Forum Culinar: Naut in stil indian - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Naut in stil indian picant,dar bun

#1 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 22 March 2012 - 03:41 PM

Bucataria indiana e recunoscuta prin gustul pregnant, condimentat.Ca in orice tara in India se gateste diferit in functie de regiune.
In partea sudica se gateste mai condimentat si predomina retetele vegetariene.



300 g naut(la conserva)
8 esalote
2 ardei iuti(rosu si verde)
4 linguri ulei de floarea soarelui
2 linguri ghimbir proaspat ras(puteti inlocuii cu praf daca nu aveti proaspat)
1 lingurita praf de kurkuma
1 lingurita piper cayenne
2 linguri garam masala
120 gr rosii (din conserva)
2 linguri zeama de lamaie
1 ceapa
3 linguri ulei masline
sare
400 ml apa/supa de legume


Daca nu aveti naut la conserva puneti de seara la inmuiat in apa rece, iar a doua zi il puneti la fiert in supa de legume(250 ml), timp de 1 ora la foc mediu.
Esalotele le tocam marunt si impreuna cu ardeiul curatat de seminte si taiat bucatele se pune la calit in uleiul de floarea soarelui lasand doar putin cat sa se inmoaie esalotele si adaugam ghimbirul, kurkuma, piperul cayenne si garam masala.
Se adauga rosiile si se lasa la fiert aproximativ 3 minute dupa care se adauga nautul si supa de legume completata pana la 400 ml cu apa(daca o vreti mai scazuta nu mai adaugati apa ci doar supa) si se mai lasa la fiert inca 3 minute.

Separat ceapa se taie inele si se caleste in uleiul de masline.

Cand nautul este gata se toarna in vase si se orneaza cu ceapa(puteti sa o eliminati daca nu va place).Se serveste alaturi de orez sau in cazul meu cu Chapati, o painica specifica .
Mancarica mea a fost mai scazuta, am preferat sa nu o mananc cu lingura ci am servit direct cu Chapati.

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-479-1332423496954.jpg
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#2 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,694
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 22 March 2012 - 06:44 PM

Ioana, stai asa ca nu am inteles ceva...

...si supa de legume completata pana la 400 ml cu apa(daca o vreti mai scazuta nu mai adaugati apa ci doar supa) si se mai lasa la fiert inca 3 minute.

Care supa de legume? Aia de ai zis la inceput de ea, cele 250ml in care am fiert nautul (in cazul in care nu e din conserva)?
M-am pierdut pe drum...
M-am uitat la ingrediente si nu am vazut supa.
Ma descurci si pe mine, te rog? :occasion14:
Sorina

#3 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 22 March 2012 - 07:19 PM

Da, Sorina, despre supa aia este vorba.Bine se poate pune pur si simplu apa daca aveti naut la conserva.Defapt eu chiar apa am folosit. fiinca am avut nautul deja fiert
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#4 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,694
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 23 March 2012 - 11:16 AM

Atunci sa recapitulam, ca nu vreau sa gresesc...

Cum voi folosi nautul normal, il voi lasa la inmuiat, apoi la fiert cu el in 250ml apa/supa de legume.
Ceapa, ardeiul et comp, trecem la prajit, rosiile si apoi nautul cu zeama in care a fiert (ce mai ramane din ea).

Buuun, sa speram ca am inteles bine. Iti multumesc mult!
A, si rosiile ai folosit cele deja taiate cubulete sau rosioarele intregi?
Iti multumesc mult! :crying:
Sorina

#5 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,694
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 23 March 2012 - 11:17 AM

Dubla
Sorina

#6 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 23 March 2012 - 03:44 PM

Eu folosesc naut uscat, nu mai cumpar la conserva. Il las la hidratat minim 6 ore pana-si dubleaza volumul. Avantajul e ca-i mai aromat si mai dulciu. Dezavantajul e ca uneori nimeresc pungi cu naut care parca nu vrea sa fiarba (probabil e vechi :thumleft: ), ramane dur chiar si dupa o ora de fiert. Pentru asta am un truc. Ca sa accelerez procesul pun in apa in care fierbe o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu si mai las 10 minute sa fiarba. E succes garantat!
Cand se pune bicarbonatul in apa care fierbe are loc o reactie chimica de scurta durata, e bine sa amestecati permanent pana se dizolva ca altfel iasa apa fierbine din cratita. :cheers:

#7 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 23 March 2012 - 05:04 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 23 March 2012 - 11:16 AM, a spus:

Atunci sa recapitulam, ca nu vreau sa gresesc...

