Forum Culinar: Tort de portocale - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tort de portocale

#1 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,416
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 16 January 2020 - 08:34 PM

Asta e cea de a treia si ultima reteta a casei, tort din mosi stramosi care nu inceteaza niciodata sa entuziasmeze mancaciosii si pofticiosii.

Eu nu l-am facut in viata mea niciodata pana acum, doar pe celelalte doua. Aroma este ceva de nedescris si prietenii au fost absolut incantati.

Pe langa portocalele necesare am mai pus si kumquat si Campari...mmmm-mmmm:




Bon, pana una alta, daca aveti portocalele si alte citrice frumos mirositoare, puneti-le sa stea cateva ore in apa ca sa li se dizolve ceara aia de pe ele, apoi spalati bine cu buretele . Radeti coaja de la 2-4 portocale, taiati rondele intre 2 si 4 portocale.
Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-70459600-1579199330.jpg

Ingrediente blat:



- 8 oua

- 8 linguri zahar, eu inlocuiesc 3 linguri de zahar cu 3 de zahar vanilat, aprocimativ 3 pliculete

- 8 linguri faina

- 4 linguri apa minerala

- 1 varf sare



Preparare blat:

- - separati albusurile de galbenusuri

- - bateti albusurile spuma cu un varf de sare, adaugati treptat zaharul tos si faceti o bezea teapana

- - galbenusurile le bateti crema cu zaharul vanilat, nu sa se faca maioneza

- - amestecati cele doua creme

- - adaugati faina treptat si in ploaie si incorporati bine

- - adaugati si cele 4 linguri de apa minerala

- - puneti la copt in cuptorul preincalzit. Maximum 30 minute la 175 grade, variatii in functie de cuptor, desigur.

Daca respectati pasii astia, va iese un blat super buretos care se va imbina perfect cu crema tortului. Trebuie sa arate cam asa:




Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-18241500-1579199494.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-14293800-1579199504.jpg





Ingrediente crema:

- - coaja de la doua sau mai multe portocale

- - rondele de portocala pentru tapetat vasul

- - sucul de la o portocala, pentru insiropat, daca se doreste. Dupa fantezie puteti imbina sucul cul ichor de portocale ori altele. Eu il fac campari oranj, un spritz de aperol si stropit cu zgarcenie blatul caci e foarte buretos si trage multa umezeala de la crema déjà. Blatul trebuie sa fie stabil ca sa poata sustine crema si portocalele.

- - 500 ml lapte

- - 500 ml frisca . Eu am pus 300 g frisca si 200 iaurt grecesc

- - 4 oua

- - 2 linguri faina

- - 200 g zahar

- - 2 pliculete zahar vanilat si/sau mdauva de vanilie

- - 5 g de gelatina ori cel putin 6 foi care se inmoaie inainte in apa rece







Preparare crema :



- - galbenusurile se fac crema cu zaharul vanilat si ceva zahar tos

- - se adauga faina si amesteca bine

- - laptele se fierbe cu restul de zahar si coaja de portocale

- - se adauga gelatina in laptele cald nu fierbinte

- - se lasa sa se mai raceasca , se pune peste crema de galbenusuri si faina

- - se pune maglavaisul pe baie de abur si se amesteca pana se face o sarlota ca o smantana groasa. Se da deoparte si se lasa sa se ajunga la temperatura camerei

- - se adauga cu atentie albusurile batute bine spuma cu ceva zahar

- - se adauga in sarlota frisca batuta bine si iaurtul, in cazul meu.





C
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#2 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,416
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 16 January 2020 - 08:43 PM

Cam asa arata sarlota respectiva , dupa care se pun cu grija albusurile, iaurtul si frisca:Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-51454300-1579199765.jpg

Si consistenta cremei la final:Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-94012000-1579199807.jpg
Asamblare :


Se tapeteaza vasul in care faceti tortul cu rondele de portocale. Se pune crema, se pune un rand de blat, insiropat putin blatul, iar un rand de rondele de portocala, daca mai aveti, eu nu am ma avut, iar crema, iar blat, insiropat. Dat la frigider peste noapte neaparat. Este unul din cele mai racoritoare si aromate torturi pe care le-am mancat vreodata.





Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-00905000-1579199886.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-00905000-1579199886.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-34597700-1579199929.jpg




Dupa o noapte de frigi:




Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-41446700-1579199966.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-36366000-1579199977.jpg




Doua felii fara sa respiram prea mult fiecare...prea misto e tortul asta!


Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-49895700-1579199996.jpg




Hai cin-cin cu un Campari! Sau Aperol, sau ce vreti ;)


Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-19789400-1579200008.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-48594900-1579200017.jpg




Da, ultima poza trebuia sa fie in locul aleia care s-a dublat. Intelegeti voi ordinea :)

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-06721700-1579199906.jpg

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#3 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,070
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 16 January 2020 - 10:01 PM

Mmmmm!! parca-i simt parfumul si gustul proaspat!!!! :drool: Arata suuppeerr!! :occasion15: :occasion14:

#4 Useril este offline   Hazel 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 728
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationIasi / Norfolk

Postat 16 January 2020 - 10:16 PM

Superb Lori! Si plin de amintiri de asemenea :love7:
Imagine postata

#5 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,416
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 16 January 2020 - 11:00 PM

Vezi postareaGeany, la 16 January 2020 - 10:01 PM, a spus:

Mmmmm!! parca-i simt parfumul si gustul proaspat!!!! :drool: Arata suuppeerr!! :occasion15: :occasion14:


Sa ti-o zic pe a dreapta...nush de ce niciodata nu m-a tras asa tare sa fac tortul asta, mereu castiga ori ala cu nes ori ala cu foi de bezea si mereu imi spuneam ca lasa ca din asta mananc ori la mama ori la sor. Aia e innebunita dupa el. A clacat cand i-am trimis secsiune Imagine postata
Nici acu nu il faceam dar am gasit niste portocale atat de parfumate si zemoase si dulci la rusi, plus nu mai spun ca am taiat marunt si coaja de la kumquatul ala, care are o aroma foarte patrunzatoare, nush cum sa spun, desi fructele is acre ca naiba. Extraordinar de parfumat!


Vezi postareaHazel, la 16 January 2020 - 10:16 PM, a spus:

Superb Lori! Si plin de amintiri de asemenea :love7:


Asta era, nu? Intai si intai matusa-mea a fost cu reteta asta si noi il tot gustam la revelion pe la ea pana cand a adoptat-o si mama. Ma bucur ca ti-am trezit nostalgii :)
Stiu ca e un tort cunoscut si uzual , dar oare tot asa o fi reteta? A ta e la fel?
Uite ca nici nu ama vut curiozitatea sa ma uit daca mai e vreo reteta pe forum...

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,070
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 16 January 2020 - 11:11 PM

Hi hi! draga Laponel',eu nu-l mai fac pt. ca copchii' nu vor decat ciocolatos(si aici ma refer la evenimente inclusiv nepoteii mei) tata diabetic n-are voie de nici un fel,dar domnul Geany mami si sorica tare le place diplomatul,reteta mea e tot cu crema din 4 oua,se fierb galbenusele cu lapte si se incorporeaza mai apoi cu bezeaua din albuse ,smantana si gelatina,coaja de portocala la reteta mea zice ca se fac cuburele si se fierbe in apa cu zahar apoi se scurge si se pune in crema la fel mai contine stafide inmuiate de preferinta in ceva alcool,rom lichior ceva daca nu-s si copii care degusta,tot la fel in vasul tapetat cu rondele de portocale,mama il facea mereu de revelion, asta ori tortul ala cu mere intregi scobite umplute cu gem,pandispan si apoi ornat cu frisca :71:

#7 Useril este offline   Hazel 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 728
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationIasi / Norfolk

Postat 16 January 2020 - 11:22 PM

[/quote]

Asta era, nu? Intai si intai matusa-mea a fost cu reteta asta si noi il tot gustam la revelion pe la ea pana cand a adoptat-o si mama. Ma bucur ca ti-am trezit nostalgii :)
Stiu ca e un tort cunoscut si uzual , dar oare tot asa o fi reteta? A ta e la fel?
Uite ca nici nu ama vut curiozitatea sa ma uit daca mai e vreo reteta pe forum...
[/quote]

Asa era si reteta noastra. Cand eram foarte tanara si nu era internet, faceam schimb de retete cu prietenele si coceam toate cam aceleasi prajituri sau torturi de sarbatori sau la diferite ocazii :lol:
Imagine postata

