Forum Culinar: Mucenici muntenesti - Forum Culinar

Salt la continut

  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Mucenici muntenesti

#1 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 March 2012 - 09:52 AM

Eu am pregatit aseara mucenicii care urmeaza sa-i fierb in ziua de 9 martie, mucenicii care se fierb in zeama.
Si am zis sa va arat si voua cum ii pregatesc, de fapt cum m-a invatat mamitza mea sa-i pregatesc.

Coca:

700 g.faina (se poate pune faina cati mucenici doriti sa faceti)
1 ou (eu asa ii fac, adica nu de post chiar)
apa cat cuprinde sa iasa o coca tare (cca. 500 ml.)
sare nu pun in coca, doar in apa in care ii fierb.

Coca se framanta bine, se infaineaza bine, se intinde aluatul mai gros si se taie cu aparatul, daca il aveti. Eu am umblat un an intreg pana am gasit aparat de mucenici.
Mucenicii rezultati se pun in tava de aragaz si se coc putin, sunt mai gustosi. Se lasa dupa aceea intr-un recipient sa se raceasca si sa se mai usuce.

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-88-13311065308493.jpg
Imagine atasata: monthly_03_2012/post-88-1331106539054.jpg
Imagine atasata: monthly_03_2012/post-88-13311065474439.jpg

Continuarea pe 9 martie cand urmeaza sa-i fierb. Cantitatea asta de mucenici o fierb in oala de 10 l., cu zahar dupa gust, sare la fel, baton de scortisoara, coaja de portocala si lamaie, multa nuca, zahar vanilat si esenta de rom, la sfarsit. De serviti ii servesc cu alta portie de nuca. De deliciosi sunt deliciosi, asta o stiti si voi!

Uitam sa-i multumesc ajutorului, adica mamitzei mele!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_03_2012/post-88-13311065556168.jpg

GEORGIA

#2 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 07 March 2012 - 10:16 AM

Multumesc pentru reteta si explicatii. Daca oi gasi pe undeva forma de care ai tu, poate i-oi face si jupanului. Dar nu dau navala cu cautatul..... :hungry:
I-as face doar pentru el si pentru ca ar fi mai buni decat aia din comert (fara chimicale si alte chestii).

#3 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 March 2012 - 10:36 AM

Vezi postareaFoxyy, la 07 March 2012 - 10:16 AM, a spus:

Multumesc pentru reteta si explicatii. Daca oi gasi pe undeva forma de care ai tu, poate i-oi face si jupanului. Dar nu dau navala cu cautatul..... :hungry:
I-as face doar pentru el si pentru ca ar fi mai buni decat aia din comert (fara chimicale si alte chestii).


Daca chiar vrei aparat, ma pot uita eu la magazinul de unde am cumparat, poate cine stie mai are vreo unul. OK!
GEORGIA

#4 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 07 March 2012 - 10:39 AM

Vezi postareaGiorgiana, la 07 March 2012 - 10:36 AM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 07 March 2012 - 10:16 AM, a spus:

Multumesc pentru reteta si explicatii. Daca oi gasi pe undeva forma de care ai tu, poate i-oi face si jupanului. Dar nu dau navala cu cautatul..... =))
I-as face doar pentru el si pentru ca ar fi mai buni decat aia din comert (fara chimicale si alte chestii).


Daca chiar vrei aparat, ma pot uita eu la magazinul de unde am cumparat, poate cine stie mai are vreo unul. OK!

Daca te poti uita, saru' mana. :hungry: Repet, nu-i cu suparare daca nu se gaseste! :P

#5 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 March 2012 - 11:41 AM

Vezi postareaFoxyy, la 07 March 2012 - 10:39 AM, a spus:

Daca te poti uita, saru' mana. :toothy9; Repet, nu-i cu suparare daca nu se gaseste! :)


Este in regula, te tin la curent!
GEORGIA

#6 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,875
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 07 March 2012 - 12:21 PM

O gramada ti-au iesit, asteapta frumosi si cuminti ca niste soldatei :) .
Eu ii prefer pe cei din aluat scufundati putin in sirop apoi dati prin miere si nuca, zic sincer, dar astept continuarea la reteta ta :toothy9; .