Cum voi folosi nautul normal, il voi lasa la inmuiat, apoi la fiert cu el in 250ml apa/supa de legume.
Ceapa, ardeiul et comp, trecem la prajit, rosiile si apoi nautul cu zeama in care a fiert (ce mai ramane din ea).

Buuun, sa speram ca am inteles bine. Iti multumesc mult!
A, si rosiile ai folosit cele deja taiate cubulete sau rosioarele intregi?
Iti multumesc mult! :thumleft:


Da, ai inteles bine.Eu am folosit naut la conserva ca asta am avut.
Rosiile nu conteaza de care folosesti,daca sunt intregi le pasezi putin.


Vezi postarealaura_lala, la 23 March 2012 - 03:44 PM, a spus:

Eu folosesc naut uscat, nu mai cumpar la conserva. Il las la hidratat minim 6 ore pana-si dubleaza volumul. Avantajul e ca-i mai aromat si mai dulciu. Dezavantajul e ca uneori nimeresc pungi cu naut care parca nu vrea sa fiarba (probabil e vechi :cheers: ), ramane dur chiar si dupa o ora de fiert. Pentru asta am un truc. Ca sa accelerez procesul pun in apa in care fierbe o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu si mai las 10 minute sa fiarba. E succes garantat!
Cand se pune bicarbonatul in apa care fierbe are loc o reactie chimica de scurta durata, e bine sa amestecati permanent pana se dizolva ca altfel iasa apa fierbine din cratita. :D


Uite o idee buna.Bicarbonatul e bun si cand pui fasole la inmuitat, la fel si la naut, eu lasat cand faceam falafelul in apa in care il puneam la inmuiat,nu cand fierbea.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#8 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 23 March 2012 - 10:38 PM

Eu pentru falafel pun bicarbonatul in apa de hidratat ca asa-i in reteta. Cand gatesc altceva nu mai pun in apa de inmuiat, pun la fiert daca vad ca dupa o ora nu vrea bobu' sa se inmoaie.
Oare daca as pune mereu bicarbonat in apa de inmuiere s-ar fierbe nautul mai repede? :occasion14:

#9 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 23 March 2012 - 10:45 PM

Vezi postarealaura_lala, la 23 March 2012 - 03:44 PM, a spus:

Eu folosesc naut uscat, nu mai cumpar la conserva. Il las la hidratat minim 6 ore pana-si dubleaza volumul. Avantajul e ca-i mai aromat si mai dulciu. Dezavantajul e ca uneori nimeresc pungi cu naut care parca nu vrea sa fiarba (probabil e vechi :occasion14: ), ramane dur chiar si dupa o ora de fiert. Pentru asta am un truc. Ca sa accelerez procesul pun in apa in care fierbe o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu si mai las 10 minute sa fiarba. E succes garantat!
Cand se pune bicarbonatul in apa care fierbe are loc o reactie chimica de scurta durata, e bine sa amestecati permanent pana se dizolva ca altfel iasa apa fierbine din cratita. :thumleft:


Laura, nu m-am indurat s-arunc o punga de-un kil de naut, dar ma gandeam ca asta-i va fi soarta. ii mai dau o sansa, si-i pun niste bicarbonat, da' asta asa...ca sa-mi dovedesc ca sunt rabdatoare. M-apuca nervii numai cat vorbesc de el, de doua ori am incercat sa-l fierb si-a fost fiasco total. chiar ma gandeam c-asa tre sa fie si cand auzeam la fete ca devine pastos si moale, chiar ca-mi venea sa-l arunc.

In rest, chiar m-ar interesa reteta, Ioana, merci! Cand l-oi face , dac-o fierbe, il las mai zemos un pic.