#8 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,915
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 17 January 2020 - 08:22 AM

Lori, cred c-am facut si eu de vreo doua ori tortul asta si, asa cum zice Hazel, era in vremea cand invarteam retetele scrise intre noi :lol:
Sa fim rezon, nu-i prea mare diferenta nici acum, doar ca-s mai multe retete si alta metoda de raspandire, enfin... avem influenceri.
Dar niciodata nu m-am preocupat prea mult cu blatul, adica faceam unul in forma clasica si-l bagam in crema, doar asamblarea era intr-un castron tapetat cu folie - adaptare se cheama :)
Tu l-ai facut semisferic? In ce l-ai copt? Si, mai ales, cum ai reusit sa decupezi capacul ala perfect? :rolleyes:

edit: imi place ca ai ocazii multe de a-l imparti cu prietenii.

Aceasta postare a fost editata de moatza: 17 January 2020 - 08:23 AM


#9 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,416
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 17 January 2020 - 06:32 PM

Vezi postareamoatza, la 17 January 2020 - 08:22 AM, a spus:

Lori, cred c-am facut si eu de vreo doua ori tortul asta si, asa cum zice Hazel, era in vremea cand invarteam retetele scrise intre noi :lol:
Sa fim rezon, nu-i prea mare diferenta nici acum, doar ca-s mai multe retete si alta metoda de raspandire, enfin... avem influenceri.
Dar niciodata nu m-am preocupat prea mult cu blatul, adica faceam unul in forma clasica si-l bagam in crema, doar asamblarea era intr-un castron tapetat cu folie - adaptare se cheama :)
Tu l-ai facut semisferic? In ce l-ai copt? Si, mai ales, cum ai reusit sa decupezi capacul ala perfect? :rolleyes:

edit: imi place ca ai ocazii multe de a-l imparti cu prietenii.

Si eu ma bucur fara limite Imagine postata


Siii acesta este cel de-al doilea motiv pentru care l-am facut...zilele trecute m-am dus in boxa sa iau ceva si am dat peste forma mea funky de copt , nou nouta, luat acum jde ani, cand inca mai credeam ca pe langa un full job voi mai avea timp si de altele...na, ca am dus-o ieri inapoi, dar am gasit-o pe net.
Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-55952300-1579278045.jpgImagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-85660600-1579278066.jpg
Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-39933600-1579278074.jpg

Vivat caietele de retete comuniste! Am caietul de la ma scanat tot. L-a inceput in anii 90, parca. Inca existent si in forma lui originala, nush cum de mai rezista hartia aia .


Influenceri, bloggeri, vloggeri, trendsettari, revolutionari, cursanti, gourmets wannabe...dar cei adevarati is putin Imagine postata


Vezi postareaHazel, la 16 January 2020 - 11:22 PM, a spus:

Asa era si reteta noastra. Cand eram foarte tanara si nu era internet, faceam schimb de retete cu prietenele si coceam toate cam aceleasi prajituri sau torturi de sarbatori sau la diferite ocazii :lol:


Noi aveam pe nasa sora-mii ca sursa speciala, sa spun asa, ca venea cu retetele de la Botosani, Piatra Neamt (unde avea rude ce lucrau la fabrica de zahar, ne aducea serbet mereu si retete noi din zona aia) si Suceava. Reteta de tort cu foi de bezea, alcazalele si prajitura cu crant sunt de la ea, mama ce secret maxim erau. Si au ramas dupa 30 de ani inca cele mai laudate si apreciate prajiturele evah! De catre toti care au calcat fie pragul mamei, fie pragul sursei primare . Si facea tanti Dorica si niste bezeleeee, mamaaaaa. Mama nu a avut niciodata curajul sa le faca. In schimb, mama facea ciocolata de casa super, acum nu ii mai iese neam.

Geany, asta nu e deja Diplomat? Ce imi mai placea si aia...

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#10 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,273
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 17 January 2020 - 06:56 PM

Lori eu aproape reteta asta o folosesc la diplomat, singura diferenta e ca nu pun faina in crema de ou. Fierb galbenusurile cu zaharul si laptele pana da primul clocot, apoi las la racit si pun gelatina. Dupa care incorporez fructele si frisca.

