Forum Culinar: Unt de casa - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Unt de casa

#1 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,632
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 January 2012 - 03:27 PM

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262876551236.jpg

Am vazut la discutia de aici ca v-ar interesa subiectul.
Contrar asteptarilor e foarte usor de facut.
Respectati doua, trei reguli si aveti unt de casa.

Avem nevoie de frisca lichida pasteurizata.Aia neindulcita pentru preparate sarate si dulciEu am folosit asta:

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262878273801.jpg

Din 400 ml de frisca lichida mi-a iesit 156 gr unt.

Am pus-o in Ka cu un pic de sare si am dat drumul la viteza maxima.

Dupa cateva minute era asa:

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262879646767.jpg

Dupa inaca cateva minute era asa:

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262879851115.jpg

Dupa inca cateva minute era asa:

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262880067402.jpg

Cu ajutorul unei site:

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262880319528.jpg

Am separat untul de zer:

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262880561165.jpg

Il pastrez pentru maine la paine sau alta "cocatura".

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262881153814.jpg

Dupa care l-am stors bine, bine, bine , bine cu mana:

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262881528903.jpg

L-am clatit bine cu apa rece si iar l-am scurs.L-am invelit in folie si i-am dat forma de...unt. :thumleft:

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262882265448.jpg

Mi-am facut paine cu unt si cu jeleu de coacaze de la Lia! :)

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262882764968.jpg

Maine vreau sa-l pun la copt, sa vad cum se comporta.

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-9-13262883222134.jpg

Simplu, nu?

#2 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,875
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 11 January 2012 - 03:44 PM

Simplu ca buna ziua!
Am reteta in cartea "bimby" dar n-am fost tentata sa incerc. Mi-ar placea cu ceva ierburi prin el .

Ce ma bucur sa vad ca-ti plac si tie farfuriile din ceramica cu decor in relief :thumleft: !

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,632
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 January 2012 - 03:49 PM

Any, de aromatizat ..da frau liber imaginatiei.
Eu-s foarte tentata de tot ce poate fi facut in casa.Si-s curioasa de mor sa vad cum se comporta la copt, la fursecuri sau crostata.

De farfurii ca sa mai zic, lupt cu mr Eataly ca-mi zice mereu sa mai arunc din ele. :thumleft:
Vai ce nenteleasa ma simt! :)

#4 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 11 January 2012 - 04:06 PM

Vezi postareaEataly, la 11 January 2012 - 03:49 PM, a spus:


Eu-s foarte tentata de tot ce poate fi facut in casa.
Vai ce nenteleasa ma simt! :D

Home-made-facut-in-casa :D
I'm so into it also!

Imi pun o intrebare :thumleft: Si cu ocazia asta, ti-o pun si tie:

Ai efectuat si calculul economic?
Adica: smantana a costat atat, unt mi-a rezultat 165 g, pretul pe 100 de grame este... fata de cel din comert care costa ...
Lasam deoparte curentul electric, caci distractia de a fabrica unt il acopera cu prisosinta.

Oare ai scris cat % grasime a avut smantana?
Untul rezultat vad ca are cam 77,865 % :D

Si la final :)
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#5 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,632
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 January 2012 - 04:17 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 11 January 2012 - 04:06 PM, a spus:



Ai efectuat si calculul economic?



Nu!Niciodata!

Ca merita oricum.La fel ca toate celelalte produse facute acasa.Poate te costa ceva in plus, dar castigi de pe urma "gustului" si a sanatatii.

M-am uitat pe a mea dar nu scria cat e de grasa.In orice caz pentru unt trebuie cea mai grasa.
Ca nu vreau unt fat-free. :thumleft:

In rest...ce sa va mai povestesc.Eu zic ca merita.

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,411
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 11 January 2012 - 04:35 PM

Uau! Ca si cost cu siguranta nu se merita ,dar unt mai proaspat deatata nu are nimeni! :71: pe o bucata de paine calda ,cred ca e divin :71:

Eataly e minunat :71:

P.S : ba cred ca si ca pret se merita din 400 de ml. de frisca lichida,ai obtinut 150 de gr. de unt cu un procentaj mare de grasime :occasion14:

#7 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 11 January 2012 - 04:44 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 11 January 2012 - 04:06 PM, a spus:


Si la final :occasion14:

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#8 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,632
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 January 2012 - 09:40 PM

Multumesc Geany!
Multumesc Maestro!

