Forum Culinar: Dulceata de mere verzi cu suc de rosii si ghimbir - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dulceata de mere verzi cu suc de rosii si ghimbir Dulceata verii!

#1 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 02 August 2012 - 01:54 PM

Din dorinta experimentelor noi in bucatarie, bazate pe alea vechi si pe un minim de cunostinte despre gradul de pectina al fructelor din care prepar dulceata, am decis sa pregatesc neaparat dulceata din merele verzi pe care le darama vantul din pomii nostri inainte sa se coaca. Verzi, verzi, dar cu pectina, asta a fost argumentul care m-a indemnat sa merg inainte si la sucul de rosii m-am gandit ca ar fi colorantul meu natural si nu numai in toata dulceata asta. Stiam ca scortisoara da bine cu marul, ca la rosii e necesara vanilia si am ales ghimbirul ca pe un elixir al acestei dulceti pe care am visat-o de vis ! :)
Inceputul l-ati aflat, mai departe avem nevoie de ingrediente, sa vedem cu visul poate deveni realitate.
Ingrediente:
1 kg. zahar tos
750 ml. suc de rosii dulci ( cherry) obtinut cu ajutorul blenderului
800 gr. mere curatate de coaja si cotor
o bucatica de ghimbir uscat
un baton de scortisoara
un baton de vanilie
zeama de la o lamaie
100 ml. apa plata
Mod de preparare:
Sucul de rosii se pune la fiert impreuna cu zaharul si batonul de vanilie despicat.
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1400-13439074347657.jpg
Adaugam si batonul de scortisoara si avem grija ca sucul de rosii face spume mari.
Facem testul siropului (cu picatura pe farfurie) si daca e legat, e timpul sa adaugam merele taiate dupa cum vi-i pofta, eu le-am ciopartit ca sa pot arunca vanataile pe care le capata merele care se izbesc de pamant la caderea din pom. Intre timp radem si ghimbirul si il adaugam in dulceata. Ce mirosea pana acum in bucatarie, dar de acum sa mi te tii! :occasion14:
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1400-13439074885434.jpg
Se continua fierberea la foc mis si in momentul in care consideram ca merele s-au fiert si dulceata s-a legat, punem o lingura de dulceata pe o farfuriuta rece si daca nu se imprastie, inseamna ca e gata si o luam de pe foc!
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1400-13439075343946.jpg
Se acopera oala cu un prosop ud si se va pune rece la borcane (sterilizate inainte in cuptor).
Noua ne-a placut asa de mult incat a doua zi am repetat experienta si-am capatat dexteritate!
Astea sunt toate borcanele din cele oua ture, dar am dat sa guste si pe la vecini, fiindca mirosea frumos pana la ei, cam 8 borcanele si ceva prin castronele...
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1400-13439077648765.jpg
Desprea ceasta dulceata din partea noastra o sa auziti numai de bine: are o culoare mortala, un gust de exceptie, pe care nu poti nici sa-l definesti si cu dulceata asta pe toata lumea uimesti, ca nimeni nu a ghicit din ce este facuta si s-a lasat numai cu laude si cu mmm si mvai, si yumi!
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1400-13439080321064.jpg
Si da, mi-am lins degetele dupa faza asta, ca am avut dupa ce... :occasion15:
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1400-13439081534356.jpg
Pofta buna!

#2 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 02 August 2012 - 02:03 PM

Vezi postareaGelutza, la 02 August 2012 - 01:54 PM, a spus:

Pofta buna!

Ce pofta buna......... inghit in sec si salivez la greu...... :occasion14: Nu stiu daca apuc sa fac rost de ceva mere verzi prea curand....... asa ca nu-mi ramane decat sa visez la gustul minunii! :occasion15:

#3 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 02 August 2012 - 02:09 PM

Vezi postareaFoxyy, la 02 August 2012 - 02:03 PM, a spus:

Vezi postareaGelutza, la 02 August 2012 - 01:54 PM, a spus:

Pofta buna!

