Forum Culinar: Sos "mama" - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sos "mama"

#1 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 10 September 2012 - 10:42 AM


Sos "mama"


Imagine atasata: monthly_09_2012/post-479-13472664398891.jpg

Cum a sosit toamna si e vremea conservelor m-am apucat si eu ca oricare gospodina :pupic: de umplut camara.
Dupa zacusca i-a sosit timpul acestui sos pe care ni-l facea mama cand eram acasa.Reteta o aveam de ani de zile in caietul meu de retete,da niciodata nu m-am invrednicit sa o fac,mai ales cand eram acasa, facea mama si ne dadea,apoi odata in an de cand am plecat mergeam toamna acasa si ne dadea.
Cum de cativa ani n-am mai fost acasa nici sos n-am mai avut si mi-am spus ca e vremea sa ma apuc singurica sa-mi umplu camara ca doar sunt "fata mare" si ma descurc si singurica :floare:

Mamitzica mea facea sosul din 5 kg de ceapa,dar facea pt ea si tati, pentru bunici si pentru noi, la mine 5 kg ar fi fost prea mult,asa ca am ajuns la urmatoarele cantitati:

1 1/2 kg ceapa
800 gr morcovi
800 gr ardei capia
300 ml ulei
2 l sos de rosii
sare
Ceapa am curatat-o si tocat-o marunt, morcovii la fel.Ardeii i-am copt (cu o zi inainte) si i-am taiat bucatele.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-479-13472653421962.jpg

Trebuie sa va inarmati cu ceva rabdare sa treceti peste multele lacrimi varsate datorita cepei,dar se merita. Eu am avut conserve de rosii chery tare bune si am pus in Thermomix , le-am mixat putin si apoi le-am fiert vreo 10 minute.


Intr-o oala incapatoare (e bine sa puneti de la inceput in una mai mare ca sa nu patiti ca mine ca a trebuit sa mut din oala de 5 l in cea de 7) se pune uleiul la incins si apoi ceapa,
Imagine atasata: monthly_09_2012/post-479-13472654830466.jpg
lasandu-se pana scade apa lasata de ceapa, dupa care se adauga morcovii si ardeii.
Imagine atasata: monthly_09_2012/post-479-13472656182238.jpg

Se amesteca bine ,dupa care se adauga si sosul de rosii.
Imagine atasata: monthly_09_2012/post-479-13472657294936.jpg
Se lasa la foc mediu sa fiarba pana se ingroasa si scade putin.Cand e aproape gata se sareaza dupa gust.Eu n-am pus nici un fel de conservant,am adaugat doar un strop de sare mai mult, mai ales ca atunci cand am sa-l folosesc nu mai adug.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-479-13472658474383.jpg

Dupa ce a fost gata am pus-o in borcanele sterilizate in prealabil si pentru a fi sigura ca totul o sa fie ok, am pus deasupra putin ulei cat sa faca un etans mai bun si sa nu se formeze floare. Inca o masura de precautie pentru o conservare mai buna a fost sa mai fierb inca putin dupa ce pusesem deja sosul in borcane.Intr-o oala pe fundul careia pusesem un prosop am pus borcanele si am adaugat apa pana in dreptul capacului dand la fiert inca 10-15 minute.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-479-13472659424353.jpg


Dupa ce le-am sterilizat si prin fierbere, le-am scos si bagat la culcarica sub patura pana a doua zi cand au fost gata de pus langa restul conservelor.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-479-13472660457418.jpg

Si gata de pus in camara
Imagine atasata: monthly_09_2012/post-479-13472662532342.jpg

Noi adoram sosul asta, al meu il mananca si pe paine atunci cand nu avem zacusca.Eu il folosesc la multe mancaruri,acum cand l-am facut am pus in compozitia pentru ardei umpluti.E un deliciu.
Imagine atasata: monthly_09_2012/post-479-13472663490923.jpg
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 13,396
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 September 2012 - 11:08 AM

Foarte fain, trebuie incercat.

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,640
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 10 September 2012 - 12:32 PM

Ce frumos miroase toamna?Nu-i asa?
As incerca si eu cateva borcane ca stiu sigur ca-i bun! :floare:

#4 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 10 September 2012 - 01:48 PM

Vezi postareaAdriana, la 10 September 2012 - 11:08 AM, a spus:

Foarte fain, trebuie incercat.

Este tare bun , la mine s-a dus jumatate de borcan deja.

