o

#8 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 November 2011 - 09:23 PM

Vezi postareaPiscotel, la 15 November 2011 - 09:02 PM, a spus:

Vezi postareamoatza, la 15 November 2011 - 08:14 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 15 November 2011 - 08:09 PM, a spus:

E una din preferatele noastre. Imagine postata

ar fi si-a mea daca as fi in stare sa fac foi. am niste traume teribile de la niste foi transformate in fursecuri la ora 2 noaptea.
da' tu esti talentata rau!

+1.
Zici ca-s sora cu moatza.
De fapt suntem "gemene".Si gemenii nu-s recunoscuti pentru ..rabdare.Imagine postata
Si eu am aceeasi problema.
Rar,dar rar de tot fac prjituri cu foi.
Dobos am facut de trei ori in viata si asta pentru ca cel din comert nu ma multumea .
Mie cel mai mult imi place sa fac "Tort caramel ".
Ala in care blatul si crema se toarna deodata .Imagine postata
Prajitura ta mi-a amintit de prajitura cu foi cu miere si crema de lamaie care-i preferata mea.Imagine postata

Ma faceti sa rosesc..... :o Mie nu mi se pare un capat de tara sa intinzi niste foi... Da' cre' ca e ceva genetic. Ambele mele bunici prajitureau la greu, matusile, mama... nu se poate sa nu se fi nimerit si la mine ceva din harul lor. Tinand cont ca sor-mea tine sucitorul pe post de arma alba, macar io sa duc traditia mai departe... Na ca mi-o murit laudatorii si n-are cine sa-mi ridice osanale.... =))
Alba za Zapada n-am mai facut de multisor.... Poate n-ar strica s-o fac. Sau..... mai bine o rog pe mama, ca tot vine incoa'. Pregatesc io tot si ea intinde foile. Si atunci sa vedeti maiestrie! ;)

#9 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 November 2011 - 09:26 PM

Vezi postareazoazorel, la 15 November 2011 - 09:17 PM, a spus:

Foxx, tu te mai si opresti, sau chiar vrei sa pic pe spate de tot? Ma omori cu zile! Ma ai pe "cunostinta"
E una din preferatele mele, deja! Doar ca-i voi pune scortisoara in gris! Cu gem e bestiala combinatia!

Prajitura ta mi-a amintit de prajitura cu foi cu miere si crema de lamaie care-i preferata mea = si ne-o zici si noua? Ca lamaia e prima pe lista preferintelor mele ca aroma.Apoi romul si scortisoara.

Am facut si io 3 poze, dupa un an si ceva si deja imi pui frana....??? Reao carele esti! Si individioasa! Drept urmare, tie nu-ti mai dau! Te-am taiat de pe lista! ;)
Ca sa nu te mai am pe cunosteala, pune mana si fa-o in stilul tau! Cu scortisoasa si rom! Scoate vanilia, daca nu-ti consfecla! =))

Pisco, ma alatur si io cererii de retept! :o

#10 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 November 2011 - 09:27 PM

Vezi postareamoatza, la 15 November 2011 - 09:22 PM, a spus:

si nici nu mai tb ornat! ca si la capitolul asta stau bine! :o

De regula, nu se pune nimic pe prajitura asta. Dar ca sa va explic cat mi-s de indemanatica.... foaia de deasupra a iesit pictata de magiun! Si normal ca se cerea nitel coafata! ;)

#11 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,412
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 15 November 2011 - 10:14 PM

Cum albacazapada e preferata mea (deaia nici nu o fac,ca ai mei nu se omoara,si o papa io' pi toata :o )cu siguranta asta le-ar place(cu magiun asa)multumesc de reteta,poate o sa o fac si eu. ;)
Arata sssiiuuppeerrr!!! =))

#12 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,878
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 15 November 2011 - 10:23 PM

Foxule frumoasa si prajiturica asta =)) , numai ca si eu ca fetele nu-s facuta pentru foi.
Am facut o data dobos si m-au trecut toate transpiratiile ;) .
Mama face niste foi super (facea de fapt, ca acu' s-a facut mai comoda).

#13 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 November 2011 - 10:24 PM

Vezi postareaGeany, la 15 November 2011 - 10:14 PM, a spus:

Cum albacazapada e preferata mea (deaia nici nu o fac,ca ai mei nu se omoara,si o papa io' pi toata =)) )cu siguranta asta le-ar place(cu magiun asa)multumesc de reteta,poate o sa o fac si eu. :)
Arata sssiiuuppeerrr!!! :D

Si Alba ca Zapada e buuuuuuuna! Ii place mult de tot maica-mii. Poate o fac la sfarsitul saptamanii, ca vine ea incoa'. ;)
Te astept cu bozne. :71: Si impresii!

#14 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 November 2011 - 10:25 PM

Vezi postareaany_annette, la 15 November 2011 - 10:23 PM, a spus:

Foxule frumoasa si prajiturica asta :71: , numai ca si eu ca fetele nu-s facuta pentru foi.
Am facut o data dobos si m-au trecut toate transpiratiile ;) .
Mama face niste foi super (facea de fapt, ca acu' s-a facut mai comoda).

