Forum Culinar: Friptura de vitel - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Friptura de vitel (Niedertemperatur kochen/garen), Low Temperature cooking ?

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,203
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 01 March 2010 - 08:14 PM

O reteta mai veche. La cererea Ralucai o aduc de pe blog... aici :)


Daca tot mi-am cumparat un termometru cu fir, o sa va arat si cum îl folosesc.
Pîna acum am folosit unul din cel clasic de inox ca un cui al carui capat este prevazut cu un disc acoperit cu sticla si un ac indicativ al temperturii interioare... plus un desen cu animalutul în dreptul temperaturii potrivite :P
Asta cu fir este mai confortabil si mai practic, mai ales daca nu dispuneti de vizibilitate în cuptor(fie ca aveti usa de metal, sticla mai închisa la culoare sau nu se vede din cauza pozitiei termometrului..sau cum e usa cuptorului meu-are un model cu punctulete negre ceea ce face ca vizibilitatea sa fie mai nasoala.

O sa va arat o friptura pregatita întru-un mod care se numeste Niedertemperatur kochen/garen (eng. o fi Low Temperature cooking? )

În general, orice reteta de a pregati carnea în acest fel, prevede o prajire scurta la foc puternic pe toate partile : un file/o bucata de carne(orice animal), un pui, o gîsca, rata, pulpa de miel... etc... etc.

Important:


-se încinge ceva ulei de masline sau de care doriti si prajiti bucata de carne foarte bine pe toate partile. Spre sfîrsitul acestui pas puteti fi inventivi si la prajeala puteti adauga condimente, ramurele de rosmarin, usturoi strivit putin dar cu coaja... sau dupa ce scoateti bucata de la prajit puteti pregati în prealabil o crusta de verdeturi, pesmet, chili, condimente si tavaliti bucata de carne prin acest amestec.
-carnea pregatita astfel se introduce în cuptorul NEAPARAT preîncalzit la 80-90 °C
-se înfinge termometrul în partea cea mai groasa a carnii, în asa fel încît vîrful acestuia sa fie în mijloc
-nu deschideti usa cuptorului înainte ca bucata de carne sa-si fi atins temperatura potrivita.

Aici timpul de preparate pentru bucata mea de 1,1 KG

O bucata(din sale/partea de sus a piciorului) friptura de vitel :

Timp de prajire : 8 minute
Temperatura cuptorului preîncalzit: 80-90 °C
Timpul de coacere :aproximativ 4 ore, cînd temperatura interioara a atins 70°C pentru a fi medium.
Daca o doriti coapta bine, trebuie sa lasati pîna temperatura interioara ajunge la 75 °C

Gatita în acest fel, o bucata de carne îsi pastreaza proprietatile nutritive, vitamine... etc, si este mai sanatoasa. În interior ramîne foarte suculenta, exteriorul este crocant/prajit si foarte aromat/condimentat. Pe parcurs si pe masura ce voi dispune de timp o sa mai postez retete cu alte feluri de carne.
Fiecare bucata de carne(file, roastbeef...etc) are un alt timp ce coacere, necesita alta temperatura interioara.



Bucata mea de carne de 1,1 kg,
scoasa din frigider înainte cu jumatate de ora înainte de a fi gatita.



Imagine atasata: monthly_03_2010/post-5-126746660167.jpg




Am pregatit deja un pat de condimente:


  • 3 feluri de piper
  • chili
  • rosmarin
  • cimbru
  • sare de mare



Imagine atasata: monthly_03_2010/post-5-126746673637.jpg


Am prajit carnea bine pe toate partile, în ulei de masline încins.


Imagine atasata: monthly_03_2010/post-5-126746677152.jpg


Dupa ce am prajit-o, am tavalit-o pe patul picant de condimente.


Imagine atasata: monthly_03_2010/post-5-126746678908.jpg


Am asezat bucata de carne într-un vas pe care l-am încalzit odata cu cuptorul la 90 °C,
am introdus tepusa termometrului în bucata cea mai groasa a fripturii,
în asa fel încît vîrful sa fie aproximativ în mijloc.
Am închis usa cuptorului si pîna în final nu am mai atins-o!


