Forum Culinar: Mălingi - Spam (spiced ham) - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Mălingi - Spam (spiced ham) terina de porc de tipul luncheon meat

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

  Postat 14 April 2013 - 08:45 AM

Mălingi :scratch: - Spam (spiced ham)
terina de porc de tipul luncheon meat

.
Imagine atasata: monthly_04_2013/post-168-13659216875582.jpg
.

Dialog cu mama acum 30 de ani:
- Stati mult cu cortul. Ce sa-ti pun de mancare?
- Mălingi :-*
- Nu stiu daca-mi da Motroneasa. Sti ce greu e sa faci rost? Si mai esti si obraznic.

Stiam si eu, dar aveam parinti.
Si mai eram si foarte obraznic
:P

O mălingă - doua mălingi. Substantiv comun (?) feminin. Conserva chinezeasca de porc marca Ma Ling ce se cumpara pe sub mana. In engleza - Spam forma scurtata de la spiced ham
.
Imagine atasata: monthly_04_2013/post-168-13659212984744.jpg
.

Ingrediente:
800g carne de porc macinata (umar plus ceva burta)
230 g sunca presata
4 catei de usturoi
30 g amidon (1/4 cana)
4-5 cuburi de gheatza, sau +
o lingurita de zahar
o lingurita de sare, sau dupa gust
Condimente - ad libitum - eu: 1/2 lingurita boabe de piper alb si verde, o lingurita de fructe de coriandru, 6 boabe de ienupar, o pastaie de cardamon negru afumat

Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 150 grade C.
Se macina condimentele. Se zdrobeste usturoiul si se face alifie in mojar impre4una cu sarea si zaharul. Se toaca marunt sunca apoi se pune in procesorul de alimente (robot) si se marunteste cat mai bine. Se adauga carnea de porc macinata, condimentele, amidonul si cuburile de gheata zdrobite. Se proceseaza doua trei minute.
Gheata va ajuta la emulsificarea grasimii - smecherie invatata tot pe aici - si compozitia se transforma intr-o pasta fina si omogena ca cea pentru cremvurstii de casa.
.
Imagine atasata: monthly_04_2013/post-168-13659216152268.jpg
.

Se tapeteaza o tava de chec, sau craticioara cu folie de aluminiu se umple cu compozitia, se acopera etans tot cu folie de aluminiu.
Intr-o tava se pune apa fierbinte, in ea se aseaza recipientul in care coaceti sunca inncuptor, la abur timp de trei ore. In final temperatura in interior ar trebui sa fie de minim 68 grade Celsius.
Se lasa la racit, se scurg grasimile topite, se preseaza cu o greutate si se lasa o noapte la frigider.
.
Imagine atasata: monthly_04_2013/post-168-13659215180886.jpg
.

L-am vazut pe Andrew Zimmern prezidand juriul unui concurs american de spam. In retele prezentate acolo, amidonul era invariabil inlocuit cu compozitia pentru supa crema de ciuperci.
Ramane intre noi: Asa am procedat si eu.
.
Imagine atasata: monthly_04_2013/post-168-1365921586066.jpg
.


De preparat eu am preparat la abur dar nu in cuptor. Cratita de circa 1 litru, fara manere, am acoperit-o cu doua randuri de folie de aluminiu pe care am asigurat-o cu ata de bumbac muiata in apa (nu aluneca). Intr-o oala de 6 l cu fund gros am asezat cu gura in sus trei capace de borcan inalte (groase) de circa 1 cm umplute cu apa. Peste ele am asezat craticioara, am turnat pe langa apa din fierbator, am acoperit cu capac de sticla si cand a inceput sa clocoteasca am ajustat temperatura astfel incat sa se formeze aburii fierbintii dar nici sa nu dea impresia ca dedesupt e o balena care are gaze.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 14 April 2013 - 09:10 AM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 14 April 2013 - 08:45 AM, a spus:




Esti tare shefule!

Arata super si este reusita Malinga matale :P

Pe aici se zice cas de carne. Nu stiu daca este la fel ca malinga asta, dar seamana.

#3 Useril este offline   Micul 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 190
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationTargu Mures

Postat 14 April 2013 - 01:05 PM

Ce m-am distrat cu maling, habar n-aveam ca asa se numea.Dar am bagat si eu conserva din asta.Noi ii ziceam carne chinezeasca.
"- ce mananci ?
- carne chinezeasca"
maling suna mult mai bine.

#4 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 14 April 2013 - 01:36 PM

Multumesc pentru reteta. Am sa incerc sa o fac si eu, ca ne place.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#5 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 14 April 2013 - 02:43 PM

"Spamerii" - sau Mălingii :toothy9; daca preferati - din spatiul electronic vorbesc si despre retete in care e folosita carnea de curcan, rata, pui. Bineinteles cu adaus de grasime de porc (burta, slanina, etc.) pentru emulsificare.