#11 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,416
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 17 January 2020 - 09:11 PM

Vezi postareamoatza, la 17 January 2020 - 08:22 AM, a spus:

Lori, cred c-am facut si eu de vreo doua ori tortul asta si, asa cum zice Hazel, era in vremea cand invarteam retetele scrise intre noi :lol:
Sa fim rezon, nu-i prea mare diferenta nici acum, doar ca-s mai multe retete si alta metoda de raspandire, enfin... avem influenceri.
Dar niciodata nu m-am preocupat prea mult cu blatul, adica faceam unul in forma clasica si-l bagam in crema, doar asamblarea era intr-un castron tapetat cu folie - adaptare se cheama :)
Tu l-ai facut semisferic? In ce l-ai copt? Si, mai ales, cum ai reusit sa decupezi capacul ala perfect? :rolleyes:

edit: imi place ca ai ocazii multe de a-l imparti cu prietenii.


Am uitat sa spun:si al meu tot in castron, normal, doar ca fara folie. Eu am o alta metoda. Ung peretii cu unt si lipesc bine rondelele si cand trebuie sa scot tortul, scunfund cateva minute in apa fierbinte si apoi dezlipesc cu grija cu un cutit si cade el singur. E super simplu.

Vezi postareamino, la 17 January 2020 - 06:56 PM, a spus:

Lori eu aproape reteta asta o folosesc la diplomat, singura diferenta e ca nu pun faina in crema de ou. Fierb galbenusurile cu zaharul si laptele pana da primul clocot, apoi las la racit si pun gelatina. Dupa care incorporez fructele si frisca.


Ai reteta de cofetarie? Aveam retetaruld e cofetarie pe undeva, nu mai stiu unde l-am pus. Imi placea maxim diplomatul. Ma intereseaza ce fructe confiate puneau in el...

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#12 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,273
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 17 January 2020 - 09:39 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 17 January 2020 - 09:11 PM, a spus:

Vezi postareamino, la 17 January 2020 - 06:56 PM, a spus:

Lori eu aproape reteta asta o folosesc la diplomat, singura diferenta e ca nu pun faina in crema de ou. Fierb galbenusurile cu zaharul si laptele pana da primul clocot, apoi las la racit si pun gelatina. Dupa care incorporez fructele si frisca.


Ai reteta de cofetarie? Aveam retetaruld e cofetarie pe undeva, nu mai stiu unde l-am pus. Imi placea maxim diplomatul. Ma intereseaza ce fructe confiate puneau in el...


Nu, dar garantez ca iese minunat! La noi la cofetarie in diplomat clasic erau puse doar coji de portocala confiata. Si inca o diferenta, nu pun albusurile deloc in crema. Am facut harcea parcea reteta ta, sper ca m-ai inteles.

Aceasta postare a fost editata de mino: 17 January 2020 - 09:42 PM


#13 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,070
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 January 2020 - 10:46 PM

Draga mea nu stiu ce sa spun daca e diferenta intre reteta de tort de portocale si diplomat :sad3: reteta care o aveam eu prevedea inauntru coaja de portocala fiarta in apa cu zahar apoi scursa ,dar asta nu inseamna neaparat ca reteta mea e de diplomat si a ta nu :71: cred ca e chestie de gust pana la urma ...cel putin asa cred eu :toothy9;

#14 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 6,915
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 18 January 2020 - 12:12 PM

la diplomat nu se pune ca baza budinca aia, ca, practic, 0.5l lapte cu 2 lg faina e reteta de budinca.
Mino, daca vrei sa incerci, pune si albusurile batute spuma la bain-marie, prelucrate termic, sa vezi cat de aerat si usor iese diplomatul. am facut si/si, mi se pare o mare diferenta in bine cu albusurile adaugate la sfarsit.
la cofetarie adauga f putine fructe in crema, si daca pun, pun fructe din compot sau confiate, fiindca rezista mai mult si mai bine in compozitie. iar compozitia e de-un dulce gretos, ca folosesc doar frisca vegetala, rar care pun in amestec.

Lori, am vazut eu ceva deosebit la forma blatului, de-aia am zis. Mi-amintesc cand a fost furia cu formele astea, acum ma bucur ca am trecut cu bine, fara achizitie.