Ce pofta buna......... inghit in sec si salivez la greu...... :occasion14: Nu stiu daca apuc sa fac rost de ceva mere verzi prea curand....... asa ca nu-mi ramane decat sa visez la gustul minunii! :occasion15:

Sa vad cum fac si poate-ti trimit eu...nu pot sofa sa merg la gara, dar daca as gasi varianta, as face-o cu mare drag, cat mai am si eu...aseara a fost o furtuna cumplita si de dimineata erau foarte multe pe jos, legitimu' m-a intrebat daca mai vreau si i-am spus sa nu-mi mai aduca. Daca trec doua zile peste ele se innegresc si sunt urate...eu am ales ce a fost bun din ele...si am cules asa o dulceata frumoasa, :) de care sunt foarte mandra! :drool:

#4 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 02 August 2012 - 02:10 PM

Gela, iti zic sincer ca mie nu mi-e pofta ca nu-s adepta dulceturilor. si puteam sa trec mai departe.

dar nu pot sa nu-ti zic cat te admir ptr harnicia si talentul tau. ai idei, le pui in practica, nu esti niciodata obosita, mereu ma surprinzi cu cate ceva...sincer te admir!
felicitari ptr cate faci, as fi vrut sa fiu macar pe sfertul tau! :occasion15:

#5 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 02 August 2012 - 02:15 PM

Vezi postareamoatza, la 02 August 2012 - 02:10 PM, a spus:

Gela, iti zic sincer ca mie nu mi-e pofta ca nu-s adepta dulceturilor. si puteam sa trec mai departe.

dar nu pot sa nu-ti zic cat te admir ptr harnicia si talentul tau. ai idei, le pui in practica, nu esti niciodata obosita, mereu ma surprinzi cu cate ceva...sincer te admir!
felicitari ptr cate faci, as fi vrut sa fiu macar pe sfertul tau! :floare:

Multumesc mult de tot pentru cuvintele frumoase!
Moatza, daca nu le cloceam si nu le faceam nici pe astea in ultimul timp...nu stiu ce sa-ti spun!
Ai si tu talent cu carul, dar cred ca esti mai secretoasa! :P

#6 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 02 August 2012 - 06:48 PM

Arata foooooarte bine.

Gelutza, eu nu prea am facut dulceturi si am cateva nelamuriri. As vrea sa stiu daca rosiile cherry le-ai curatat de coaja si de seminte mai intai? Apoi vad ca ai adaugat si lamaie, crezi ca pot folosi rosii obisnuite in loc de cerry/lamaie? Sau lamaia are si alt rol decat a balansa gustul? Merele verzi pe care le-ai folosit sunt acrisoare, dulci sau fainoase?
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#7 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,412
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 02 August 2012 - 09:11 PM

Arata asa de bine! :P crezi ca merge servita si alaturi de sarat (gen carne sau branzeturi mai nobile ?!) :floare:

#8 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 03 August 2012 - 09:34 AM

Vezi postareaaura, la 02 August 2012 - 06:48 PM, a spus:

Arata foooooarte bine.

Gelutza, eu nu prea am facut dulceturi si am cateva nelamuriri. As vrea sa stiu daca rosiile cherry le-ai curatat de coaja si de seminte mai intai? Apoi vad ca ai adaugat si lamaie, crezi ca pot folosi rosii obisnuite in loc de cerry/lamaie? Sau lamaia are si alt rol decat a balansa gustul? Merele verzi pe care le-ai folosit sunt acrisoare, dulci sau fainoase?

Nu am curatat de coaja si seminte rosiile fiindca le-am dat printr-un blender cu sita, asa mi-a si venit ideea acestei dulceti, cand faceam suc de rosii pentru un coctail. Nu trebuie neaparat cherry, eu am avut de unde alege...zeama de lamaie a fost necesara, altfel se innegreau merele de cand le-am curatat si pana cand le-am pus in dulceata, fiindca merele oxideaza imediat. Deci nu recomand sa renunti la zeama de lamaie, poti folosi orice soi de rosii date prin separator, eventual, daca nu ai un blender cu sita.
Merele mele verzi sunt acrisoare, dar pulpa este ferma, nu-s mere de vara, au inceput sa se imbujoreze ele pe o parte, dar in mod normal se coceau in octombrie. De cand cu caldurile astea, totul este fortat sa se coaca mai devreme.Aura,se face usor, daca ai sucul de rosii gata, 1/2 ora iti ajunge ca sa ai dulceata gata!
Sa ai spor!
Am editat, uite o poza cu marul mai de aproape...
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1400-13439797086153.jpg