#9 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 11 January 2012 - 09:57 PM

Eataly, super, tot cu Bimby vazusem si eu reteta la fel cu frisca.Eu nici acum n-am reusit sa strang destula smantana sa fac , ca-mi haleste al meu smantana pana apuc sa fac untul.
Tb sa ma pun pe strans smantanica ca sa il fac si eu.

:((
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#10 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 11 January 2012 - 10:10 PM

la noi n-ar merita. in plus, toata smantana lichida are in ea caragenan.

eu mai iau de la piata unt, de la tarani. fiindca nu e un produs pasteurizat, dupa 2-3 zile isi schimba gustul, devine usor amarui si-ncepe sa miroasa nu chiar placut. chiar daca-l tii in frigider.

tu nu vei avea pb asta fiindca smantana la cutie sigur e stabilizata. si pe mine m-ar interesa sa stiu conc de grasime a smantanii.

altfel, eu am o pasiune de mic copil ptr unt cu paine neagra, pasiune cultivata cu ravna in timp. acum lupt sa mi-l scot din cap.

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 January 2012 - 10:22 PM

Vezi postareaIoana, la 11 January 2012 - 09:57 PM, a spus:

Eataly, super, tot cu Bimby vazusem si eu reteta la fel cu frisca.Eu nici acum n-am reusit sa strang destula smantana sa fac , ca-mi haleste al meu smantana pana apuc sa fac untul.
Tb sa ma pun pe strans smantanica ca sa il fac si eu.

:D

Lasa omu' sa savureze frisca proaspata de pe lapte si tu încearca cu frisca lichida de la Landliebe, sau încearca cu una Bio de cel putin 32 % grasime. Asta e super : http://www.molkerei-...eninnen_index=2 Producte lactate de origine bavareza :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,226
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 January 2012 - 10:27 PM

Vezi postareamoatza, la 11 January 2012 - 10:10 PM, a spus:

la noi n-ar merita. in plus, toata smantana lichida are in ea caragenan.

eu mai iau de la piata unt, de la tarani. fiindca nu e un produs pasteurizat, dupa 2-3 zile isi schimba gustul, devine usor amarui si-ncepe sa miroasa nu chiar placut. chiar daca-l tii in frigider.

tu nu vei avea pb asta fiindca smantana la cutie sigur e stabilizata. si pe mine m-ar interesa sa stiu conc de grasime a smantanii.

altfel, eu am o pasiune de mic copil ptr unt cu paine neagra, pasiune cultivata cu ravna in timp. acum lupt sa mi-l scot din cap.

-La noi eu nu am vazut smîntîna cu caragenan.

-Si eu am luat unt de pe piata, de la tarani, din smîntîna cruda, dar nu si-a schimbat gustul si nici mirosul. Putin culoarea exterioara. A devenit usor galbui. Pastrat în frigider în untiera.

-Eu am facut din smîntîna de 32% . A iesit foarte bun.

-Nimic nu este mai bun decît pîinea neagra cu unt! Mmmmmmmmmmm, lecker!!! :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 11 January 2012 - 10:34 PM

Interesanta ideea,Eataly si nici nu-i complicat da facut,pentru cine are smecherii din alea vitezomane,eu nu am decat mixer obisnuit.Ca pret mi-ar iesi dublu decat untul de cumparat si cum nu prea folosim direct pe paine,merge si ala.

In alta ordine de idei:

Vezi postareamoatza, la 11 January 2012 - 10:10 PM, a spus:


eu mai iau de la piata unt, de la tarani. fiindca nu e un produs pasteurizat, dupa 2-3 zile isi schimba gustul, devine usor amarui si-ncepe sa miroasa nu chiar placut. chiar daca-l tii in frigider.

altfel, eu am o pasiune de mic copil ptr unt cu paine neagra, pasiune cultivata cu ravna in timp. acum lupt sa mi-l scot din cap.