No binie.... atunci da-mi adresa ta si-ti trimit foile pregatite. Te-ncumeti sa faci crema de gris??? =)) Ai de un' sa faci rost de magiun? :)

#15 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,878
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 15 November 2011 - 10:27 PM

Vezi postareaFoxyy, la 15 November 2011 - 10:25 PM, a spus:

Vezi postareaany_annette, la 15 November 2011 - 10:23 PM, a spus:

Foxule frumoasa si prajiturica asta :D , numai ca si eu ca fetele nu-s facuta pentru foi.
Am facut o data dobos si m-au trecut toate transpiratiile =)) .
Mama face niste foi super (facea de fapt, ca acu' s-a facut mai comoda).

No binie.... atunci da-mi adresa ta si-ti trimit foile pregatite. Te-ncumeti sa faci crema de gris??? :) Ai de un' sa faci rost de magiun? :D


Mi-e frica ca se rup pe drum :71: !
Io cre' ca ma-ncumet sa fac si foi si te-astept cu prajitura gata ;) !

#16 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 November 2011 - 10:29 PM

Vezi postareaany_annette, la 15 November 2011 - 10:27 PM, a spus:

Mi-e frica ca se rup pe drum =)) !

Nuuuuu, ca le impachetez bine! La cate cutii si bagaje am facut, mi-s experta! :71:

Vezi postareaany_annette, la 15 November 2011 - 10:27 PM, a spus:

Io cre' ca ma-ncumet sa fac si foi si te-astept cu prajitura gata ;)!

Stii ca n-ai idei rele?? :)

#17 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 16 November 2011 - 12:11 AM

Apropo.Multa lume confunda Alba ca zapada cu Albinuta.
La voi cum se fac ?

No sa va spun de reteta si denumiri de pe la noi.Imagine postata

Alba ca zapada are foi cu amoniac si crema de lamaie ,sau vanilie,fara gris.

Asta de ca zic eu , se numeste Albinita sau Mézes krémes si seamana mult cu cea facuta de Foxy.
Are tot foi cu miere si crema cu lamaie si gris .
Doar ca-s mai multe foi( 6) Imagine postata Imagine postata iar crema repartizata subtire,alternand cu foile unse cu gem de caise.
Una peste alta ,foile astea cu miere ,lasate pana a doua zi se imprietenesc cu crema si se topesc in gura.

Acuma dupa ce am vazut prajitura lui Foxy,mi s-au aprins neuronii aia care leaga sinapsele la salivatie .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#18 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 16 November 2011 - 08:45 AM

Vezi postareaPiscotel, la 16 November 2011 - 12:11 AM, a spus:

Apropo.Multa lume confunda Alba ca zapada cu Albinuta.
La voi cum se fac ?

No sa va spun de reteta si denumiri de pe la noi.Imagine postata

Alba ca zapada are foi cu amoniac si crema de lamaie ,sau vanilie,fara gris.

Asta de ca zic eu , se numeste Albinita sau Mézes krémes si seamana mult cu cea facuta de Foxy.
Are tot foi cu miere si crema cu lamaie si gris .
Doar ca-s mai multe foi( 6) Imagine postata Imagine postata iar crema repartizata subtire,alternand cu foile unse cu gem de caise.
Una peste alta ,foile astea cu miere ,lasate pana a doua zi se imprietenesc cu crema si se topesc in gura.

Acuma dupa ce am vazut prajitura lui Foxy,mi s-au aprins neuronii aia care leaga sinapsele la salivatie .Imagine postata[

Alba ca Zapada e la fel cu cea descrisa de tine. De Albinuta nu m-am atins, inca.... Da' nu suna rau. Deloc! :rolleyes:
Na ca acu' mi-ai pus tu mie neuronii pe moate.... :wub:

#19 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,489
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

  Postat 16 November 2011 - 09:31 AM

Fox, Piscotul are dreptate: Alba-ca-zapada NU are foi cu miere.P-aia cu foi cu miere eu o stiu de Albinuta!
Alba-ca-zapada are foi cu lapte si crema de lamaie.I se mai zice si Lamaita.
Si, dac-am avut curaj sa fac foi de Alba-ca-zapada, m-oi incumeta si la Albinuta ta.dar cred ca de Craciun!
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#20 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 16 November 2011 - 09:39 AM

Vezi postareazoazorel, la 16 November 2011 - 09:31 AM, a spus:

Fox, Piscotul are dreptate: Alba-ca-zapada NU are foi cu miere.P-aia cu foi cu miere eu o stiu de Albinuta!
Alba-ca-zapada are foi cu lapte si crema de lamaie.I se mai zice si Lamaita.
Si, dac-am avut curaj sa fac foi de Alba-ca-zapada, m-oi incumeta si la Albinuta ta.dar cred ca de Craciun!

Si io unde am sustinut contrariul??? :floare: Tocmai ce-am scris ca sunt de acord cu Pisco; si eu stiu ca foile la Alba ca Zapada sunt cu amoniac, fara miere, iar crema e cu lapte si lamaie. Am zis doar ca Albinuta pe care o descrie ea (cu 6 foi si mai multe gemuri) nu am facut. Da' tre' sa fac! :rolleyes:
Ia treci si fa matale neste foi si-o prajiturica buna-buna!!! :wub:

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site