Forum Culinar: Prajitura cu mere a bunicii mele - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prajitura cu mere a bunicii mele

#1 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,875
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 21 November 2012 - 08:09 PM

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535210798752.jpg
Cu siguranta astea sunt prajiturile care-mi plac cel mai mult. Prajiturile de casa, retete de familie, retete care-mi aduc automat aminte de casa si de cei dragi. Fara prea multe brizbrizuri, retete simple, cu ingrediente la fel de simple.
De cate ori traversam Carpatii, bunica ne asteapta cu ceva bun. Mereu. Ori cu praji cu mere, ori cu galuste cu prune, ori cu gogosi pe care eu ii ador, ori cu beigli, ori cu prajituri cu fructe, ori...ori...ori...Si tot ce face e bun.
Am lasat cantitatile masurate cu lingura, exact cum face bunica.

Ingredinte aluat pentru o tava de 34 x 25 cm :
2 oua
12 linguri de zahar
12 linguri de ulei de floarea soarelui
12 linguri de lapte
1 plic de praf de copt
un praf de sare
circa 725 gr faina (faina se adauga treptat, nu deodata, in functie de calitatea fainii e posibil sa intre mai putin)

Ingrediente umplutura:
10 mere (circa 2 kg)
6 linguri de zahar
1 lingurita scortisoara

2 linguri de gris pentru presarat peste aluat

Intai de toate se pregateste umplutura.
Merele se dau pe razatoarea mare si apoi se storc bine. Zeama se pune deoparte, ne va servi cand asamblam prajitura.
Intr-o tigaie se pun merele razuite, zaharul si scortisoara, se lasa la calit 10 minute, sa se inmoaie bine. Se lasa la racit.
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535211346481.jpg
Pentru aluat, se amesteca cu robotul ouale, zaharul, uleiul, praful de copt si un praf de sare.
Se adauga pe rand cele 12 linguri de lapte, iar apoi faina putin cate putin.
Se framanta bine si se imparte aluatul in doua parti egale, din care vom intinde doua foi.
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535211580108.jpg
Se unge o tava cu unt si se presara cu faina, se intinde prima foaie si se presara o lingura de gris pe toata suprafata foii.
Se pune apoi compozitia de mere, se niveleaza bine cu o lingura si se presara restul de gris pe toata suprafata.
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535211919105.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535212031199.jpg
Se pune a doua foaie de aluat si se unge cu zeama de la mere.
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535212306985.jpg
Se inteapa cu o furculita prajitura din loc in loc (furculita sa ajunga pana la fundul tavii).
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 40 de minute. Si aici e valabil testul cu scobitoarea.
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535212613613.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535212797895.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535212923764.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535213171763.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-13-13535213315143.jpg

#2 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 21 November 2012 - 08:38 PM

Seamata tare cu reteta mea, a copilariei mele. A mea are in plus o lingurita de bicarbonat stins cu
o lingurita de otet, in rest aceleasi ingrediente masurate cu lingura.
E si preferata mea. Ca de altfel tot ce are mere.Minunate poze :occasion14:
Imagine postata

#3 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,489
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

  Postat 21 November 2012 - 08:39 PM

Simplu, bun si gustos! :occasion14:

Dar " Zeama se pune deoparte, ne va servi cand asamblam prajitura" unde intra?
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#4 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,875
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 21 November 2012 - 08:46 PM

Vezi postareaCarmen L, la 21 November 2012 - 08:38 PM, a spus:

Seamata tare cu reteta mea, a copilariei mele. A mea are in plus o lingurita de bicarbonat stins cu
o lingurita de otet, in rest aceleasi ingrediente masurate cu lingura.
E si preferata mea. Ca de altfel tot ce are mere.Minunate poze :occasion14:


Ma bucur Carmen ca avem aceeasi reteta care ne aminteste de copilarie :).

Vezi postareazoazorel, la 21 November 2012 - 08:39 PM, a spus:

Simplu, bun si gustos! :drool:

Dar " Zeama se pune deoparte, ne va servi cand asamblam prajitura" unde intra?


Zozo, e scris in reteta, intre poze - "Se pune a doua foaie de aluat si se unge cu zeama de la mere".

