Forum Culinar: Ierburi aromatice - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ierburi aromatice

#1 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,447
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 April 2015 - 09:37 AM

Hai sa vorbim despre ele, sa le vedem, sa ne sfatuim despre cum le folosim :( Eu ca in fiecare an pun multe dar de folosit mai putin, tot le ud si le ingrijesc dar cind e sa le folosesc ramin la traditionalul patrunjel, rar cind fac cite ceva si le folosesc preponderent.
Traducerile le-am luat de pe siteul asta pe care il consult de foarte multi ani
http://gernot-katzer...engl/index.html
In gradina dafinul pus acum 3 ani e mare de tot, salvia isi revine ca dupa fiecare iarna, erba cipollina a facut un manunchi frumos si sanatos, si mai am 2 tufe cred de lamiita si vreo menta.
Rozmarinul batrin de tot e inflorit
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-14283906771072.jpg

Pe balcon mi-am pus ieri 3 feluri de timo (Thymus vulgaris) Un fel de cimbru?
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-14283907131866.jpg
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-14283907427057.jpg
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-14283907614469.jpg
In vasul in care cred ca renaste leusteanul am pus cerfoglio (Myrrhis odorata)
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-14283908843432.jpg
Apoi 3 feluri de menta
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-14283909606476.jpg
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-14283909794682.jpg
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-14283909961352.jpg
si iar erba cipollina ceapa mica? (Allium schoenoprasum)
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-14283910278821.jpg
santoreggia Cimbru de grădină? (Satureja hortensis)
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-1428391058886.jpg
issopo Isop? (Hyssopus officinalis) pe care cred ca il pun pentru prima data si habar n-am ce sa fac cu el :love7: cre' ca l-am luat crezind ca e tarhon
Imagine atasata: monthly_04_2015/post-4-14283923746833.jpg
Am mai pus busuioc genovez si lamiios da' nu l-am pozat si acu imi dau seama ca n-am gasit tarhon si n-am plantat marar, sper sa mai am niste seminte.

#2 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,328
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 07 April 2015 - 09:45 AM

Adriana, primul cimbru ala "lamaiat" e fan-tas-tic.
Cel putin eu il ador, cimbru+lamaie o combinatie care-mi gadila nasul! :love7:

Imi place iarba ciorii(erba cipolina), ii trimit mereu mamei sa gasesc proaspata cand ajung in iunie.

Anul acesta ii trimit mai multe specii de ardei iute: habanero portocaliu si alte exotisme.
sa vedem daca le prieste aerul de munte. :(

#3 Useril este offline   Kiva 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 07 April 2015 - 09:57 PM

Soacra-mea are pe terasa cred ca vreo 20 si ceva de ghivece cu diverse plante aromatice si la fel, nu foloseste niciuna din ele. Eu ce mai culeg ceva oregano sau cimbru - asta ultimul e cam amarat si ma chinui sa culeg cateva frunzulite cand am nevoie. Salvie are in gradina cateva tufe. Are si ea isop dar habar nu am la ce se foloseste. Ar fi interesant daca cineva are experienta sa ne impartaseasca. Cea mai mare bucurie a mea a fost cand am descoperit ca are leustean. Are si un copacel de dafin din care in fiecare vara culeg pentru adaugat in oala si usuc frunze pentru iarna.

Eu am pus in gradina patrujel de frunze si de radacina. Abia dupa vreo 2 zile mi/am dat seama ca o sa am o multime de frunze ca na, si ala de radacina face frunze :( . Mararul mai astept ca aici saptamana trecuta a fost ger de/a binelea dar de azi se anunta temperaturi de aproape 20 grade.

Oful meu cel mare este ca nu reusesc sa cresc plantele in bucatarie, mai ales pe timpul iernii. Am avut deja de cateva ori ghivece cu patrunjel, oregano sau/si busuioc si de fiecare data in maxim o luna s/au dus. Parerea mea e ca la mine in casa e mult prea cald si plantele nu rezista...

#4 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 08 April 2015 - 12:26 PM

Nici eu nu am avut mult succes, pana acum, cu plantele aromatice. Adica am plantat in ghivece mari (cimbrisor, oregano, rozmarin) si le-am scos primavara afara in curte, sau in micuta gradinita (menta). Acestea s-au dexzvoltat bine si rezista peste iarna, cu ghivecele bagate in casa, nu-s pretentioase la udat (cu exceptia rozmarinului pe care reusesc sa-l pierd sistematic), dar se umplu de par de la cainele nostru de curte si mi-e sila sa le mai folosesc la mancare. Anul asta, dupa ce scot ghivecele actuale cu flori de pe terasa afara, am zis ca o sa incerc din nou sa plantez plante aromatice in ghivece mari si sa le las peste vara pe terasa, ca sa nu mai vina par de caine pe ele. Vedem si experimentul asta. Eu ador rozmarinul si busuiocul ...