Data viitoare, va rog mult, aduceti-mi aminte sa incerc sa incorporez si o cantitate de parmezan ras, acest rege european al gustului umami. :toothy6: (idee inspirata de reteta de polpette al sugo de la Giallo Zafferano)
Si cand vine vorba de umami si gustul savuros - ca sa parafrazez un bucatar:

1 + 1 = 8
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#6 Useril este offline   ralesu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 15 April 2013 - 07:10 PM

m-ai distrat de minune cu malingile tale!

#7 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,591
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 April 2013 - 01:09 PM

M-am teleportat inapoi in timp cu conserva asta Maestro!

La cate poteci de munti am batut, asta era piesa de rezistenta. ;)

#8 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 23 April 2013 - 04:45 PM

Nu numai ca era piesa de rezistenta in drumetii/tabere/excursii, dar pareai bogat daca iti tratai "mosafirii" cu o "malinga" din asta. Cea mai tare faza, dupa revolutie, am gasit la un magazin ceva asemanator, numai ca nu era din asta chinezeasca. Crezand ca e conserva mult cautata inainte de..., intreb: e din aia? Raspuns: "Nu, e mai buna , e carne de porc cu lanceon." La care eu: "Vai, nu pot manca din asta ca-s alergica... la lanceon."

#9 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,854
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 23 April 2013 - 11:35 PM

Maestre, am facut-o cu ocazia unei petreceri, a avut un succes nebun! O minunatie care acum si-a gasit locul in meniul pentru petreceri. Am facut portie dubla, ca deh! multe guri de fericit :biggrin:


Imagine atasata: monthly_04_2013/post-95-13667527956652.jpg
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#10 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 24 April 2013 - 09:01 AM

Mie mi-e frica sa m-apuc de asta !!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#11 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,854
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 24 April 2013 - 10:29 AM

Ioana, mie mi-a fost mai greu pentru ca a fost cantitate prea mare pentru robotul meu si a trebuit sa impart cantitatile si sa le amestec pe rand cu cuburile de gheata. Dupa ce-a ajuns in tava si la cuptor am lasat-o-n pace vreo 2 ore jumate si cand m-am uitat, crescuse de ziceai ca-i cozonac. Statea folia intinsa, gata sa crape Imagine postata Cand a fost gata, am lasat-o in tava, i-am pus un fund de lemn in cap si-un bax de apa minerala peste si-am lasat-o sa se raceasca. Repet, este minunata
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#12 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 24 April 2013 - 10:55 AM

Eu nu am food processor, blenderul s-a stricat decedind in mod letal, si mi-e frica sa sparg gheata cu handblenderul plus ca ar dura muuuuuuult ca nu pot baga decat cateva cuburi in vasuletul ala mic!
Sa incerc asa la un sfert de portie!

As face, ca si eu am mers pe munte cu conservute din astea in rucsac, mor cand ii aud pe astia ca snitelul expira in doua zile, chiftelele se prescriu tot asa, zacusca se strica, pai noi mergeam o saptamana cu ele mai la soare, mai la rece noaptea, uite ca inca va scriu! :thumleft:

Tu ce condimente ai pus??
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#13 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,854
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 24 April 2013 - 12:07 PM

usturoi, sare, zahar, piper negru si szechuan, coriandru, all spice - cred ca e enibahar si fulgi de chili, dar putin, cred ca nici juma' de lingurita

l-am facut cu amidon ca n-am avut vreme sa intru la creatie cu supa de ciuperci...cred ca de-aia a crescut asa tare Imagine postata Al meu n-a lasat grasime/sucuri deloc

Mda, eu am carat snitele prin Apuseni, vara, capatate de la o nunta pe care am onorat-o cu prezenta in prealabil. N-au avut nici pe dracu'! Si dac-or fi avut, cine arunca snitele?! Beai o rachie inainte de masa ca sa ametzasca bacteria si gata
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#14 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 24 April 2013 - 02:51 PM

Vezi postareaalpha, la 24 April 2013 - 10:29 AM, a spus:

Repet, este minunata

Te crez pe cuvant de pion ier :) caci stiu despre ce faci vorbire. :thumleft:

Arata intr-un foaaarte mare fel. :appl:
Si ti-am spus ca-mi place la nebunie formula ta de condimentare ?

O saptamana s-a pastrat la frigider (la noi in ... Filarmonica =)) unele tin post )

Si e foarte versatila.
Se poate face si pane. In cele vremi asa facea mama cand avea conserva.
Am gasit o reteta filipineza cred de fried rice cu spam (ma rog sin coserva) Am probat cu entuziasm. Taiata in cubulete carnea nu se risipeste si are nevoie de timp redus de gatit.