Vezi postareaEataly, la 10 September 2012 - 12:32 PM, a spus:

Ce frumos miroase toamna?Nu-i asa?
As incerca si eu cateva borcane ca stiu sigur ca-i bun! :pupic:



Da,da, mai ales ca ador toamna
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#5 Useril este offline   ralesu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 10 September 2012 - 02:42 PM

Mma tenteaza sosul astarau de tot, dar ce ma fac, ca ma feresc de ceapa prajita. Pot s-o fierb?

#6 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 10 September 2012 - 04:11 PM

Vezi postarearalesu, la 10 September 2012 - 02:42 PM, a spus:

Mma tenteaza sosul astarau de tot, dar ce ma fac, ca ma feresc de ceapa prajita. Pot s-o fierb?


Pozi sa o si fierbi,dar iti spun sincer ca in varianta asta care am facut-o ceapa nu vine calita datorita apei.In momentul in care am pus-o peste ulei avea destula apa si a venit cumva semi fiarta.Poate acum depinde de soiul de ceapa si modul in care o tai, eu una am bagat-o in robot si pana am pus-o la facut isi lasase apa de care normal ca n-am scurs-o.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#7 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 13,396
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 September 2012 - 06:19 PM

Ioana da' eu maruntesc ceapa in Thermomix cind e asa o cantitate de mare, nu pling deloc, tre' doar sa fiu atenta cind il deschid sa nu-mi iau in nas tot mirosul :pupic:
Sosul de rosii poate fi facut din rosii crude mixate in Thermomix?

#8 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 10 September 2012 - 11:26 PM

Vezi postareaAdriana, la 10 September 2012 - 06:19 PM, a spus:

Ioana da' eu maruntesc ceapa in Thermomix cind e asa o cantitate de mare, nu pling deloc, tre' doar sa fiu atenta cind il deschid sa nu-mi iau in nas tot mirosul :pupic:
Sosul de rosii poate fi facut din rosii crude mixate in Thermomix?



Adriana pana la a taia in Thermomix, fiindca acolo am tocat ceapa, m-a luat plansul pana am cojit-o si taiat-o pe jumatate :pupic:
Poti sa faci fara probleme sucul in Thermomix, eu am preferat din conserva ca am nimerit unele bune, altfel cam scumpe rosiile alea bune pe la noi.Am luat de la tarani cu 3€/kg. :pupic:
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#9 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 31 October 2012 - 03:08 PM

Ioana,

Te rog frumos sa ma primesti si pe mine in topicul tau cu sos pina rog pe cineva dintre admini sau moderatori sa mute in alta parte eu nu am gasit unde sa pun.

Deci te rog frumos sa ma iei in chirie putina vreme cu sosul meu.

Multumesc !

Aveam in congelator pus ardei kapia si gogosar crud in speranta ca o sa ia si fata mea cand pleaca inapoi in Cehia dar am primit tzeapa.

Noi in 23 nov o sa taiem un porc si normal ca imi trebuie sertarele mai goale nu?

Fata a zis ca numai ia si ardeii asa ca eu azi m`am gandit sa fac ceva cu ei si am facut si eu un sos ptr iarna, ptr sandwich sau chiar de pus cate o lingura la mincare.

Sos picant din ardei kapia si gogosari

Am decongelat ardeii si gogosarii, i`am dat la robot, am pus in cratita cu ulei si am lasat sa se caleasca bine, apoi am bagat mixerul vertical si am facut pasta. Am luat strecuratorul apoi am dat pasta rezultata prin sita strecuratorului frecand`o cu dosul polonicului de peretii strecuratorului sa scap de coji.

Am pus din nou pe foc, am pus piper, foi de dafin,chilli si am lasat sa fiarba incet (sare peste tot daca nu pui capac)cand a mai scazut putin, am adaugat o conserva mica de pasta de rosii, putin zahar, putin otet si am lasat iarasi sa mai fiarba apoi am pus sare dupa gust si am dizolvat 3 linguri de amidon si am pus in sos afiert putin si am pus in borcane, iar borcanele le`am pus la sterilizat pe foc.

Totul am facut la ochi si dupa gust.Ardeii dupa decongelare,se storc mult mai bine de apa decat cruzi.

Borcanele o sa vi le arat dupa ce se racesc.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-1316-13516886558476.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-1316-13516886886414.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-1316-13516887092187.jpg

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-1316-13516887298329.jpg

Rog admin sau moderator sa mute unde trebuie postarea mea.

Multumesc!

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site