Forum Culinar: Clapon umplut la cuptor - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Clapon umplut la cuptor

#1 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,781
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 19 December 2019 - 12:20 PM

O reteta pentru sarbatori.

Ingrediente:
1 clapon de circa 2,6 kg
650 gr de carne tocata de porc
125 gr mortadella
20 gr fistic intreg fara coaja
50 gr prune seci
50 gr curmale
1 ramurica de rozmarin
2 ramurele de cimbru
sare, piper
ulei extravirgin de masline


Am curatat, am parlit si am spalat claponul. Apoi l-am uscat atat in interior cat si in exterior.

Carnea tocata o vroiam un pic mai fina, asa ca am pus-o in termomix pentru cateva secunde la tocat. Am tocat si mortadella fin de tot, tot la termomix.

Intr-un castron am amestecat carnea tocata de porc, mortadella tocata, fisticul intreg, prunele seci si curmalele taiate bucatele, rozmarinul si cimbrul taiate marunt, sare si piper. Am amestecat bine si am pus la frigider pentru o noppte.

A doua zi am umplut claponul cu compozitia facuta, l-am inchis cu cateva scobitori si l-am pus intr-o tava cu un fir de lei extravirgin de masline. Foarte putin ulei pentru ca claponul lasa o gramada de grasime in timp ce coace.

L-am dat la cuptor la 220 de grade pentru primele 25 de minute, apoi am scazut temperatura la 180 de grade pentru 40 de minute, dupa care am ridicat temperatura la 200 de grade pana la final.

Imagine atasata: monthly_12_2019/post-13-0-39527700-1576750677.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2019/post-13-0-02319200-1576750699.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2019/post-13-0-19124200-1576750721.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2019/post-13-0-69196400-1576750743.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2019/post-13-0-88412700-1576750771.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2019/post-13-0-03337600-1576750788.jpg

#2 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,781
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 19 December 2019 - 01:06 PM

Eu obisnuiesc sa fac supa cu clapon de Craciun.
Claponul poate fi si umplut si apoi fiert in supa, in cazul asta se coase, nu mai folosesc scobitori.
La cuptor iese fraged si pieptul care de obicei e mai innecacios. Foarte putin ulei pun pt ca claponul lasa multa grasime in timpul coacerii, deci nici nu-l mai ung cu unt sau altceva.

#3 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 19 December 2019 - 05:39 PM

F festiv arata! Felicitari! Tu l-au facut mai inainte, sa inteleg. Ce ai in plan de Craciun, daca ai facut acum minunatul asta?
Si ce fel de consistenta are, ca un pui sau ca o gaina de tara? La noi nu stiu sa se creasca claponi.

#4 Useril este offline   bellamama 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,455
  • Inregistrat: 27-May 13
  • LocationBucuresti

Postat 19 December 2019 - 06:15 PM

 moatza, la 19 December 2019 - 05:39 PM, a spus:

La noi nu stiu sa se creasca claponi.

Cred ca nu MAI stiu.
Pe vremea bunicii era oratanie boiereasca.
Cred, mai ales, ca nu mai stiu face operatia de castrare.

#5 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,781
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 19 December 2019 - 07:01 PM

 moatza, la 19 December 2019 - 05:39 PM, a spus:

F festiv arata! Felicitari! Tu l-au facut mai inainte, sa inteleg. Ce ai in plan de Craciun, daca ai facut acum minunatul asta?
Si ce fel de consistenta are, ca un pui sau ca o gaina de tara? La noi nu stiu sa se creasca claponi.


Ah nu nu, sunt vechi pozele l-am facut acum cativa ani. M-am gandit ca poate mai inspira pe cineva.
Nu e ca gaina, mai degraba ca puiul. E practic un cocos castrat, crescut zen.
Pacat ca nu se gaseste decat in perioada sarbatorilor. Supa de clapon e excelenta, cea mai buna dupa parerea mea, aici e traditie in ziua de Craciun sa se gateasca supa si sa se fiarba apoi in ea tortellini.