Imagine atasata: monthly_03_2010/post-5-126746682728.jpg


Am programat termometrul sa dea alarma cînd ajunge la 70°C,
deoarece am dorit ca bucata de carne sa fie medium.
Coapta de tot, trebuie ca temperatura interioara sa ajunga la 75-78°C
(ceea ce înseamna înca vreo 2 ore de copt ).


Imagine atasata: monthly_03_2010/post-5-126746685413.jpg



La 70 C° temp. int., si 4 ore si ceva de copt


Imagine atasata: monthly_03_2010/post-5-126746692051.jpg


Suculenta :)


Imagine atasata: monthly_03_2010/post-5-126746694598.jpg


Am servit cu chiftelute de orez si legume,

(aici reteta chiftelutelor :
http://mayas-esprit....e-din-orez.html )

si sos de ciuperci (pe care l-am facut piure cu mixerul stick,
pentru ca nu mai vroiam sa-l îngros cu ceva... asa a prins textura de sos fara "îngrasatori" :D )


Imagine atasata: monthly_03_2010/post-5-126746698216.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 13,735
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 01 March 2010 - 08:45 PM

Deci Maya desi cunostem fripturica(tot de la tine)nu am avut ocazia inca sa-i fac aplauze la scena dechisa asa ca profit acum :) :) :D

#3 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 02 March 2010 - 01:13 AM

Miha, am refacut-o cu ceva timp in urma, sint incintata de metoda asta, asa ca te pup din nou!


Imagine atasata: monthly_03_2010/post-10-126748518854.jpg
raluca elena

#4 Useril este offline   pansy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 177
  • Inregistrat: 05-February 10
  • Locationbucuresti

Postat 04 March 2010 - 02:06 AM

eu fac la fel friptura bucata intreaga,ii inchid intai porii prin frigere rapida si apoi la foc mai mic,la 60 de grade,numai ca eu o fac in cratitele mele,nu in cuptor.mi-am cumparat si eu un termomentru din acesta de la ikea si zilele astea l-am folosit prima data la o friptura de porc ce e drept.dar eu doar l-am infipt ca sa vad temperatura si pe urma l-am scos,pentu ca in cratita mea capacul trebuie sa stea fest pe cratita.in momentul cand a atins 60 de grade friptura am inchis focul,pentru ca gatirea continua in aceste cratiti.focul l-am tinut deschis 40 de minute.daca gasesc pozele le pun aici. am gasit o poza,dar fara sectiune.mai fac zilele astea si atunci pun si sectiunea.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_03_2010/post-592-126766097826.jpg

culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,203
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 March 2010 - 01:37 PM

Vezi postareaGeany, la 01 March 2010 - 08:45 PM, a spus:

Deci Maya desi cunostem fripturica(tot de la tine)nu am avut ocazia inca sa-i fac aplauze la scena dechisa asa ca profit acum :tongue3: :floare: ;)

Merci,Geany :-*
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,203
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 March 2010 - 01:38 PM

Vezi postarearaluca elena, la 02 March 2010 - 01:13 AM, a spus:

Miha, am refacut-o cu ceva timp in urma, sint incintata de metoda asta, asa ca te pup din nou!


Atasament DSC05062 640x480.JPG

Si eu te pup la fiecare colt,ca-mi esti draga :tongue3:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#7 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,203
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 March 2010 - 01:39 PM

Vezi postareapansy, la 04 March 2010 - 02:06 AM, a spus:

eu fac la fel friptura bucata intreaga,ii inchid intai porii prin frigere rapida si apoi la foc mai mic,la 60 de grade,numai ca eu o fac in cratitele mele,nu in cuptor.mi-am cumparat si eu un termomentru din acesta de la ikea si zilele astea l-am folosit prima data la o friptura de porc ce e drept.dar eu doar l-am infipt ca sa vad temperatura si pe urma l-am scos,pentu ca in cratita mea capacul trebuie sa stea fest pe cratita.in momentul cand a atins 60 de grade friptura am inchis focul,pentru ca gatirea continua in aceste cratiti.focul l-am tinut deschis 40 de minute.daca gasesc pozele le pun aici. am gasit o poza,dar fara sectiune.mai fac zilele astea si atunci pun si sectiunea.