Am primit o data frunze de dafin proaspete din Italia, moooama ce aroma pe langa alea cumparate!!! Chiar uscate si consumate in urmatoarele luni au fost minune pe langa cele uscate din magazin. Complet diferita aroma, nici pic de amareala!

Sa explicati, va rog si care, cum se taie/recolteaza, pt ca sa continue sa produca frunze.

Cand vad la emisunile bucatarilor cum au o adevarata gradina de plante aromatice in bucatarie mereu imi doresc sa reusesc si eu!

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#5 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 09 April 2015 - 08:48 AM

Vezi postareaAdriana, la 07 April 2015 - 09:37 AM, a spus:

]
issopo Isop? (Hyssopus officinalis) pe care cred ca il pun pentru prima data si habar n-am ce sa fac cu el :rolleyes: cre' ca l-am luat crezind ca e tarhon
Atasament issopo.jpg
Am mai pus busuioc genovez si lamiios da' nu l-am pozat si acu imi dau seama ca n-am gasit tarhon si n-am plantat marar, sper sa mai am niste seminte.



nu are intrebuintare culinara se foloseste in uleiuri aromatice sau in siropuri medicinale.
Stiam ca am citit intr-o carte care mi-am luat-o anul trecut(Biblia Platelor), acolo am citit de plante pe care le cunosteam dar si de care nu auzisem niciodata si era si asta.

Eu anul trecut am pus ceapa ciorii si vad ca anul asta a dat iarasi,desi uitasem ghiveciul pe terasa afara.Mai am thymian(thymus vulgaris), asta il tin in bucatarie, un dafin mic(cred ca v-a tb sa-l schimb intr-un ghiveci mai mare).Busuiocul nu stiu de ce nu rezista, l-am tinut pe balcon , la inceput pare ca-i merge bine apoi moare.Am avut busuioc normal, rosu, tailandez.Salvia mi-a murit, la fel rosmarinul.Singurul care rezista de vreo 4 ani e leusteanul.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,447
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 May 2018 - 08:13 PM

Cine se pricepe la marar?
Am reusit in sfirsit sa gasesc si am pus unul pe balcon si unul in gradina, au crescut acum destul de mult in lungime, intrebarea mea e daca il tai acum, pornesc alte crengute de la baza sau sta acolo si renaste la anu?
Imagine atasata: monthly_05_2018/post-4-1525889607966.jpg

#7 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,447
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 31 March 2019 - 12:45 AM

iar eu si mararul :D
l-am cumparat pe asta
daca tin in apa tulpinele astea (dupa ce folosesc frunzele) oare le iese mustati sa pot sa il plantez?
Imagine atasata: monthly_03_2019/post-4-0-73957500-1553985922.jpeg

#8 Useril este offline   Hazel 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 668
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationIasi / Norfolk

Postat 31 March 2019 - 08:56 AM

Vezi postareaAdriana, la 31 March 2019 - 12:45 AM, a spus:

iar eu si mararul :D
l-am cumparat pe asta
daca tin in apa tulpinele astea (dupa ce folosesc frunzele) oare le iese mustati sa pot sa il plantez?
Atasament marar.jpeg


De ce nu incerci sa iei seminte si sa le semeni?
Eu am luat de pe ebay acum 2 ani cand aveam gradina, au crescut fara probleme si aici e mai frig ca la tine. Am semanat in mai multe serii, toata vara, am avut si marar cu seminte, de pus la muraturi si marar frunze, proaspat, de pus la mancare.
Anethum Graveolens si nici nu-s scumpe de loc, am dat o lira pe un plic cu 2500 de seminte.

Aceasta postare a fost editata de Hazel: 31 March 2019 - 08:58 AM

Imagine postata

#9 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,447
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 31 March 2019 - 09:05 AM

Semăn in fiecare an in ghiveci dar iese foarte puțin sau deloc. Am lăsat și semințele care s-au făcut să cadă înapoi in ghiveci și n-a mai ieșit. In grădină am pus anul trecut dar văd ca n-a ieșit iar, dar acolo există pericolul Puffy ☺ care cîteodată face ravagii și acu a scurmat chiar acolo, văd că doar erba cipollina a ieșit in coltul ăla. Po' să încerc iar să pun niște semințe și să protejez locsorul. Leusteanului i-am făcut un zid de cărămizi împrejur 😏 Anul ăsta plante de mărar n-am găsit unde mă duc de obicei.
Chiar mă întrebam unde l-or crește așa frumos pe ăsta cumpărat acu, cre ca prin vreo seră

#10 Useril este offline   Hazel 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 668
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationIasi / Norfolk