Asa tin minte si eu untul facut pe vremuri de bunica,ciudat pentru mine la gust.Am avut si eu o pasiune destul de longeviva,paine proaspata cu unt si miere.Nu vrei sa stii cat de 'frumos' si intens se depune.Dar am scapat,de nici nu mai tin minte cati ani in urma a fost ultima oara.

#14 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,632
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 January 2012 - 11:15 PM

Vezi postareaIoana, la 11 January 2012 - 09:57 PM, a spus:

Eataly, super, tot cu Bimby vazusem si eu reteta la fel cu frisca.Eu nici acum n-am reusit sa strang destula smantana sa fac , ca-mi haleste al meu smantana pana apuc sa fac untul.
Tb sa ma pun pe strans smantanica ca sa il fac si eu.

:D


Zic si eu ca Maya: aia lasati-o pentru mancat ca-i mai buna si untul il faci cu de'aia cumparata.

#15 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,632
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 January 2012 - 11:19 PM

Vezi postareamoatza, la 11 January 2012 - 10:10 PM, a spus:

. si pe mine m-ar interesa sa stiu conc de grasime a smantanii.




Pentru ca nu scria am presupus ca are procent maxim, altfel nu cred ca scoteam untul din ea. :D

#16 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,632
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 January 2012 - 11:24 PM

Vezi postareaMaya, la 11 January 2012 - 10:27 PM, a spus:

, dar nu si-a schimbat gustul si nici mirosul. Putin culoarea exterioara.


Din ce am citit eu, trebuie clatit bine de zer.Si stors foarte bine.
Daca nu, isi schimba mai repede gustul si implicit culoarea.

#17 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,632
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 January 2012 - 11:26 PM

Vezi postareaEllani, la 11 January 2012 - 10:34 PM, a spus:

Interesanta ideea,Eataly si nici nu-i complicat da facut,pentru cine are smecherii din alea vitezomane,eu nu am decat mixer obisnuit.


Pai merge si cu ala.Nu-i neaparat sa ai robot performat, bati frisca aia pana iese untul din ea. :scratch:

#18 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 12 January 2012 - 04:31 PM

Ce frumos ti-a iesit !Imagine postata
Bunica facea din smantana proaspata de bivolita .O batea cu un linguroi din lemn pana "sarea untul "Imagine postata din ea si se alegea zarul .
Untul rezultat era galben,cu un gust dulce-acrisor -racoros .
Cred ca se poate face practic din orice smantana grasa .
Cu cat e mai grasa smantana,cu atat randamentul e mai bun .
Vai ce bun e vara cu o rosie din gradina si cu pita calda .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#19 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 12 January 2012 - 06:16 PM

Vezi postareaPiscotel, la 12 January 2012 - 04:31 PM, a spus:

Vai ce bun e vara cu o rosie din gradina si cu pita calda .Imagine postata


ce bun e si iarna, pe-o bucata de paine neagra, eventual prajita!

azi am luat unt varsat, bineinteles ca de la sibieni :) , 30 lei/kg. e galben si f gustos, deocamdata l-am portionat si l-am pus in congelator.

#20 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 12 January 2012 - 06:22 PM

Vezi postareaMaya, la 11 January 2012 - 10:22 PM, a spus:

Vezi postareaIoana, la 11 January 2012 - 09:57 PM, a spus:

Eataly, super, tot cu Bimby vazusem si eu reteta la fel cu frisca.Eu nici acum n-am reusit sa strang destula smantana sa fac , ca-mi haleste al meu smantana pana apuc sa fac untul.
Tb sa ma pun pe strans smantanica ca sa il fac si eu.

:)

Lasa omu' sa savureze frisca proaspata de pe lapte si tu încearca cu frisca lichida de la Landliebe, sau încearca cu una Bio de cel putin 32 % grasime. Asta e super : http://www.molkerei-...eninnen_index=2 Producte lactate de origine bavareza :Demon:



eu de la astia luam lapte, da smantana cu eticheta albastra n-am vazut-o, o sa ma benoclez mai bine
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site