Forum Culinar: Tarta tatin cu pere si ciocolata - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tarta tatin cu pere si ciocolata

#1 Useril este offline   ralesu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 11 December 2012 - 08:40 PM

Reteta asta era destinata concursului, dar din pacate n-am mai apucat sa o postez in timp util, asa ca v-o prezint acum.

Ingrediente:

- 5-6 pere
- o portocala

Aluat tarta:
- 250g faina
- 2 linguri rase cu cacao
- 2 linguri cu varf de zahar farin
- 1 praf de sare
- 125g unt moale
- 7-10 linguri de apa calduta

Sos caramel
- 5-6 linguri zahar tos
- 1 lingura apa
- 50g unt demi-sarat

Faina se amesteca cu cacaoa, sarea si zaharul pudra. Se cern impreuna. Se adauga untul si se amesteca pana se obtine o consistenta nisipoasa. Se adauga apa putin cate putin framantand in acelasi timp, pana la obtinerea unui aluat (aluatul nu trebuie sa fie lipicios!). Se framanta bine si apoi se da la congelator timp de o ora.

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-120-1355251373695.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-120-13552513930337.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-120-13552514054779.jpg

Se incinge cuptorul la 180C. Se curata si se scobesc perele, se taie in jumatati pe lungime. Se curata portocala si se taie cubulete.

Intr-u cratita topiti zaharul cu o lingura de apa si lasati pe foc pana ce se caramelizeaza. Nu trebuie sa fie prea inchis la culoare ca pe urma devine amar (se face ca la crema de zahar ars). Se adauga untul si se amesteca pana la topirea acestuia.
Se toarna sosul intr-o forma de tarta (forma de tarta nu trebuie sa fie rece, ci trebuie incalzita putin inainte). Se asaza perele cu scobitura in sus. Fiecare scobitura se umple cu cuburi de portocala (daca vreti puteti pune si nuci, migdale, etc.).

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-120-13552514376947.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-120-13552514536839.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-120-13552514861248.jpg

Se scoate aluatul din frigider si se intinde o forma rotunda care se pune peste pere, bagand marginile aluatului intre pere si marginea formei, ca aici:

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-120-13552514961327.jpg

Se inteapa cu o furculita si se da la cuptor pentru cca 30-40 minute, pana ce aluatul e copt.

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-120-13552515051665.jpg

Se lasa la racit. puteti sa o puneti la frigider, dar fara sa o rasturnati.
Se va rasturna pe un platou NUMAI in momentul servirii, ca aluatul de tarta sa ramana crocant. Daca o veti rasturna si o veti servi mai tarziu, aluatul de tarta se va imbiba de la sosul caramel si nu va mai fi crocant, isi va poierde farmecul.

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-120-13552515286547.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-120-13552515419936.jpg

#2 Useril este offline   Gelutza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,030
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 11 December 2012 - 08:57 PM

Doamneee, cum arata, musti ecranul si fugi!

#3 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,714
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 12 December 2012 - 06:37 PM

wow Ralu, super arata.

#4 Useril este offline   Daneza13 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMontreal

Postat 13 December 2012 - 05:53 AM

E apetisanta rau. Imi plac toate deserturile cu pere, asa ca dupa ce-o fac tarta ta cu mascarpone si dovleac, o fac si pe asta. :floare:

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site