Forum Culinar: Blanquette de veau - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Blanquette de veau

#1 Useril este offline   Alexandru 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,369
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 19 February 2012 - 09:42 PM

Ingrediente :

1,5 kg carne de vitel (nu bucati nobile ci din cele care au nevoie de fierbere mai lunga, gen piept, jaret, ceafa)
1 ceapa mare curatata
1/2 praz (facultativ)
2-3 morcovi curatati taiati rondele
1 ramura de telina taiata în felii
1 fir de cimbru
1 foaie de dafin
6-8 cuisoare
sare, piper.

Garnitura :

300g ciuperci albe (champignons) taiate în sferturi daca sînt mici, în opt daca-s mai mari
200g arpagic curatat
50g unt
1,5 lingurita de zahar
sare, piper

Sos :

2 galbenusuri
200 ml smîntîna
1 lamîie (zeama)
nucsoara rasa

Se taie carnea în cuburi de +/- 4cm. Aici sînt doua scoli : unii oparesc carnea înainte de a o pune la fiert, ca sa iasa sosul cît mai alb (ca de aia-i zice "blanquette").
Altii, printre care si eu, rumenesc usor carnea la tigaie, pe toate fetele, chit ca sosul o sa iasa mai degraba auriu.

Imagine atasata: monthly_02_2012/post-3-13296803749674.jpg

Se degreseaza cratita, se pune înapoi carnea, se adauga ceapa împanata bine cu cuisoare, prazul, morcovii, telina, cimbrul, foaia de dafin, se sareaza si se pipereaza (piper alb de preferinta).
Se acopera cu apa, cam 1-1,5 l si se fierbe la foc minim, doar cît sa fremete, timp de 1h30 (personal, pun apa minerala, negazoasa, deoarece pe aici apa e foarte calcaroasa).

Imagine atasata: monthly_02_2012/post-3-1329680399673.jpg

Se scot bucatile de carne într-un castron, se acopera cu folie de aluminiu si se pastreaza la cald. Eventual, stropiti cu doua trei linguri din zeama.
Filtrati zeama într-o craticioara si lasati-o sa scada la foc vioi cam pîna la 600-700 ml

Imagine atasata: monthly_02_2012/post-3-13296804255364.jpg

Între timp, pregatiti garnitura :
Se pune arpagicul cu zaharul, un praf de sare, jumatate din unt pe foc, într-o craticioara care sa-i cuprinda fara sa se încalece.
Se acopera pe trei sferturi cu apa, deasupra (în contact) puneti un cerc din pergament, de diametrul cratitii, cu o gaura la mijloc.
Lasati la foc potrivit pîna se evapora practic toata apa, miscati cratita ca sa se glaseze uniform tot arpagicul.

Imagine atasata: monthly_02_2012/post-3-13296804572579.jpg

Sotati ciupercile cu restul de unt, un praf de sare si unul de piper, pîna se evapora toata zeama lasata de ciuperci.

Imagine atasata: monthly_02_2012/post-3-13296804740108.jpg

Cînd zeama a scazut cît trebuie, bateti doua galbenusuri cu zeama de lamîie si smîntîna, si rasturnati totul în zeama. Lasati sa fremete un pic, fara sa fiarba, amestecînd continuu.
Unii preconizeaza îngrosarea sosului cu faina sau cu fecula, eu unul nu vad interesul, dar daca tineti musai, adaugati o lingurita de fecula dizolvata în doua trei linguri de apa rece.
Rectificati asezonarea si presarati un praf de nucsoara.

Imagine atasata: monthly_02_2012/post-3-1329680538541.jpg

Amestecati arpagicul, ciupercile si carnea, turnati sosul deasupra. Serviti cu orez fiert natur (din acest motiv prefer un sos mai fluid, altfel, cu orezul, ar iesi un fel de lipici).

Imagine atasata: monthly_02_2012/post-3-13296805589237.jpg

Aceeasi reteta se poate executa, desigur, si cu pui, sau curcan.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,869
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 19 February 2012 - 10:13 PM

cre'că o să-mi stea bine cu reţeta asta =))

ai folosit denumirea de arpagic în adevăratul sens botanic, adică bulbul de la chives sau merge orice ceapă mică gen pearl onion?