Pansy,chiar te rog sa detaliezi,ca nu am înteles exact ce si cum,si ma intereseaza.Merci :tongue3:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#8 Useril este offline   pansy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 177
  • Inregistrat: 05-February 10
  • Locationbucuresti

Postat 10 March 2010 - 03:41 AM

maya,iarta-ma ca nu ti-am raspuns inca la nelamuriri,dar am fost ocupata.maine fac fiptura si pe seara am sa vin cu explicatiile si cu poze.
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#9 Useril este offline   pansy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 177
  • Inregistrat: 05-February 10
  • Locationbucuresti

Postat 16 March 2010 - 03:12 PM

m-am umplut de draci.am incercat de 2 ori sa postez aici,facusem o explicatie amanuntita si s-a blocat totul cand am vrut sa incarc pozele.a trebuit sa restartez calculatorul.acum nu mai am putere s-o mai iau inca o data de la capat.incerc sa pun pozele sa vad daca iar se blocheaza.
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#10 Useril este offline   pansy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 177
  • Inregistrat: 05-February 10
  • Locationbucuresti

Postat 16 March 2010 - 04:09 PM

sper sa nu mai am probleme de data asta ,am schimbat editorul de imagini.uite aici,ca nu mai am putere sa scriu inca o data iti trimit un link sa te informezi.daca dupa aia ai intrebari,pot sa-ti raspund http://www.zepter-ho...index.php?m=110

asa arata cratita mea

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-592-126874644268.jpg

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-592-126874646219.jpg

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-592-126874648897.jpg

asta e termocontrolul prin care controlezi temperatura in timpul gatitului.acul trebuie sa ramana in zona verde,care corespunde unor temperaturi in vas,in jurul a 60 de grade.
gatirea este rapida.ceea ce este util mai ales vara.vasele nu radiaza caldura .se pot gati si anumite deserturi in aceste vase,pe aragaz,nu e nevoie de cuptor.(tarta cu fructe de tipul celei care se intoarce la sfarsit cu susul in jos,placinte (gen strudel,crema de zahar ars ).or mai fi si altele ,dar eu asta am experimentat.
Sunt vase in care se face frigere fara ulei si cel grozav ,fierbere de legume fara adaos de apa (doar din apa continuta de ele ),dar vasul trebuie sa fie 2/3 plin cu legume proaspete sau congelate (cele uscate ca fasolea,lintea,au nevoie de adaos de apa ).prin gatirea in aceste vase calitatile legumelor sse pastreaza in proprtie mare.iti dau numai un exemplu:spanacul prin fierbere obisnuita pasteaza 5-7 % din fierul continut,in schimb gatit in vasele astea pastreza 75%.

uite cum am facut eu friptura de ceafa de porc.
dupa ce am marinat-o,am perpelit-o in cratita cate 2 minute pe fiecare parte sa se inchida porii ( cu capacul pus ).apoi am adaugat zeama de varza (ca varza s-a terminat )
ca e trendy si iese friptura foarte gustoasa,3 catei de usturoi,am pus capacul si am lasat la foc minim, 20 minute,dupa care am intors friptura pe patea cealata si am mai lasat 20 de minute.Dupa inchiderea focului,gatirea mai continua in cratita.asa ca daca faci friptura de vita,ca sa fie medium rare,inchid focul dupa 35 de minute si o las in cratita cu capacul pus.vasele au inertie termica mare,asa ca mancarea este pastratat calda timp indelungat.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-592-126874660245.jpg
asta a fost dupa 30 de minute

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-592-126874662156.jpg
si asta dupa 40 de minute.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-592-126874667826.jpg
si rezultatul final.
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#11 Useril este offline   pansy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 177
  • Inregistrat: 05-February 10
  • Locationbucuresti

Postat 16 March 2010 - 04:32 PM

pai da,am schimbat editorul de imagini si a mers,adica nu advanced uploader,care il pusesem eu
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,203
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 16 March 2010 - 06:36 PM

Gata am sters mesajul test,si mai pe seara cum am vreme de citit ,ma pun la studiat friptura si linkul.Merci :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


Parteneri: Creare site de prezentare Creare site responsive Creare site