#15 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,416
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 18 January 2020 - 01:40 PM

 moatza, la 18 January 2020 - 12:12 PM, a spus:

la diplomat nu se pune ca baza budinca aia, ca, practic, 0.5l lapte cu 2 lg faina e reteta de budinca.
Mino, daca vrei sa incerci, pune si albusurile batute spuma la bain-marie, prelucrate termic, sa vezi cat de aerat si usor iese diplomatul. am facut si/si, mi se pare o mare diferenta in bine cu albusurile adaugate la sfarsit.
la cofetarie adauga f putine fructe in crema, si daca pun, pun fructe din compot sau confiate, fiindca rezista mai mult si mai bine in compozitie. iar compozitia e de-un dulce gretos, ca folosesc doar frisca vegetala, rar care pun in amestec.

Lori, am vazut eu ceva deosebit la forma blatului, de-aia am zis. Mi-amintesc cand a fost furia cu formele astea, acum ma bucur ca am trecut cu bine, fara achizitie.


Amazoana mica Imagine postata Eu nu...de fapt, am o colectie intreaga de chestii de cofetarit de pe vremea cand visam ca voi face cariera in cofetarie. Imagine postata

Asa, fete, ce sa spun? Vad ca difera oarecum retetele. Daca aveti timp si chef, poate le fotografiati si voi pe ale voastre sau dati un copy/paste si le afisati aici, ca s-au cam amestecat ideile mai sus.

Moatza, subscriu la ce ai spus cu albusurile. Compozitia cremei e foarte fina si rafinata. Doar ca in reteta mamei se bate bezeaua normal si se adauga in sarlota.Tu spui de bezeaua italiana, nu? Andrada ne-a spus de ea intr-o reteta cu o crema de ciocolata. Am facut-o si eu acum multi ani. Incredibil de fina iese crema aia.

Eu ziceam de fructele confiate din Diplomatul comunist. Imi aduc aminte ca erau bucatele de fructe verzi, si crem/transparente ori portocalii, banuiesc ca erau de la mere?, coaja de portocala si...mai ce? In crema nu erau decat fructe confiate si pe rulada o cireasa din compot.
Ce imi placea maxim la frisca din comunism era ca gustul, oarecum acrisor.
La chioscurile ICIL - fabricilor de lapte locale- se gasea smantana aia speciala de frisca , mai subtire decat smantana normala , dar acrisoara la gust nu asa fada cum e smantana de frisca de acum. Si ne punea mama pe mine si pe tata (faceam cu randul) sa batem frisca cu furculita. Intai se facea lichida lichida, dupa care incepea sa se ingroase si avea o tinuta super super misto. Mama, dar stateam la un lighean de frisca o ora...faceam scurt circuit la mana Imagine postata



Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#16 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,070
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 18 January 2020 - 02:10 PM

Daca,tot ai facut invitatia asta draga Laponel eu accept cu mare drag provocarea ta :hug: reteta mea de diplomat scrisa in caietul meu cel vechi e in mare parte la fel ca a ta si se numeste diplomat ,prevede acea crema fiarta din galbenuse cu lapte racorita tot din 4 oua e,apoi incorporata frisca si gelatina ce a fost inmuiata in prealabil,si acum o sa-mi spun niste opinii proprii,ce pot fi adevarate sau nu dar eu asa cred,reteta veche ce circula pe atunci printre mamele si bunicile noastre in comunism cand era si penurie mare cam de toate cele,de aceea eu vad niste detalii atat tehnice cat si practice la ea,si o sa explic si de ce,reteta tortului nu specifica blat si rondele de portocala dispuse pe un castron in care sa se toarne crema,ce se dadea la rece,ca sa aiba o baza totusi se dispuneau pe fund piscoturi sau ce era,biscuiti inmuiati etc,care ce avea,ca sa aiba tinuta felia cand o taiai daca ar fi fost doar frisca batuta cu gelatina fara crema fiarta ,poate ca era mai greu ,deasemeni se mai inmultea'' cu crema ca nu era pe atunci atata frisca,coaja de portocala se punea ca sa nu se risipeasca nimic,ca doar nu era sa se arunce...astea sunt doar opiniile mele ,f. posibil sa ma insel...reteta mea cea veche mai prevedea ca se mai pot pune dupa gust stafide inmuiate in prealabil sau bucatele de ciocolata maruntita(nu stiam de picaturi de ciocolata pe atunci),mie personal imi place mult cu bucatele de ananas din compot :lol:
Despre batutul smantanei pt. frisca mama avea un astfel de ''mixer''' manual cu manivela cu cu cana lui fix asa arata(poza de pe net)

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-405-0-53167300-1579348285.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-405-0-60364400-1579348299.jpg

Si unul dintre torturile cu aceasta reteta de crema pe care le-am facut pt. ziua lui bubulet,eu i-am facut gardut de piscoturi,am pus deasupra fructe pe care sa nu mi se oxideze am pus gel fix de la pliculet dr. oetqer ,care se face cu apa conform instructiunilor de pe plic...