#3 Useril este offline   Alexandru 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,369
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 19 February 2012 - 10:28 PM

Vezi postareaDexter, la 19 February 2012 - 10:13 PM, a spus:

cre'că o să-mi stea bine cu reţeta asta =))

ai folosit denumirea de arpagic în adevăratul sens botanic, adică bulbul de la chives sau merge orice ceapă mică gen pearl onion?


Merge si cu pearl onion. Chiar si congelate, le pui direct din congelator în cratita.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#4 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 21 February 2012 - 12:15 AM

prea mare e tentatia. :drool: piei ispita ! :P

#5 Useril este offline   Alexandru 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,369
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 21 February 2012 - 08:45 PM

Vezi postareauptown girl, la 21 February 2012 - 12:15 AM, a spus:

prea mare e tentatia. :scratch: piei ispita ! :thumleft:


Blanquette de veau este felul de mîncare plebiscitat de francezi, deci poti sa le acorzi încredere :thumleft:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#6 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 21 February 2012 - 11:35 PM

Vezi postareaAlexandru, la 21 February 2012 - 08:45 PM, a spus:

Vezi postareauptown girl, la 21 February 2012 - 12:15 AM, a spus:

prea mare e tentatia. :D piei ispita ! :lol:


Blanquette de veau este felul de mîncare plebiscitat de francezi, deci poti sa le acorzi încredere :lol:


ah, nu despre asta era vorba ! ma ambitionasem sa nu mai calc o perioada prin bucatarie sa gatesc, ci sa ma las servita cu mincare. :tongue3:

#7 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 22 February 2012 - 02:47 PM

D'Artagnandru, (asa cum anticipam :D ) cu reteta asta mi-ai dat planurile peste cap trimitindu-mi simturile (g)astronomice intr-o alta galaxie, iar pe mine inapoi in bucatarie - unde am ales sa fac ciulama de vitel in varianta liliputana. :tongue3:

am taiat carnea in cubulete de 2X2cm

Imagine postata

... la gindul ca o sa se asorteze ca marime cu ceputzele glasate ;)

Imagine postata

si cu ciupercile "aroma" (cremini/baby portobello)

Imagine postata

(noah, zi si tu, nu fac un "ménage à trois" perfect in tigaie ?!? :71: )


Imagine postata

sincer, daca eram intr-un restaurant, n-am fi indraznit sa ne lingem farfuriile. dar am uitat de bunele maniere si n-am rezistat tentatiei de-a savura si ultimul strop, fiindca la mincarea asta sosul face toti banii !!! =))

multumim mult pt. masa, atit tie, cit si poporului francez, ce continua sa ne fascineze cu retete minunate ! :rolleyes:

Imagine postata


#8 Useril este offline   Oana S 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,606
  • Inregistrat: 16-September 11
  • LocationFlorida, SUA

Postat 22 February 2012 - 03:47 PM

De cand am vazut reteta tot la ea imi este gandul, saptamana viitoare am sa o fac si eu cu bucatele deja taiate de vitel care sunt speciale pt gulas, cred ca merg ,nu?

Multumesc de reteta :rolleyes: =))
ReteteFamilie.com

Retete de la lume adunate și-napoi la lume date.

#9 Useril este offline   Alexandru 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,369
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 22 February 2012 - 04:30 PM

Vezi postareaOana S, la 22 February 2012 - 03:47 PM, a spus:

De cand am vazut reteta tot la ea imi este gandul, saptamana viitoare am sa o fac si eu cu bucatele deja taiate de vitel care sunt speciale pt gulas, cred ca merg ,nu?

Multumesc de reteta =)) ;)


Bucatile pentru gulas sînt perfecte! Succes :rolleyes:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#10 Useril este offline   Alexandru 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,369
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 22 February 2012 - 04:32 PM

Vezi postareauptown girl, la 22 February 2012 - 02:47 PM, a spus:

D'Artagnandru, (asa cum anticipam :71: ) cu reteta asta mi-ai dat planurile peste cap trimitindu-mi simturile (g)astronomice intr-o alta galaxie, iar pe mine inapoi in bucatarie - unde am ales sa fac ciulama de vitel in varianta liliputana. :rolleyes:

Superb! Ma bucur ca v-a placut! =)) ;) :tongue3:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#11 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 22 February 2012 - 09:40 PM

Vezi postareaAlexandru, la 22 February 2012 - 04:32 PM, a spus:


Superb! Ma bucur ca v-a placut! :) :D :)


se va repeta cit de curind cu carne de pui. =))

btw, ma lasa poporul francez sa scap o radacina de patrunjel si un catel de usturoi pe linga celelalte legume din supa ? :)

da' ceva rosu in sos ? un ardei capia, de pilda ! :)

#12 Useril este offline   Alexandru 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,369
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 22 February 2012 - 09:54 PM

Vezi postareauptown girl, la 22 February 2012 - 09:40 PM, a spus:

btw, ma lasa poporul francez sa scap o radacina de patrunjel si un catel de usturoi pe linga celelalte legume din supa ? :biggrin:

da' ceva rosu in sos ? un ardei capia, de pilda ! :D


Nope, nope, nope! Ce este este suficient! De ce sa strici ce este perfect?
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#13 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 22 February 2012 - 10:45 PM

Vezi postareaAlexandru, la 22 February 2012 - 09:54 PM, a spus:

Vezi postareauptown girl, la 22 February 2012 - 09:40 PM, a spus:

btw, ma lasa poporul francez sa scap o radacina de patrunjel si un catel de usturoi pe linga celelalte legume din supa ? :biggrin:

da' ceva rosu in sos ? un ardei capia, de pilda ! :lol:


Nope, nope, nope! Ce este este suficient! De ce sa strici ce este perfect?


okeeei, okeeei, okeeeeeeei ! :71:

nu intentionam sa stric reteta :P , ci sa nu mai arunc legumele, si sa fac in paralel o salade de poulet (ca boeuf, nu pot sa-i zic ! :love7:)

(oare daca inlocuiesc fecula cu citeva patratele de cioco cu 90% cacao, ajung sa tai sosul cu drujba ? :D sau tre' s-o tai de pe ac ? :hug: )

#14 Useril este offline   Oana S 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,606
  • Inregistrat: 16-September 11
  • LocationFlorida, SUA

Postat 24 February 2012 - 04:29 PM

Am facut mancarica, foarte delicioasa si aromata!

Multumesc de reteta :bounce:

dovada..

Imagine atasata: monthly_02_2012/post-1297-1330093769361.jpg

Pupici!!
ReteteFamilie.com

Retete de la lume adunate și-napoi la lume date.

#15 Useril este offline   Alexandru 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,369
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 24 February 2012 - 09:56 PM

Vezi postareaOana S, la 24 February 2012 - 04:29 PM, a spus:

Am facut mancarica, foarte delicioasa si aromata!

Multumesc de reteta :bounce:

dovada..

Atasament IMG_4217.JPG

Pupici!!


Oana, sa va fie de bine si sa mai aveti pofta :bounce: Felicitari pentru prezentare !
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#16 Useril este offline   Oana S 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,606
  • Inregistrat: 16-September 11
  • LocationFlorida, SUA

Postat 24 February 2012 - 10:00 PM

Vezi postareaAlexandru, la 24 February 2012 - 09:56 PM, a spus:

Vezi postareaOana S, la 24 February 2012 - 04:29 PM, a spus:

Am facut mancarica, foarte delicioasa si aromata!

Multumesc de reteta :bounce:

dovada..

Atasament IMG_4217.JPG

Pupici!!


Oana, sa va fie de bine si sa mai aveti pofta :bounce: Felicitari pentru prezentare !


Mai avem pofta de ea, vreau sa o fac si cu carnita de pui, pui :bounce:

Multumesc inca o data de reteta :hug:
ReteteFamilie.com

Retete de la lume adunate și-napoi la lume date.

#17 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 26 February 2012 - 12:43 PM

Cat imi place si mie blancheta!
Take a walk on the wild side...

artizan

#18 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2012 - 02:03 PM

merci de reteta :wub:
O incercare:
Imagine atasata: monthly_02_2012/post-685-13302577444015.jpg

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#19 Useril este offline   Alexandru 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 2,369
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 27 February 2012 - 06:40 PM

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2012 - 02:03 PM, a spus:

merci de reteta :D
O incercare:
Atasament IMG_5428.jpg


Sper ca ati gasit-o pe gustul vostru :D
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#20 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 27 February 2012 - 06:58 PM

Vezi postareaAlexandru, la 27 February 2012 - 06:40 PM, a spus:

Sper ca ati gasit-o pe gustul vostru :D

foarte buna, merci! :D

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site