#5 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,489
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

  Postat 21 November 2012 - 09:07 PM

Scuze, Anutza, eram ocupata cu slivatulsi-am sarit faza asta! Prea bun, prea ca la bunica!:occasion14:
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#6 Useril este offline   boabe de cafea 

  • Red Hood
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 738
  • Inregistrat: 04-January 11
  • LocationRomania

Postat 21 November 2012 - 10:04 PM

Any, trebuie sa fie tare buna prajitura ta cu mere! Arata grozav si se vede din poze ca se taie bine :drool:
Ador prajiturile care se taie bine! :occasion14:

#7 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,875
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 21 November 2012 - 10:50 PM

Vezi postareaboabe de cafea, la 21 November 2012 - 10:04 PM, a spus:

Any, trebuie sa fie tare buna prajitura ta cu mere! Arata grozav si se vede din poze ca se taie bine :drool:
Ador prajiturile care se taie bine! :occasion14:


Intr-adevar se taie foarte bine, iar a doua zi si mai bine :)!

#8 Useril este offline   milena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 831
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationCanada

Postat 21 November 2012 - 11:22 PM

any, praji asta o primeam eu in pachetul de acasa, cand eram studenta. si tot de la bunica. iti multumesc ca ai postat reteta. din pacate, buni a mea nu mai este sa o intreb reteta.
Never fake yourself to look perfect, because perfection is never real, and reality is never perfect

#9 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,875
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 22 November 2012 - 12:38 PM

Vezi postareamilena, la 21 November 2012 - 11:22 PM, a spus:

any, praji asta o primeam eu in pachetul de acasa, cand eram studenta. si tot de la bunica. iti multumesc ca ai postat reteta. din pacate, buni a mea nu mai este sa o intreb reteta.


Cu placere Milena, fa-o ca e simplu de facut, asa ai sa-ti aduci aminte de acasa si de buni a ta :rolleyes: !

#10 Useril este offline   iulia nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,134
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 22 November 2012 - 06:14 PM

Any, jos palaria!:sad4:

parca-i taiat-o cu laserul !

#11 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 22 November 2012 - 06:37 PM

Si reteta mea se aseamana foarte mult cu asta, sunt retetele vechi care circulau "din gura in gura" dar pe cat sunt de vechi, pe atat de bune au ramas. Iti multumesc, Any, ca ne-ai adus aminte de ea.Eu acum o voi face repede, repede, fiindca vreau sa-mi iasa frumoasa ca a ta, n-as gasi alta expresie mai potrivita pentru felul in care arata si in care ne-ai prezentat-o decat"Jos palaria!"
Am avut asa, o bucurie vizuala admirand pozele, cum nici nu stiu sa explic...BRAVO, Any, esti maiastra! :sad4:

#12 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 22 November 2012 - 08:21 PM

Any, tare mai esti tu maiastra!

#13 Useril este offline   ralesu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 22 November 2012 - 08:29 PM

mama ce bine taiate sunt bucatile alea! Arata de milioane!

#14 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,875
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 22 November 2012 - 10:54 PM

Vezi postareaiulia nicoleta, la 22 November 2012 - 06:14 PM, a spus:

Any, jos palaria!:biggrin:

parca-i taiat-o cu laserul !


Nu trebuie laser, ci un cutit normal de taiat paine :)!
Multumesc Iulia :floare: .

Vezi postareaGelutza, la 22 November 2012 - 06:37 PM, a spus:

Si reteta mea se aseamana foarte mult cu asta, sunt retetele vechi care circulau "din gura in gura" dar pe cat sunt de vechi, pe atat de bune au ramas. Iti multumesc, Any, ca ne-ai adus aminte de ea.Eu acum o voi face repede, repede, fiindca vreau sa-mi iasa frumoasa ca a ta, n-as gasi alta expresie mai potrivita pentru felul in care arata si in care ne-ai prezentat-o decat"Jos palaria!"
Am avut asa, o bucurie vizuala admirand pozele, cum nici nu stiu sa explic...BRAVO, Any, esti maiastra! :floare:


Gela :P ! Multumesc mult, tu esti mereu prea buna, ti-am mai zis.

Vezi postarearedivivus, la 22 November 2012 - 08:21 PM, a spus:

Any, tare mai esti tu maiastra!