#10 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 23 March 2012 - 11:14 PM

Vezi postareamoatza, la 23 March 2012 - 10:45 PM, a spus:

Laura, nu m-am indurat s-arunc o punga de-un kil de naut, dar ma gandeam ca asta-i va fi soarta. ii mai dau o sansa, si-i pun niste bicarbonat, da' asta asa...ca sa-mi dovedesc ca sunt rabdatoare. M-apuca nervii numai cat vorbesc de el, de doua ori am incercat sa-l fierb si-a fost fiasco total. chiar ma gandeam c-asa tre sa fie si cand auzeam la fete ca devine pastos si moale, chiar ca-mi venea sa-l arunc.
In rest, chiar m-ar interesa reteta, Ioana, merci! Cand l-oi face , dac-o fierbe, il las mai zemos un pic.


Nu-l arunca moatzo. Fierbe-l 40 de minute, completezi cu apa fierbinte daca scade mult apa si apoi pui bicarbonatul. Mai lasi 10-15 minute. Sigur o sa iasa bun. Nu stiu cum e la tine, eu am cumparat asta-vara in Bucuresti si mi s-o parut tare scump comparat cu ce cumpar aici (cca 1,5 € kg).

Nautul contine o cantitate mare de triptofan, substanta folosita in productia serotoninei, activeaza centrii cerebrali care dau senzatii de bunastare, satisfactie si incredere. Citat din wikipedia portugheza. Inca o pledoarie ca sa nu-l arunci. :occasion14:

#11 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 23 March 2012 - 11:33 PM

pai de-aia nu l-am aruncat nici eu, ca mi-era mila s-arunc banii. nu mai retin cat am dat pe el, l-am luat dintr-un magazin al unor turci, din Bucuresti, si dupa aia , cand am vazut si-n Carrefour- alta marca- am avut senzatia c-am luat plasa.

#12 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 24 March 2012 - 03:57 PM

Vezi postareamoatza, la 23 March 2012 - 11:33 PM, a spus:

pai de-aia nu l-am aruncat nici eu, ca mi-era mila s-arunc banii. nu mai retin cat am dat pe el, l-am luat dintr-un magazin al unor turci, din Bucuresti, si dupa aia , cand am vazut si-n Carrefour- alta marca- am avut senzatia c-am luat plasa.


Sa vii sa ne zici si noua cand vei gati nautul. Sunt curioasa daca functioneaza trucul asta si la nautul tau incapatanat. :boohoo:

#13 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 26 March 2012 - 02:38 PM

Poate va pot fi de folos - eu gatesc des naut. Folosesc si uscat, si din conserva, deci am trecut prin toate furcile caudine.
Cand folosesc naut uscat, il pun la inmuiat de cu seara, in apa calda, uneori pun, alteori nu pun bicarbonat - depinde de chef. Dar eu il fierb in oala sub presiune si ce nu face de buna voie, face obligat de oala :)
Ca e vorba de nautul fiert de mine sau de cel din conserva, eu mai fac o operatiune, care poate pe voi o sa va streseze : dupa fierbere(sau dupa deschiderea conservei), inainte de a trece la urmatoarea faza culinara, eu scot teaca de pe fiecare bob! Astfel mancarea e ca de catifea si - deloc de ignorat! - si gazele sunt mai putine, spre deloc :)
De tinut cont ca odata scoasa teaca, celelalte faze ale retetei trebuie sa nu fie foarte lungi, ca sa nu se sfarame bobul. Insa mai admite circa 20 minute de gatit

#14 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 26 March 2012 - 03:33 PM

Redivivus, eu am observat ca daca-l fierb in oala normala si pun bicarbonat coaja se desprinde in proportie de 60-70% si le pescuiesc cu spumiera. Daca nu pun bicarbonat parca nici cojile nu ies, dar noi mancam si asa, mi-e lene sa stau sa iau coaja :) Insa pentru cei ce au rabdare de chinez batran, mancarica facuta cu boabe decojite e extraordinara. :)

#15 Useril este offline   Maneki Neko 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 292
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 27 March 2012 - 08:16 PM

Ioana, am facut nautul, super bun a fost. L-am terminat aseara tarziu si am zis ca fac azi poze, dar m-am trezit ca nu mai e!
Asa ca iti multumesc pentru reteta si promit poze data viitoare, ca sigur o s-l mai fac.

#16 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 27 March 2012 - 08:50 PM

Maneki, ma bucur tare ca v-a placut. :D
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site