#6 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,781
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 19 December 2019 - 07:09 PM

De Craciun sincer nu am facut inca nici un menu.
Daca nu ar fi iesit la iveala anumite situatii, impedimente, la ora asta am fi fost in Ro.

#7 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 19 December 2019 - 08:50 PM

 bellamama, la 19 December 2019 - 06:15 PM, a spus:

 moatza, la 19 December 2019 - 05:39 PM, a spus:

La noi nu stiu sa se creasca claponi.

Cred ca nu MAI stiu.
Pe vremea bunicii era oratanie boiereasca.
Cred, mai ales, ca nu mai stiu face operatia de castrare.


oricum, am si am avut neamuri la tara, nimeni nu castra cocosi.
de fapt, de claponi am auzit doar prin carti.

Any, chiar ma gandeam ca ai inceput-o prea devreme, mai ales ca-ti vazusem puiul la cuptor :rolleyes:

Sarbatori cu bine, oriunde va veti gasi!

#8 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,516
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 December 2019 - 08:52 PM

Top reteta Any, jos palaria, come sempre!

#9 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,781
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 19 December 2019 - 09:21 PM

 moatza, la 19 December 2019 - 08:50 PM, a spus:

 bellamama, la 19 December 2019 - 06:15 PM, a spus:

 moatza, la 19 December 2019 - 05:39 PM, a spus:

La noi nu stiu sa se creasca claponi.

Cred ca nu MAI stiu.
Pe vremea bunicii era oratanie boiereasca.
Cred, mai ales, ca nu mai stiu face operatia de castrare.


oricum, am si am avut neamuri la tara, nimeni nu castra cocosi.
de fapt, de claponi am auzit doar prin carti.

Any, chiar ma gandeam ca ai inceput-o prea devreme, mai ales ca-ti vazusem puiul la cuptor :rolleyes:

Sarbatori cu bine, oriunde va veti gasi!


Multumesc la fel 😙!
Chiar a fost bun puiul, era din ala crescut liber.

 Eataly, la 19 December 2019 - 08:52 PM, a spus:

Top reteta Any, jos palaria, come sempre!


Grazie 😙

#10 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,009
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 19 December 2019 - 11:30 PM

Ca la mese boierești, bravo! :appl: La noi acasă se făcea mereu găină umplută cu amestecul din măruntaie, cu ceapă, bine piperate. O s-o fac și eu tradiție, chiar dacă umplu cîte un pui destul de des și-l bag la cuptor. Eu îl pun în vas cu capac pentru vreo 2 ore, apoi îi scot capacul și mai las vreo jumătate de oră să se usuce și rumenească. Îi pun și mere, pere sau gutui felii pe lîngă ea în vas.

#11 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,621
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 15 January 2020 - 10:42 PM

 any_annette, la 19 December 2019 - 07:01 PM, a spus:

 moatza, la 19 December 2019 - 05:39 PM, a spus:

F festiv arata! Felicitari! Tu l-au facut mai inainte, sa inteleg. Ce ai in plan de Craciun, daca ai facut acum minunatul asta?
Si ce fel de consistenta are, ca un pui sau ca o gaina de tara? La noi nu stiu sa se creasca claponi.


Ah nu nu, sunt vechi pozele l-am facut acum cativa ani. M-am gandit ca poate mai inspira pe cineva.
Nu e ca gaina, mai degraba ca puiul. E practic un cocos castrat, crescut zen.
Pacat ca nu se gaseste decat in perioada sarbatorilor. Supa de clapon e excelenta, cea mai buna dupa parerea mea, aici e traditie in ziua de Craciun sa se gateasca supa si sa se fiarba apoi in ea tortellini.