#9 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 03 August 2012 - 09:37 AM

Vezi postareaGeany, la 02 August 2012 - 09:11 PM, a spus:

Arata asa de bine! :P crezi ca merge servita si alaturi de sarat (gen carne sau branzeturi mai nobile ?!) :-*

Da, Geany, la asta m-am gandit si eu, dar si la o pizza cu ananas si la multe altele.Dulceata are un gust fain de dulceata :) si e asa aromata, ca-ti vine s-o papi asa, direct din borcan! =))

#10 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 03 August 2012 - 01:27 PM

Merci Gelutza, am sa incerc sa o fac in wee asta.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#11 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 03 August 2012 - 01:47 PM

Vezi postareaaura, la 03 August 2012 - 01:27 PM, a spus:

Merci Gelutza, am sa incerc sa o fac in wee asta.

Abia astept sa-mi spui ce buna ti-a iesit si sa ne-o si aratti, eventual! :-*
Spor la dulciurit! :P

#12 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,635
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 03 August 2012 - 06:48 PM

Si cand credeai ca le-ai vazut sau auzit pe toate in domeniul culinar, sau in domeniul dulceturilor, apare Gelutza cu o delicatesa. :)

Pe mine ma stiti, ador gemurile si dulceturile.Si tare ma mananca in palma sa-mi fac o portie de pofta si de curiozitate.
Abia astept sa-i povestesc si mamei de dulceata ta. :-*

#13 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 03 August 2012 - 08:46 PM

Si eu astept sa povestesc cu mama despre aventura asta!
Mama prepara din rosii verzi, in anii saraci in fructe recurgeam si eu la stratagema asta, dar nu ma dadea pe spate, insa asta cu sucul m-a umplut de satisfactie si imi mai zboara mintea la niste combinatii noi, dar ma misc prea catinel deocamdata si nu ma pot aventura mai mult decat ma tine spatele...cine stie, poate mai la toamna!
Si eu abia astept sa-mi povestesti... ce-ati povestit! :)

#14 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 03 August 2012 - 09:47 PM

Gela, tare interesanta dulcetica asta a ta.
Am tot ce-mi trebuie ca si eu tot adun mere de pe jos, in schimb am sa inlocuiesc rosiile proaspete cu cele din conserva, am descoperit de curand rosii chery in conserva sunt o bunatate, sunt si deja decojite, doar ce o sa le pasez.
Sper sa nu fie al meu prin preajma cand o fac ca o sa se strambe :biggrin: .
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#15 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 03 August 2012 - 10:42 PM

Vezi postareaIoana, la 03 August 2012 - 09:47 PM, a spus:

Gela, tare interesanta dulcetica asta a ta.
Am tot ce-mi trebuie ca si eu tot adun mere de pe jos, in schimb am sa inlocuiesc rosiile proaspete cu cele din conserva, am descoperit de curand rosii chery in conserva sunt o bunatate, sunt si deja decojite, doar ce o sa le pasez.
Sper sa nu fie al meu prin preajma cand o fac ca o sa se strambe :biggrin: .

Este si interesanta si buna si aratoasa, are tot ce-i trebuie sa fie placuta!
Al meu a fost prin preajma, el a facut sucul de rosii, apoi era foarte nerabdator sa vada ce mai e si asta...pe urma nu se dadea dus de langa castronul de degustare! :tongue3:

#16 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 10 August 2012 - 02:05 PM

Vezi postareaGelutza, la 03 August 2012 - 10:42 PM, a spus:

Este si interesanta si buna si aratoasa, are tot ce-i trebuie sa fie placuta!
Al meu a fost prin preajma, el a facut sucul de rosii, apoi era foarte nerabdator sa vada ce mai e si asta...pe urma nu se dadea dus de langa castronul de degustare! :)



La mine nu merge asa, mananca el multe,dar combinatiile astea daca le vede zice pas,de aceea e bine sa nu vada cand fac.
M-am tot uitat pe reteta, ai scris la ingrediente 100 ml apa,dar la preparare nu apare deloc apa.Unde ai pus-o?de curiozitate.Eu am facut-o azi dar am sarit apa, mai ales ca eu nu prea adaug apa.Am facut doar jumatate de portie ca sa nu ma lupt singura in caz ca nu vrea domnul.Daca il incanta mai fac ca mere sunt.