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-405-0-89013100-1579348324.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-405-0-12099600-1579348334.jpg

Sexiune..in poza eu cu sorica mea

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-405-0-38248700-1579348341.jpg

felie

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-405-0-75449600-1579348350.jpg

Si bub' =))

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-405-0-42459400-1579348357.jpg

#17 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,416
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 January 2020 - 01:05 PM

Aaa, Geany, starnesti nostalgii. Ce mic si dulcic era Bubu. Si ce repede s-a facut mare...Sa iti traiasca baietii sanatosi si voiosi!

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-02115700-1579431908.jpg

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#18 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 8,416
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 January 2020 - 01:16 PM

Revenind la cremele si retetle noastre: am rasfoit azi caietul mamei pret de doua cafele. Asadar: Diplomatul e o reteta aparte, iaca:
Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-76461600-1579432053.pngImagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-53903500-1579432073.png

Asadar, tortul este cu foi de tort, pentru alea exista o reteta aparte, nu mai stiu care scan e. Si in cofetarie era doar rulada Diplomat, facuta cu blat normal, daca imi aduc eu bine aminte? De tort Diplomat ( ma refer in cofetariile de demult) nu imi aduc aminte...sau era?

Bun, si am gasit si reteta la asta de portocale, doar ca nu e asta de mi-a dat-o recent. Crema e asemanatoare, totusi, dar e cu biscuiti Mirela si cu celofan. Deci, daca e cu biscuiti Mirela si cu celofan, e clar de dinainte de '89 :)))

Imagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-47841900-1579432384.pngImagine atasata: monthly_01_2020/post-12-0-47189300-1579432400.png
Tin la caietul asta ca la ochii din cap...


Alunica, cel mai probabil am deschis si mai tare robinetul de amintiri si nostalgii, nu? Imagine postata
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#19 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,070
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 19 January 2020 - 01:44 PM

Hi hi hi! draga Laponel' ,nostalgiile sunt bune pana la un punct( asta legat de trecerea timpului si etc),eu in legatura cu asta chiar nu am o problema ,sunt fericita sa-mi vad copii mari si nu regret nici o secunda timpul pierdut si cand erau ei mici ,chiar nu mi-asi mai dori sa ma mai pot intoarce in timp nici macar virtual pt. ca chiar nu mi se potriveste =)) =)) toate au fost bune atunci la timpul lor acolo ,eram tineri si energici,acum nu mi-asi mai dori chiar deloc,nu mai am rabdare si nici prea mamoasa' nu prea sunt eu de felul meu,mi-am facut datoria bine ca a trecut :71: asta ca sa fiu extrem de sincera pana la capat =)) fiecare etapa e frumosa in felul ei si la timpul ei,cel putin asa cred eu...Despre caietul cu retete te inteleg perfect si eu il am pe al meu si desi am acces la internet nelimitat ,pot gasi oricand tot felul de retete ,si eu ca si tine tot la ala tin ca la ochii din cap :wub: ...Despre biscutii mirela eu imi amintesc ca erau biscuiti varsati,deci ce se puteau cumpara la kg.si mama ii ungea cu unt si-i lipea cate 2 apoi ii lasa la temp. camerei macar vreo ora ca sa se inmoaie ,sau facea o crema de unt din unt moale la temp. camerei,frecat cu zahar si cacao si putina zeama de lamaie,si la fel lipiti cate 2 ,eiii aia chiar ca erau speciali =))

#20 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,273
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 19 January 2020 - 02:55 PM

Eu blatul la tortul Diplomat il stiu ca foaie subtire de rulada, iar tortul era blat subtire, strat de crema de 3-4 degete si iar blat subtire, apoi totul ornat cu frisca.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site