Imagine postataImagine postataImagine postata Adica fara sa-l tolocaneasca muierile la cap? Imagine postataImagine postataImagine postata
Nu a mai fost discutia despre clapon pe undeva sau am visat? Oare care o fi diferenta de gust intre unul normal si unul din asta? Nu ii cresc muschii, e mai fraged, care-o fi faza? Imagine postata

In orice caz, tare mi-ar placea sa gasesc si eu pe aici si sa il fac. Nu stiu daca umplutura asta, as tinde mai degraba la ceva descris de Carmella , hmmmm...

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#12 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,621
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 15 January 2020 - 11:10 PM

Ia, ca gasii informatii detaliate chiar pe germana.

Asadar claponului, numit pre romana si capon, capun ori cäpun, ii zice Kapaun pe germana ori cocos ingrasat. Adica un fel de tratament aplicat special in scopul consumlui. Dar nu il indoapa nimeni cu furtunul, ca pe ratele si gastele sacrificate pentru foie gras.

Zice ca este un cocos care se castreaza la varsta de 12 saptamani si se face fie de catre veterinar fie de catre macelari cu experienta in asta, pentru ca trebuie sa stie anatomia lor ca sa o faca bine. Pe langa bijuterii li se mai taie de fapt si creasta si gusa, cei doi lobi de sub barba.

Carnea de clapon se considera a fi foarte fina la gust si este foarte apreciata printre gourmets. Asta ne-a confirmat-o Any de multe ori deja Imagine postata
Culoarea tipica rosie a crestei si lobilor de sub cioc paleste, se albeste, sunt mai inalti decat cocosii cu bijuterii, au penele la gat si in coada mai lungi si mai bogate si sunt la coada ierarhiei...nu mai au contacte intime , nu ii mai iubeste nimeni Imagine postata, nici de cantat nu mai pot ca au vocea mult mai guturala si tremurata decat a unui cocos dupa care iti vine sa arunci cu ciubotele pe la 4 dimineata ca nu mai tace. Fug de bataile dintre cocosi , ba mai rau, pana si de gainile mai nebune care sar la bataie.
In schimb, se spune ca au instincte de closca pentru puisorii care au eclozat in clocitoare artificiala si ca sunt chiar folositi pe post de closca in multe crescatorii. Ha, hai ca asta chiar e buna! Lucru care era de asteptat, evident ca este vazuta cu ochi critici cresterea lor de catre luptatorii pentru drepturile animalelor.

Si in Germania sunt traditionali de Craciun, motiv pentru care se gasesc cica doar in luna decembrie in magazine speciale.
Cica cei mai gustosi sunt claponii de Bresse (Chapon de Bresse).



Iac-asa arata claponeii:
Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-79020700-1579122145.jpg
Si...mneaei? Pai e plin de golase pe la tara. Imagine postata

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-57204500-1579122309.jpg



Io cre'ca tot sateanu are-n curte un clapon si el habar n-are Imagine postata

Ähm...si am dat si peste niste magazine speciale care vand claponi de Bresse...unul de 4,5 kg coasta dhäcât 398,25 euro (88,50 euro pe kilogram). Imagine postata
Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-44749300-1579122614.jpg


Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#13 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 16 January 2020 - 07:52 AM

io nu mai vreau claponi :(

#14 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,621
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 17 January 2020 - 12:38 PM

Din cauza tratamentului pe care li-l aplica? Sau din cauza de pret?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#15 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 17 January 2020 - 01:41 PM

pret? la noi nici nu se gasesc de cumparat.

#16 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,781
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 17 January 2020 - 03:40 PM

Eu in nici un caz nu-l iau la pretul asta. Un clapon bun de aproape 3 kg costa in jur de 30 de euro.

Am mai luat unul de 2 kg, l-am bagat la con gelator, cand ne-o fi iar pofta il fac.

#17 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,621
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 17 January 2020 - 06:37 PM

Eu l-as face, desi mi se pare dureros ce le face...is curioasa de cum e la gust. Aici se gaseste un pui Kir, parca asa ii zice, care e asa galben la culoare.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site