#7 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 March 2012 - 12:49 PM

Vezi postareaany_annette, la 07 March 2012 - 12:21 PM, a spus:

O gramada ti-au iesit, asteapta frumosi si cuminti ca niste soldatei :) .
Eu ii prefer pe cei din aluat scufundati putin in sirop apoi dati prin miere si nuca, zic sincer, dar astept continuarea la reteta ta :toothy9; .


Poate fac si eu din aceea scufundati intr-un lichid, pardon sirop si dati prin miere si nuca, dar astia fierti sunt preferatii familionului, mai ales ai cupilului.
GEORGIA

#8 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,694
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 07 March 2012 - 03:29 PM

Si ai mei, si ai mei... mananc pana-mi pocneste burtoiul din dotare.
Ce procedeu curios are mami al tau de a prepara mucenicii!
De facut eu singura, nu i-am facut niciodata, da' am colaborat (un pic spre zero)... mai mult cu bagatul de seama. Atat cat sa-ti zic ca mama face asa:
- ii face proaspeti si ii fierbe
- nu-i pune la copt
- nu-i lasa de pe o zi pe alta la uscat
- ii fierbe in apa... stiu ca pune si faina la fiert, da' nu stau bine cu memoria, nu stiu daca o pune de la inceput sau mai spre sfarsit. oricum o pune pt ingrosat.
- nu pune nuca la fiert... nu mai tin minte de restul.
- la cat imi aduc eu aminte, parca, aromele si nuca le pune cand mucenicii sunt deja in castronele.
Cam asta-i ce-mi aduc eu aminte... sper sa nu gresesc. Cand o veni de la munca am sa o intreb ce si cum.
Da' daca mai scap de ceva faina la fiert, cred ca am sa-ti fur 'patentul' cu pus nuca si la fiert.
A, si o intrebare, daca stii: care ar fi diferenta intre cei copti si cei necopti. Asta daca ai mancat vreodata din ceilalti. Chiar sunt curioasa. Cred ca sigur sunt mai crocanti, nu asa moi. Nu as sti... daca ai gustat chiar as vrea sa-mi zici.
Si gata, ca am scris un roman intreg. :toothy9;
Sorina

#9 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 07 March 2012 - 03:46 PM

Nici eu nu-i pun la cuptor,decat daca e sa ii fac atunci si tb sa se zvante putin.
Sorina, eu nu pun faina, oricum faiana ramane pe ei, deci se ingroase de la ce cade de pe mucenici cand sunt pusi la fiert.

Nuca eu nu pun decat in farfurie, mi se pare ca amaraste ,plus ca schimba culoare, mie imi place zeama alba, o colorez eu la final cu nuca si scortisoara

si ia pe ai mei facut in primul an fara aparat

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-479-13311278059513.jpg

aici cei de anul trecut(aveam deja aparat), eu intind foaia mai groasa ca-mi plac cocosi:)

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-479-13311278684754.jpg

la uscat in tava, dar nu-i dau la cuptor
Imagine atasata: monthly_03_2012/post-479-13311279088465.jpg


si i n farfurie cu multa nuca

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-479-13311279451411.jpg

Si inca o chestie, eu aluatul in fac numai din apa, sare si faina
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#10 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 March 2012 - 03:59 PM

Fetelor, cate bordeie, atatea obiceie, cum se spune!

Eu asa am invatat de la mama si asa am vazut la ea si va garantez ca sunt foarte gustosi. De aceea ii si coace putin, sa capete un gust mai bun cand vor fi fierti mucenicii. Nuca in zeama in care fierb nu punem foarte mult, dar punem putin si nu o amaraste deloc zeama. Si cel mai mult in farfurie in care ii servesti. Parca faina pune si mama la fiert, dar nu mai stiu sigur.
Cand ii pun la fiert va arat exact ce pun la fiert si in ce ordine.
Dar oricum ar fi sunt deliciosi si asta conteaza cel mai mult!
GEORGIA

#11 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 07 March 2012 - 04:07 PM

M-ati zapacit de cap si cum omul vrea, musai sa prestez!!Eu am facut o data si m-am dus cu farfuria tremurind in maini( pana atunci primeam de la vecine, alea, alea)si i-a placut desi n-am pus faina si am pus nuca de la inceput.Nici nu mi-au iesit prea intunecati la culoare, cred ca era norocul incepatorului.