Oricum cu apa sau fara am comis-o, e delicioasa(de nerabdatoare ce-am fost mi-am fript limba tot incercand-o :) ).
Am servit-o pentru inceput alaturi de o branzica de capra.
Singurica
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-479-13446001942784.jpg
si impreuna cu branzica
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-479-1344600233421.jpg


Pentru cei curiosi si reticenti in acelas timp va recomand din inima, este super.

Multam Gela. =))
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#17 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 10 August 2012 - 07:41 PM

Vezi postareaIoana, la 10 August 2012 - 02:05 PM, a spus:

Vezi postareaGelutza, la 03 August 2012 - 10:42 PM, a spus:

Este si interesanta si buna si aratoasa, are tot ce-i trebuie sa fie placuta!




La mine nu merge asa, mananca el multe,dar combinatiile astea daca le vede zice pas,de aceea e bine sa nu vada cand fac.
M-am tot uitat pe reteta, ai scris la ingrediente 100 ml apa,dar la preparare nu apare deloc apa.Unde ai pus-o?de curiozitate.Eu am facut-o azi dar am sarit apa, mai ales ca eu nu prea adaug apa.Am facut doar jumatate de portie ca sa nu ma lupt singura in caz ca nu vrea domnul.Daca il incanta mai fac ca mere sunt.

Oricum cu apa sau fara am comis-o, e delicioasa(de nerabdatoare ce-am fost mi-am fript limba tot incercand-o :) ).
Am servit-o pentru inceput alaturi de o branzica de capra.
Singurica

si impreuna cu branzica



Pentru cei curiosi si reticenti in acelas timp va recomand din inima, este super.

Multam Gela. =))

Ioana ma bucur mult ca ai facut-o, ti-a iesit spectaculoasa! :)
Si gustul il stiu, mai stiu si ca a meritat efortul!
In legatura cu apa, iata ce am scris eu pe blog:
"In timp ce palpaia dulceata pe focul lenes, am simtit ca mai trebuie putin lichid si am mai adugat 100 ml. apa…recunosc, nu ma gandisem la ea de la inceput! Eu am adaugat-o aici la ingrediente, dar nu am luat-o in calcul cand am plecat la drum cu experimentul. Voi sa o puneti, dar tot asa, nu de la inceput, deoarece depinde de cat de zemoase sunt si merele. Fierberea nu mai dureaza mult, iar mirosul ajunge sigur prin vecini care se-ntreaba curiosi” ce face vecina bun acolo? ” Dupa ce incercati iar cu picatura si vedeti ca s-a legat( si se leaga bine datorita continutului de pectina al marului verde) luati dulceata de pe foc, a mea arata cam asa…"
Datorita faptului ca nu pot transfera prin coppy /past textele de pe blog ( probleme tehnice) am omis sa dau si aici explicatia cu pricina, mereu scriu pe fuga (din cauza problemelor de sanatate nu pot sta mult pe scaun). Cred ca depinde de gradul de pectina al soiului de mere, sau poate de gradul de coacere. Nici eu nu am conceput reteta cu apa de la inceput, dar nemaiavand suc de rosii facut am pus apa si am adaugat-o si la ingrediente pentru ca eu am pus-o de nevoie...deci apa ar fi numai daca e cazul...
Si mi-ai facut o pofta, drept la branza ma duc si la borcanul cu dulceata! :)

#18 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 10 August 2012 - 10:17 PM

Ma gandeam eu ca poate e apa pt a iesi mai zemoasa, dar la mine nu a fost nevoie ca am folosit rosiile din conserva, au fost dulci si zemoase.
Am mancat azi de am spart cu branza =))
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#19 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 13 August 2012 - 11:25 PM

Vezi postareaIoana, la 10 August 2012 - 10:17 PM, a spus:

Ma gandeam eu ca poate e apa pt a iesi mai zemoasa, dar la mine nu a fost nevoie ca am folosit rosiile din conserva, au fost dulci si zemoase.
Am mancat azi de am spart cu branza :occasion14:

Bine ai facut!

#20 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 21 August 2012 - 11:21 PM

Mie mi-au iesit 3 borcane. Am spus si la alt topic, imi place foarte mult dulceata asta.

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-341-13455840564018.jpg

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-341-13455840648573.jpg
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site