Pe unde a trecut soldatul american, de-a lungul si de-a latul Pacificului, spam-ul a prins radacini puternice
"Hawaii holds an annual Spam Jam in Waikiki during the last week of April."
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#15 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,475
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 10 June 2020 - 12:14 PM

In sfarsit am facut-o!
Pozele de tot rasul, dar ma grabeam si n-am chef sa fac altele ca-i intuneric si ploua :tongue3: . Deci, DA!
Voi face niste modificari data viitoare, ca ma gandeam sa-mi pun sandwich la serviciu, dar se simte usturoiul cam tare pentru birou :toothy6: . Deci mai putin usturoi, mai multa sare si condimente (mi-a fost frica sa pun prea mult, ca primesc reclamatii de la dl sot ca "iar ai pus nu stiu ce" <_< )

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_06_2020/post-192-0-46431900-1591783876.jpg


#16 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,685
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 10 June 2020 - 12:52 PM

Sa aveti poftă! Arata bine, poate o sa o incerc si eu odata!

#17 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,023
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 10 June 2020 - 04:20 PM

Aaaaaaaa, asta era deci in robot! Ei hai ca nu am fost chiiaaaaaar asa departe Imagine postata

Asta este o specialitate bavareza - nu am citit daca Paparotti a spus deja asta, daca da, scuzati redundanta!. In Bavaria ii zice Leberkäse, desi nu am inteles de ce, ca Leber = ficat , iar reteta nu prevede organe, este facuta cu carne de porc si vita ... ( https://www.wagners-...selbst-gemacht/ ) . Eu una nu sunt deloc fan Leberkäs si nici bucatarie bavareza Imagine postata , dar altii adora sa manance alaturi de piure de cartofi si Sauerkraut plus o Weizen (bere alba, fermentata, de grau).

Daca ai facut-o cu usturoi e romanizata, patentatata retetaImagine postata
Sa va fie de bine!Imagine postata

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#18 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,023
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 10 June 2020 - 04:26 PM

Poza de pe net. Leberkäse (?!!) (Leber = ficat si Käse = branza) sau Fleischkäse i se mai spune (Fleisch = carne) .

Foto de pe net.

Imagine atasata: monthly_06_2020/post-12-0-22327300-1591799178.jpg
Se mai serveste si cu cartofi taranesti si castraveciori la otet.

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#19 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,475
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 11 June 2020 - 12:00 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 10 June 2020 - 04:20 PM, a spus:

Aaaaaaaa, asta era deci in robot! Ei hai ca nu am fost chiiaaaaaar asa departe Imagine postata

Asta este o specialitate bavareza - nu am citit daca Paparotti a spus deja asta, daca da, scuzati redundanta!. In Bavaria ii zice Leberkäse, desi nu am inteles de ce, ca Leber = ficat , iar reteta nu prevede organe, este facuta cu carne de porc si vita ... ( https://www.wagners-...selbst-gemacht/ ) . Eu una nu sunt deloc fan Leberkäs si nici bucatarie bavareza Imagine postata , dar altii adora sa manance alaturi de piure de cartofi si Sauerkraut plus o Weizen (bere alba, fermentata, de grau).

Daca ai facut-o cu usturoi e romanizata, patentatata retetaImagine postata
Sa va fie de bine!Imagine postata


N-am stiut, mersi de info! Dar am gasit unele retete de "spam" (spiced ham) in engleza, cu usturoi, asemanatoare cu cea postata aici, altele fara.
Cred ca e precum alte specialitati nationale cum ar fi sarmalele, sa zicem - majoritatea popoarelor est-europene/balcanice se lauda ca ei le-au inventat :D .
N-am mai mancat din copilarie, eu nu cumpar asa ceva, clar i-am uitat gustul, dar carnea aceea din conserva nu cred ca avea aroma de usturoi. Mie asta mi-a placut, cum am zis, am sa pun poate doar 1 catel de usturoi sau poate chiar fara. Noi am mancat asa rece, sub forma de sandwich.

#20 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,023
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 11 June 2020 - 03:07 PM

Da, evident Imagine postata . In fond, globalizarea a existat dintotdeauna ;)

Eu nu am vazut topicul lui Paparotti cand l-a facut, sau l-oi fi vazut si-oi fi uitat. Aici se gasesc din astea direct in formele de aluminiu, convenience.
A-propos de conservele de carne, aveam un coleg de facultate a carui mama facea doua cehstii super faine: o pasta de casa cu conserva de carne data prin masina de tocat, cu ceva parizer , dat si ala prin masina de tocat, ceva unt frecat spuma si condimente. La fel si cu conserva de peste in loc de carne de porc si parizer. Vaaaai cum era! Tin minte ca odata ne-am dus la el toata gasca sa invatam ca eramm in sesiune si avea doua lighenuse pline si tot a disparut. Diparut e si colegul meu care, dupa ce a ajuns in Canada cu multi altii din grupul nostru , s-a departat de ei si s-a axat pe cariera lui. Imi e dor de el .

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site