Editez ca sa completez cu faptul ca in familia mea nu se faceau,bunica din partea tatei era din Ardeal si cea din partea mamei nu si-a batut capul cu asa ceva , deci nici mama sau matusa, eu sunt prima in cel putin 3 generatii ca am curajul sa m-apuc de asa ceva, asa ca m-am luat fix dupa mirosul meu.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#12 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 March 2012 - 04:10 PM

Vezi postareazerda, la 07 March 2012 - 04:07 PM, a spus:

M-ati zapacit de cap si cum omul vrea, musai sa prestez!!Eu am facut o data si m-am dus cu farfuria tremurind in maini( pana atunci primeam de la vecine,matusi alea, alea)si i-a placut desi n-am pus faina si am pus nuca de la inceput.Nici nu mi-au iesit prea intunecati la culoare, cred ca era norocul incepatorului.


Mai incearca, mai incearca, daca nu, vineri poate iti dau eu o portie, daca zici ca vrei!
GEORGIA

#13 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 07 March 2012 - 04:13 PM

Am citit ca daca pui nuca de la inceput se balosesc, scuzati expresia dar nu-mi vine in cap un mod mai politicos ca sa exprim asta.
De frica, eu am pus nuca mai spre final.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#14 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 March 2012 - 04:19 PM

Vezi postareazerda, la 07 March 2012 - 04:13 PM, a spus:

Am citit ca daca pui nuca de la inceput se balosesc, scuzati expresia dar nu-mi vine in cap un mod mai politicos ca sa exprim asta.
De frica, eu am pus nuca mai spre final.


Spre sfarsit se si pune nuca. Eu nu stiu sa se puna de la inceput.
GEORGIA

#15 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,694
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 07 March 2012 - 05:39 PM

Gata, a venit asa ca am atacat-o cu intrebarile...
- mi-a zis ca-i opareste, deci ii pune-n in apa clocotita nu rece
- tot la fel ca Ioana, ii face doar cu apa, faina si sare... foarte rar a zis ca poate sa puna ulei
- am tinut bine minte, orice arome, zahar, nuca se pun toate la sfarsit in farfurie
- si spre sfarsit cand mucenicii sunt aproape gata, pune si un pic de faina ca sa mai ingroase 'apa' un pic... daca Ioana zice ca se incheaga bine si fara faina, parca as renunta si eu la chestia asta. Mai vedem daca voi reusi sa o conving anul acesta, daca nu anul viitor voi fi singura asa ca voi face cum cred.
Deabia astept sa-i mananc!
Sorina

#16 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 08 March 2012 - 09:00 AM

Si eu de abia astept sa facem mucenicii diseara! :love3:
Din pacata aseara am ajuns tarziu acasa si nu am mai gasit magazinul de unde am cumparat aparat pt.mucenici, deschis, incerc astazi.
GEORGIA

#17 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 08 March 2012 - 09:08 AM

Va baaaaat! azi trebuie sa gasesc nuci!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#18 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 08 March 2012 - 09:59 AM

Vezi postareazerda, la 08 March 2012 - 09:08 AM, a spus:

Va baaaaat! azi trebuie sa gasesc nuci!


Se gasesc nuci, nu iti fa griji!
Cand vii spre casa, in piata gasesti fara probleme, intre 22 si 24 RON kg.
GEORGIA

#19 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,195
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 08 March 2012 - 11:28 AM

frumoasa prezentare dar, tosusi la ce se folosesc acesti mucenici?

ce fel de mancare se poate face cu acesti muceenici?

#20 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 08 March 2012 - 11:47 AM

Vezi postareayoyo, la 08 March 2012 - 11:28 AM, a spus:

frumoasa prezentare dar, tosusi la ce se folosesc acesti mucenici?

ce fel de mancare se poate face cu acesti muceenici?

Mucenicii sunt mai degraba desert.
Se fierb cu apa, zahar si scortisoara, apoi se pun arome (rom, vanilie....), nuci macinate / tocate cu cutitul, coji de lamaie / portocale (care vrea), cacao (iara optional) si se servesc in cana / castron / farfurie adanca. Iaca o poza de pe net:

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-46-13312000329361.jpg

Pe mine nu ma dau pe spate mucenicii astia, da' poate-s mai conservatoare din fire.... :hug:

Arata acest topic


  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site