Postat 31 March 2019 - 09:52 AM

Vezi postareaAdriana, la 31 March 2019 - 09:05 AM, a spus:

Semăn in fiecare an in ghiveci dar iese foarte puțin sau deloc. Am lăsat și semințele care s-au făcut să cadă înapoi in ghiveci și n-a mai ieșit. In grădină am pus anul trecut dar văd ca n-a ieșit iar, dar acolo există pericolul Puffy ☺ care cîteodată face ravagii și acu a scurmat chiar acolo, văd că doar erba cipollina a ieșit in coltul ăla. Po' să încerc iar să pun niște semințe și să protejez locsorul. Leusteanului i-am făcut un zid de cărămizi împrejur 😏 Anul ăsta plante de mărar n-am găsit unde mă duc de obicei.
Chiar mă întrebam unde l-or crește așa frumos pe ăsta cumpărat acu, cre ca prin vreo seră


Cred ca in gradina au mai multe sanse. Eu am semanat si in gradina si in polytunnel, au crescut peste tot. Am pus compost si topsoil ca baza. In polytunnel a crescut lung si subtire, in gradina, mai incet si mai sanatos.
Cat despre Domnnisoara Puffy, am avut si eu o domnisoara care scurma cu drag unde erau seminte mai valoroase! Am rupt in doua bete de frigarui si le-am infipt in straturi, destul de des, pana au crescut plantele suficient, asa am tinut pufoasa departe.
Mult noroc si sper sa reusesti, si eu iubesc mararul si acum imi lipseste, ce cumpar de la supermarket nu are nici un miros...
Imagine postata

#11 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,447
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 31 March 2019 - 12:16 PM

Mersi, încerc iar, da tre sa găsesc semințele că acu le-am căutat rapid intr-un loc unde credeam că le am dar nu le-am găsit. Deocamdată am coborît patrunjelul și i-a pus Stefano o plasa să nu intre. Da nu se rănea cu bețișoarele? Sau se înțepa prima dată și pricepea că nu tre să se mai apropie?

#12 Useril este offline   Hazel 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 668
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationIasi / Norfolk

Postat 31 March 2019 - 01:17 PM

Seminte comanda pe ebay, tot ce am luat de pe ebay a crescut fara probleme. Pufele is destepte, nu s-a ranit, a stat departe.
Imagine postata

#13 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 493
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 31 March 2019 - 03:11 PM

Ce mi-as dori un dafin, dar nu am vazut de cumparat pe aici. Asta se inmulteste prin butasi?

#14 Userul este online   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,458
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 01 April 2019 - 10:03 AM

Vezi postareaAdriana, la 31 March 2019 - 12:45 AM, a spus:

daca tin in apa tulpinele astea (dupa ce folosesc frunzele) oare le iese mustati sa pot sa il plantez?


nu cred, de obicei se strica

Vezi postareaHazel, la 31 March 2019 - 08:56 AM, a spus:

aici e mai frig ca la tine.


pai tocmai, ca-i place la umbra si udat din belsug, seceta il termina.

#15 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,447
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 April 2019 - 10:17 AM

uite-l inflorit
Imagine atasata: monthly_04_2019/post-4-0-65669300-1554106630.jpg

n-ai cautat plantuta in magazinele astea cu tot felul de flori
asta al nostru e replantat ca cel vechi a murit, si creste ca Fat Frumos :rolleyes:
eu am plantat aromaticele ieri dar n-am mai avut putere sa le si pozez
vi le arat zilele urmatoare

#16 Userul este online   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,458
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 01 April 2019 - 10:33 AM

Vezi postareaAdriana, la 01 April 2019 - 10:17 AM, a spus:

uite-l inflorit


Adriana, dafinul ala care e pe strada in Italia e acelasi cu asta din care se iau frunze ptr aroma-n bucatarie? ca am rupt si eu vreo doua, dar asa, verzi, nu prea miroseau :rolleyes:

tot asa credeam si despre citricele care cresc pe strazi in Grecia, dar sunt doar ornamentali.

#17 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 493
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 01 April 2019 - 10:36 AM

Adriana, m-am uitat tot timpul, dar nu am vazut! Perseverez si mai caut.

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 12,447
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 April 2019 - 03:50 PM

Vezi postareamoatza, la 01 April 2019 - 10:33 AM, a spus:

Adriana, dafinul ala care e pe strada in Italia e acelasi cu asta din care se iau frunze ptr aroma-n bucatarie? ca am rupt si eu vreo doua, dar asa, verzi, nu prea miroseau :rolleyes:

pai asa ar trebui sa fie
din cite stiu eu unul e, si la mincaruri si la coronite pentru cei care termina facultatea
o sa incerc sa pun citeva in uscator sa vedem daca se schimba parfumul

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site