Redi, ce ma bucur ca te vad. Te-am citit si la tine la topic.
Merci mult de tot :D dar nu-i chiar asa.

Vezi postarearalesu, la 22 November 2012 - 08:29 PM, a spus:

mama ce bine taiate sunt bucatile alea! Arata de milioane!


Hai mai Ralesule, cu un cutit de paine le-am taiat.
E praji buna tare de aia se taie asa frumos :P . A doua zi se taie si mai bine.

#15 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 02 February 2013 - 08:54 PM

Foarte buna prajitura si frageda, am sa o mai repet. In loc de gris am pus migdale rasnite.

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-341-13598312386557.jpg
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#16 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 04 February 2013 - 10:25 AM

Any, reteta asta de la bunica ta masurata cu lingura o am si eu tot de la bunica, pe urma mi-a facut-o mama foarte des si acum am preluat-o si eu si nu renunt la ea. Iese perfecta intotdeauna! Doar ca noi am invatat-o cu "faina cat cuprinde", nu am stat niciodata sa cantaresc cata faina intra, m-am invatat sa o simt la mana cand o framant.
Numai ca noi o facem si cu branza, nu numai cu mere.
Si cum spuneai tu de bunica la care ajungi dupa ce traversezi Carpatii si bunica mea era din zona Brasovului, s-ar putea sa fie o reteta a zonei Ardealului.

Aici este placinta cu branza, nu cu mere, de la Revelion:

Imagine atasata: monthly_02_2013/post-88-13599663466405.jpg

Aura, ti-a iesit tare bine placinta cu mere!
GEORGIA

#17 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,875
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 04 February 2013 - 12:57 PM

Aura, ce bucurie mi-ai facut ca ai incercat-o! Super ti-a iesit!

Giorgi, te asigur ca reteta o am cu "faina cat cuprinde" insa mie imi place sa fiu precisa, asa ca daca am pus reteta aici si pe blog, m-am gandit sa o si cantaresc ca poate e mai bine asa. Multa lume se sperie de retete care nu sunt clare, multa lume poate nu are experienta cu aluaturi, asa ca zic eu, daca totul e precis e mult mai bine.
E chiar aceeasi reteta? Are si gris, aceleasi ingrediente?
Posibil, insa bunica mea nu-i din zona Brasovului. Ce-i drept, e unguroaica.

#18 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,400
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 04 February 2013 - 01:07 PM

Vezi postareaany_annette, la 04 February 2013 - 12:57 PM, a spus:


Giorgi, te asigur ca reteta o am cu "faina cat cuprinde" insa mie imi place sa fiu precisa, asa ca daca am pus reteta aici si pe blog, m-am gandit sa o si cantaresc ca poate e mai bine asa. Multa lume se sperie de retete care nu sunt clare, multa lume poate nu are experienta cu aluaturi, asa ca zic eu, daca totul e precis e mult mai bine.
E chiar aceeasi reteta? Are si gris, aceleasi ingrediente?
Posibil, insa bunica mea nu-i din zona Brasovului. Ce-i drept, e unguroaica.


Iubire, este exact aceeasi reteta, are si gris, dar pe vremuri gospodinele cred ca nu stateau ele sa cantareasca faina, poate nu aveau nici cu ce.
Si bunica mea, DD sa o odihneasca in pace, tot unguroaica, "get-beget", cum se spune. Si mi-au ramas multe retete de la ea, buuuneee.
Si daca tot ai cantarit faina, sa-mi notez si eu in caietul cu retete.
GEORGIA

#19 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 04 February 2013 - 01:15 PM

Prezentarea de nota 10 !Imagine postata
Cat despre...... cat de precis a taiat-o,io cred ca ai un ninja in bucatarie .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#20 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,875
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 04 February 2013 - 01:47 PM

Da, exact, pe vremuri nu cantareau nimic, unitatea de masura era lingura sau cana. De altfel bunica inca mai face asa prajiturile. Si faina cat cuprinde.
La ingrediente am scris in paranteza, legat de faina. Depinde si de gradul de umiditate, etc. Mie atata mi-a intrat si de aceea zic eu e mai bine sa fie adaugata pe rand, nu toata deodata.

Lia, multumesc mult, nu-i nevoie nici de laser si nici de ninja, e atat de fain aluatul ca se taie singur.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site