Forum Culinar: Uova in Purgatorio (ova ‘mpriatorio) - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Uova in Purgatorio (ova ‘mpriatorio) Oua in Purgatoriu, alla puttanesca, etc.

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 29 December 2012 - 08:09 AM

Uova in Purgatorio (ova ‘mpriatorio)
Oua in Purgatoriu, alla puttanesca, etc.


Puteti citi aici reteta traditionala prin care Mario Batali va aduce in casa gustul bucatariei napoletane.
http://www.foodnetwo...cipe/index.html
Din punct de vedere al tehnicii de lucru e similara altei retete tantalizante cu oua poshate in sos, postata de Adriana (reclama autorizata :P ):
http://artaculinara....4037-shakshuka/
care mi-a servit drept sursa de inspiratie :D
Aseara nu am putut face fotografii caci nici nu-mi ies bine cu blitz-ul, nici ca am fost lasat de consumatorii (pe care am avut placerea sa-i facem :D)
fur o poza de pe net:
Imagine postata

Ingrediente:
oua . 3-4 bucati in functie de cate perechi de picioare sunt sub masa din sufragerie si cat de mancai sunt proprietarii lor
untdelemn de masline extra-vergin
o conserva de rosii in suc propriu, fara coaja (San Marzano ar fi cele mai bune)
o ceapa rosie
o cescuta de masline (am folosit masline negre zis "naturale" mediu sarate, mai degraba uscate, decat marinate si pline de aroma)
busuioc, sau patrunjel verde, lat , italian
parmezan ras.
sare daca mai e cazul.

Cand m-am documentat, am citit mai multe retete, apoi m-am consultat cu fiica mea ce alte ingrediente si-ar mai dori in sos, asa ca le-am folosit suplimentar si pe cele din sugo alla puttanesca / sugo al pomodoro, aglio, acciughe, olive, caperi.

- Nu ne tinem de reteta de baza? am intrebat eu fara convingere caci imi place mult prea mult sa experimentez
- Hai sa o bagam pe puttanesca in Purgatorio, iar daca gustul va fi ... paradisiaco =)) o iertam. Oricum ardei iute vreau cat de-un .. Inferno.
- Si ce ascultam in timp ce gatim?
- Dies irae din Requiem-ul lui Verdi. Cu sonorul dat la maxim. =))
- Ne da onorata ma-ta afara...
- Sau noi pe ea...


deci de la reteta de baza am mai deviat cu:
patru fileuri de ansoa
trei catei mari de usturoi
o jumatate de ardei iute rosu, sau fulgi de chili dupa a voastra dreapta socotinta
o lingurita de capere
o lingura de pasta concentrata de rosii (apud Gordon Ramsay, Heston Blumenthal)


Mod de preparare:

Se pune o tigaie grea la incalzit. Se preseaza maslinele cu fundul unui pahar (cu bordura pe fund, asa nu zboara maslinele prin bucatarie). Se elimina "oasele". Ceapa se toaca marunt, la fel si ardeiul iute, usturoiul si mai marunt, se spala caperele si fileurile de ansoa si se maruntesc lejer, se deschide conserva de rosii.
In tigaiea acum incinsa se toarna uleiul . Se soteaza fileurile de ansoa si ardeiul iute se adauga ceapa si se soteaza cateva minute, aducem si usturoiul. 20-30 de secunde.
Se face loc liber in mijlocul tigaii tragand restul ingredientelor pe margini si acolo sotam pasta de rosii doua minute pana cand se dezvolta aromele. Am invatat tehnica aceasta de la doi din cei mai faimosi chefi care au cautat perfectiunea unui sos de rosii - Gordon Ramsay, Heston Blumenthal.
Apoi e timpul sa punem cuburile de rosii, maslinele, caperele, poate si un pahar de bulion daca vrem sosul mai fluid. Noi asa l-am vrut. Si am mai vrut si o lingurita de zahar care sa contrabalanseze aciditatea rosiilor. Se gateste la foc dulce 18 - 20 de minute. Cum eu am avut busuioc si oregano doar uscate am curatat de pe tija, floare de busuioc uscata si am macinat-o impreuna cu oregano in mojar si am trecut-o prin sita deasupra sosului. Se gusta de sare cu simt de raspundere caci am avut destule ingrediente sarate.
Se sparg ouale in sos cu grija sa ramana galbenusul integru si sa nu se atinga unul de celalalt si se posheaza timp de 3-4 minute cu capacul pus pana cand albusul e alb, mat si coagualat, dar galbenusul e fluid.
Se servesc in mod traditional din tigaie cu parmezan ras deasupra si o chiffonade de busuioc verde si se asigura la masa o cantitate apreciabila de paine taraneasca proaspata.
Daca nu am avut fotografie proprie :( , va tratez cu dedicatia muzicala
http://www.youtube.c...h?v=up0t2ZDfX7E
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 29 December 2012 - 10:02 AM

Imi place tare tot ce ai adaugat in sos .
Fix pe gustul meu .
Trebuie musai sa o incerc si eu .
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#3 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,061
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 29 December 2012 - 10:04 AM

Curat purgatoriu :D
Excelent asortata bucata muzicala =))

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site